Εξετάσεις Θυροειδή (Ενδοκρινολογικές)

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στη βάση του λαιμού και αποτελεί θεμέλιο λίθο στην ρύθμιση του μεταβολισμού. Η υπερλειτουργία του αδένα δίνει υψηλές τιμές στην Τ3 και Τ4 ορμόνες και σχετίζεται με διάφορα συμπτώματα όπως η νευρικότητα και η ταχυκαρδία. Η υπολειτουργία του είναι συνυφασμένη με χαμηλές τιμές των παραπάνω ορμονών και φέρνει συμπτώματα η κόπωση, η υπνηλία κ.α.

Ο έλεγχος της καλής λειτουργίας του θυρεοειδούς βοηθάει στην διάγνωση πολλών παθήσεων και δεν πρέπει να αμελείται όταν τη συστήνει ο γιατρός. Οι εξετάσεις γίνονται με απλό αιματολογικό έλεγχο στο εργαστήριο. Οι γυναίκες που διανύουν εγκυμοσύνη είναι σίγουρο ότι θα υποβληθούν σε έλεγχο θυρεοειδούς εξαιτίας των ανεξέλεγκτων ορμονών.

Οι εξετάσεις ρουτίνας για τη λειτουργία του θυρεοειδούς δεν χρειάζεται να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Παράγοντες κινδύνου

  • Οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδούς
  • Διάγνωση αυτοάνοσης νόσου
  • Φαρμακευτική θεραπεία που μπορεί να επηρεάζει
  • Γυναίκες άνω των 50 ετών
  • Ηλικιωμένα
  • Έγκυες γυναίκες 2-6 μήνες μετά ή πριν τον τοκετό

Προτεινόμενες εξετάσεις θυρεοειδούς:

Τ3, fT3, T4, fT4: Ορμόνες που παράγονται από τον ίδιο τον θυρεοειδή αδένα

TSH: Η θυρεοτρόπος ορμόνη που συντελεί στη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς

Αnti-TPO, anti-TG: Είναι τα κύρια αντιθυρεοειδικά αντισώματα, από τα οποία μπορεί να προβλεφθεί μία διαταραχή που ξεκινάει (Hashimoto, ασθένειας Graves).

TG, CT, CEA: Είναι δείκτες με τους οποίους ανιχνεύεται καρκίνος στον θυρεοειδή αδένα.

Εγκυμοσύνη και θυρεοειδής

Καθώς η εγκυμοσύνη αλλάζει τα επίπεδα των ορμονών σημαντικά, θα πρέπει κάθε έγκυος γυναίκα να παρακολουθείται από ενδοκρινολόγο, ώστε να προσαρμόσει αν χρειάζεται τη δόση του χαπιού. Ένας ανεξέλεγκτος θυρεοειδής μπορεί να αυξήσει το ενδεχόμενο αποβολής.