Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση που μας επιτρέπει να εξετάσουμε τον οισοφάγο, το στομάχι και τον δωδεκαδάκτυλο. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει έναν λεπτό εύκαμπτο όργανο που ονομάζεται γαστροσκόπιο, προκειμένου να μεταφέρει την εικόνα του εσωτερικού των οργάνων αυτών σε μια οθόνη. Η γαστροσκόπηση ονομάζεται επίσης και ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού ή οισοφαγογαστροσκόπηση.
Γιατί γίνεται η εξέταση;
Η εξέταση αυτή γίνεται για να εκτιμήσει ο γιατρός σας καλύτερα κάποια συμπτώματα όπως π.χ. οι καούρες, οι ξινίλες, η δυσκολία στην κατάποση, τα ρεψίματα, ο πόνο στο επιγάστριο, οι έμετοι, ή ναυτία, η δυσκολία να χωνέψει κανείς εύκολα το φαγητό, αναιμία κ.α.
Με την βοήθεια λαβίδων βιοψίας μπορεί ακόμη ο γιατρός σας να πάρει από κάποια βλάβη δείγματα (βιοψίες), με σκοπό να εξετασθούν στο μικροσκόπιο από ειδικούς γιατρούς, τους παθολογοανατόμους. Με την βιοψία μπορεί επίσης να εντοπισθεί η παρουσία ενός μικροβίου, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση κάποιων παθήσεων όπως π.χ. το έλκος ή οι γαστρίτιδες.
Με την βοήθεια της γαστροσκόπησης μπορούμε επίσης να θεραπεύσουμε κάποιες καταστάσεις όπως να σταματήσουμε μια αιμορραγία (γαστρορραγία), να αφαιρέσουμε ένα αντικείμενο που από ακούσια κατάποση βρέθηκε μέσα στο στομάχι (οδοντοστοιχία, κέρματα κ.α.), να αφαιρέσουμε ένα πολύποδα.
Τέλος με την βοήθεια μιας γαστροκόπησης μπορούμε ακόμη να πραγματοποιήσουμε πιο πολύπλοκες ενέργειες (προωθημένη ενδοσκόπηση), όπως να αποκαταστήσουμε μια στένωση π.χ. στον οισοφάγο με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού σωλήνα (stent) με την μορφή πλέγματος, να καυτηριάσουμε έναν οισοφάγο Barrett με την τεχνική HALO, να τοποθετήσουμε μια γαστροστομία κ.λ.π.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ;
Αφού σας εξηγηθεί η διαδικασία, ξεκινάει η προετοιμασία της γαστροσκόπησης κατά την οποία θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε αναπαυτικά στο αριστερό σας πλάι. Η νοσηλεύτρια θα ψεκάσει το λαιμό σας με ένα τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη). Αμέσως μετά, μέσα από ένα σωληνάκι που έχει τοποθετηθεί σε φλέβα του χεριού σας (φλεβοκαθετήρας) θα σας χορηγηθεί ένα ηρεμιστικό φάρμακο που θα σας χαλαρώσει (μέθη), και η εξέταση θα γίνει έτσι πολύ καλά ανεκτή δίχως να ενοχληθείτε. Ο γιατρός θα περάσει το γαστροσκόπιο από το στόμα στον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι και τέλος στον δωδεκαδάκτυλο. Κατά την είσοδο αλλά κυρίως κατά την απόσυρση του οργάνου θα εξετάσει διεξοδικά κάθε τμήμα και εάν χρειάζεται θα πάρει βιοψίες για πιο εξειδικευμένο έλεγχο. Σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης που συνήθως κυμαίνεται από 5-10 λεπτά, με ένα ειδικό μηχάνημα θα καταγράφονται οι παλμοί της καρδιάς σας και η οξυγόνωση του αίματος. Το σωληνάκι διαθέτει στην άκρη του μικροκάμερα, η οποία επιτρέπει στον γιατρό να βλέπει σαν βίντεο τη διαδικασία.
Στην Κοσμοιατρική η γαστροσκόπηση γίνεται ανώδυνα υπό καταστολή παρουσία αναισθησιολόγου. Ο Ιατρός θα περάσει το γαστροσκόπιο από το στόμα στον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι και τέλος στον δωδεκαδάκτυλο και θα εξετάσει διεξοδικά κάθε τμήμα και εάν χρειάζεται θα πάρει βιοψίες για εξειδικευμένο έλεγχο. Κατά την διάρκεια της εξέτασης μ’ ένα ειδικό μηχάνημα θα καταγράφονται οι παλμοί της καρδιάς σας και η οξυγόνωση του αίματος. Το σωληνάκι διαθέτει στην άκρη του μικρό-κάμερα η οποία επιτρέπει στον ιατρό να παρακολουθεί την διαδικασία.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη φοβάστε ότι η αναπνοή σας θα «κλείσει» κατά την εξέταση. Η γαστροσκόπηση δεν εμποδίζει την αναπνοή σας.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;
Θα παραμείνετε για κάποιο μικρό διάστημα στο χώρο της ανάνηψης μέχρι να περάσει η επήρεια της μέθης. Πολύ σπάνια να αισθανθείτε κάποια ενοχλήματα όπως, ένα φούσκωμα στην κοιλιά, που οφείλεται στον αέρα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή κάποια ενόχληση στον λαιμό. Αυτά όμως γρήγορα θα φύγουν. Θα μπορέσετε να φάτε μετά την αναχώρηση σας εκτός εάν ο γιατρός σας δώσει άλλες οδηγίες. Η όλη διαδικασία δεν πονάει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρέπει να οδηγήσετε για αρκετές ώρες μετά την εξέταση.
Να φροντίσετε ώστε να συνοδεύεστε από κάποιο οικείο σας πρόσωπο. Θα φροντίσει να σας μεταφέρει οδηγίες του γιατρού που πιθανόν η μέθη σας αποτρέπει να παρακολουθήσετε, θα φροντίσει για τυχόν διαδικαστικά ζητήματα και τέλος θα φροντίσει για την ασφαλή επιστροφή σας.
Μετά την εξέταση:
Θα παραμείνετε για κάποιο μικρό διάστημα στο χώρο της ανάνηψης μέχρι να περάσει η επήρεια της μέθης. Σπάνια έχουν παρατηρηθεί ενοχλήσεις όπως φούσκωμα στην κοιλιά, λόγω του αέρα που χορηγείται κατά την διάρκεια της εξέτασης, ή ενόχληση στον λαιμό. Ωστόσο είναι συμπτώματα που σύντομα υποχωρούν. Μπορείτε να φάτε μετά την αναχώρηση σας εκτός εάν ο ιατρός δώσει άλλες οδηγίες.
Προτείνεται επίσης, να συνοδεύεστε από κάποιο οικείο σας πρόσωπο ώστε να φροντίσει να σας μεταφέρει τις οδηγίες του ιατρού που πιθανόν η μέθη σας αποτρέψει να παρακολουθήσετε. Επίσης, θα φροντίσει τυχόν διαδικαστικά ζητήματα καθώς και την ασφαλή επιστροφή σας.
Σημαντική υπενθύμιση:
Όσα αναφέρονται παραπάνω, είναι γενικές πληροφορίες και οδηγίες. Δεν αντικαθιστούν τις λεπτομερείς πληροφορίες που θα σας συστήσει ο προσωπικός σας ιατρός.
Η γαστροσκόπηση και η κολονοσκόπηση μπορούν να συνδυαστούν όταν πρέπει να ελεγχθεί το παχύ έντερο και το στομάχι.
Η εξέταση συμπεριλαμβάνεται στις συνταγογραφούμενες εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ (ο εξεταζόμενος πληρώνει μόνο το 15% της εξέτασης).
Ο εξεταζόμενος παραλαμβάνει αυθημερόν τα αποτελέσματα μετά το τέλος της εξέτασης.