Έλεγχος Οστεοπόρωσης - ΚΟΣΜΟΙΑΤΡΙΚΗ
474
page-template-default,page,page-id-474,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive
 

Έλεγχος Οστεοπόρωσης

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ DEXA

Με την αύξηση της ηλικίας η μάζα των οστών του σώματος σταδιακά μειώνεται. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται οστεοπόρωση και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Μια αξιόπιστη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι η μέτρηση οστικής μάζας. Η εξέταση συνήθως πραγματοποιείται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, στο ισχίο ή ακόμα και σε ολόκληρο το σώμα.

Στην ΚΟΣΜΟΙΑΤΡΙΚΗ διαθέτουμε τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα για την μέτρηση της οστικής μάζας. Με το σύστημα αυτό παρέχεται η δυνατότητα μέτρησης της οστικής μάζας με υψηλή ακρίβεια, επαναληψιμότητα και αμελητέα έκθεση στην ακτινοβολία. Ο υπολογισμός της οστικής μάζας συμπληρώνεται με τη μέτρηση των δεικτών του οστικού μεταβολισμού.

Λίγα λόγια για την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια συστηματική νόσος του σκελετού, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής του οστού με αποτέλεσμα τη μειωμένη μηχανική αντοχή των οστών και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων με συνηθέστερα των σπονδύλων (16%), του ισχίου (16%) και του καρπού (15%). Αυτό έχει σα συνέπεια την αύξηση της θνησιμότητας (6-60%). Ο κλινικός ιατρός ανάλογα με την ειδικότητά του αντιμετωπίζει συνήθως τις εξής ομάδες ασθενών:

  • Γυναίκες μεγάλης ηλικίας με κλινικά σπονδυλικά κατάγματα (συνοδευμένα από έντονο πόνο, παραμόρφωση, κύφωση) ή ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες με κατάγματα ισχίου.
  • Άτομα όλων των ηλικιών με κάταγμα χαμηλής ενέργειας.
  • Περιεμμηνοπαυσιακές ή άμεσα μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες επιζητούν έλεγχο οστικής πυκνότητας για προληπτικούς λόγους, ιδιαίτερα αυτές με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης.
  • Γενικότερο ασθενείς που παραπέμπονται ή προσέρχονται γιατί έχουν κάποιο παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση όπως η λήψη κορτικοστεροειδών κλπ.
  • Ιστορικού προηγούμενου κατάγματος.
  • Η πρόωρη εμμηνόπαυση.
  • Ηλικία.
  • Πτώσεις.
  • Ιστορικό οικογενειακού κατάγματος.
  • Διατροφικοί παράγοντες και τρόπος ζωής (μικρότερη σημασία).

Η έγκαιρη προληπτική διάγνωση της οστεοπόρωσης και η μέτρηση του βαθμού αυτής συμβάλλει στην έγκαιρη χορήγηση κατάλληλης αγωγής, κυρίως προς αποφυγή περαιτέρω αύξησης της οστεοπόρωσης και ως εκ τούτου προς μείωση του κινδύνου οστεοπορωτικών καταγμάτων.