Ψηφιακές Ακτινογραφίες

Η ΚΟΣΜΟΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε. στα πλαίσια συνεχούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προχώρησε στην  εγκατάσταση ενός νέου ψηφιακού ακτινολογικού συστήματος και ψηφιακού πανοραμικού τομογράφου για την πραγματοποίηση ψηφιακών πλέον ακτινογραφιών ολόκληρου του σώματος, ψηφιακών και κεφαλομετρικών πανοραμικών (full digital).

Έτσι δίδεται η δυνατότητα επεξεργασίας της ακτινογραφίας πριν την εκτύπωσή της, καθώς και η ηλεκτρονική αποθήκευσή της, ενώ μειώνεται κατά πολύ η ανάγκη επανάληψης της ακτινογραφίας σε περίπτωση αστοχίας. Ως εκ τούτου μειώνεται και η έκθεση του εξεταζόμενου εκ νέου σε ακτινοβολία, ενώ η ποιότητα της απεικόνισης έχει βελτιστοποιηθεί.

Στα πλαίσια της δυνατότητας της επεξεργασίας της εικόνας είναι δυνατή η μέτρηση μεγεθών και γωνιών στην ηλεκτρονική μορφή της εικόνας καθώς και η εκτύπωση αυτής σε CD ή η ηλεκτρονική αποστολή της.

Στο κέντρο μας εκτός από τα γνωστά μεγέθη των ακτινογραφιών στα διάφορα σημεία του σώματος, έχουμε πλέον και τη δυνατότητα απεικόνισης ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης σε ένα μόνο film, με μία λήψη, π.χ. για τη μέτρηση της γωνίας σκολίωσης και κύφωσης τόσο σε παιδιά και εφήβους, όσο και σε ενήλικες. Με την ίδια μέθοδο έχουμε και τη δυνατότητα απεικόνισης των κάτω άκρων σε ένα film (αξονομετρική λήψη).

Τι δείχνει η ακτινογραφία θώρακος – Πόσο ακίνδυνη είναι;

H ακτινογραφία θώρακος απεικονίζει την καρδιά, τους πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα οστά της περιοχής. Όσον αφορά την καρδιά, εμφανίζονται μόνο γενικές αλλαγές στο μέγεθός της.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και ακίνδυνη, ενώ η ποσότητα της ακτινοβολίας είναι μικρή και δεν είναι ανησυχητική. Τα ευρήματα που μπορεί να αναδειχθούν από μία ακτινογραφία θώρακος είναι παθήσεις των πνευμόνων καθώς και ενδείξεις για παθολογία της καρδιάς, του μεσοθωρακίου και των οστικών δομών του θώρακα.

Ο καρκίνος πνευμόνων ξεκινάει από τα κύτταρα των βρόγχων, στην συνέχεια εμφανίζονται μεταλλάξεις στα γονίδια των κυττάρων αυτών και έτσι ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται γρήγορα. Αρχικά οι προκαρκινικές αλλοιώσεις δεν είναι ορατές στην ακτινογραφία. Όταν εξελιχθούν σε καρκίνο τότε τα αγγεία θρέφουν τον όγκο με αποτέλεσμα αυτός να μεγαλώνει και να γίνεται ορατός στην ακτινογραφία θώρακος.

Ακτινογραφία κοιλίας και πυέλου

Στο διαγνωστικό μας κέντρο κάθε ασθενής έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ακτινογραφία κοιλίας σε όρθια ή ύπτια θέση, ακτινογραφία πυέλου, όπως επίσης και ακτινογραφία αυχένα, η οποία δίνει πληροφορίες για τις οστικές δομές και τους σπονδύλους.

Ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης και άκρων

Οι ακτινογραφίες για την σπονδυλική στήλη, τη μέση, το γόνατο και το χέρι είναι το πρώτο βήμα για τη διάγνωση μετά από πόνο ή από τραυματισμό και βοηθούν πολύ στο να βρεθούν ποιες είναι οι περαιτέρω εξετάσεις που πρέπει να γίνουν.

Πλεονεκτήματα ψηφιακής ακτινογραφίας

Χαμηλή δόση ακτινοβολίας, εξαιρετική ευκρίνεια την εικόνα, ικανή να δώσει απαντήσεις ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις.

Όσον αφορά την ακτινογραφία στην εγκυμοσύνη, καλό είναι να αποφεύγεται καθ’ όλη τη διάρκειά της. Ρωτήστε τον γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει σε ανάλογη περίπτωση.

Για να μάθετε τιμή για ακτινογραφία θώρακος και κοιλίας επικοινωνήστε μαζί μας!