X
Πατήσια 210 8640918 || Σεπόλια 210 5157982 || Άνω Πατήσια 210 8640918 ||
Logo
ΓΡΙΠΗ/RSV : Έρχονται ! Είστε προετοιμασμένοι ;
31 Δεκ ΓΡΙΠΗ/RSV : Έρχονται ! Είστε προετοιμασμένοι ;

Στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο, κάθε χρόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών αρρωσταίνουν μία ή περισσότερες φορές μέσα στην ίδια περίοδο από ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Οι περισσότερες «χειμερινές» ιώσεις οφείλονται σε ιούς του κοινού κρυολογήματος (ρινοϊοί) οι οποίοι σπάνια προκαλούν κάτι περισσότερο από το γνωστό συνάχι (ρινική καταρροή και συμφόρηση, πονόλαιμος, βήχας, καταβολή δυνάμεων, ασαφείς πόνοι μυών και αρθρώσεων) που διαρκεί λίγες μέρες και υποχωρεί χωρίς θεραπεία.

Όμως δεν είναι όλες οι ιώσεις αθώες. Ορισμένες φορές προσβαλλόμαστε από πιο παθογόνους ιούς όπως ο ιός της Γρίπης και ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (γνωστότερος με το αγγλικό ακρωνύμιο RSV).

Πως εκδηλώνεται η λοίμωξη από ιό της Γρίπης ή από RSV;

Και οι δύο ιοί όταν προσβάλλουν τον άνθρωπο προκαλούν τη λεγόμενη «γριππώδη συνδρομή», μια πιο θορυβώδη εκδοχή του κοινού κρυολογήματος που συχνά συνοδεύεται από πυρετό. Το πόσο σοβαρά θα εξελιχθεί ένα τέτοιο σύνδρομο εξαρτάται κυρίως από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου το οποίο είναι η άμυνα του οργανισμού έναντι ξένων εισβολέων όπως οι ιοί. Άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα θα καταφέρουν σύντομα να περιορίσουν τη λοίμωξη στο ανώτερο αναπνευστικό (μύτη, φάρυγγας), να καταπολεμήσουν τον εισβολέα και να αυτοϊαθούν.

Πότε φοβόμαστε τον ιό της Γρίπης και τον RSV;

Όταν οι ιοί αυτοί προσβάλουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αν δεν αναγνωριστεί γρήγορα η νόσος, μπορεί να επεκταθούν και να βλάψουν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα δηλ. τους πνεύμονες. Η προσβολή των πνευμόνων είναι δυνητικά θανατηφόρα και χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές του ιού της Γρίπης ή του RSV;

Άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές Γρίπης/RSV είναι τα παιδιά και τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα αναπνευστικού (π.χ. βαρείς καπνιστές, ασθματικοί, ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. αυτοάνοσα νοσήματα, χημειοθεραπεία, αβιταμινώσεις,HIV).

Έχω «κρυολογήσει». Πρέπει να εξεταστώ για Γρίπη/RSV;

Σε κάθε περιστατικό σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού (υψηλός πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή) πρέπει να αναζητείται ο υπεύθυνος παράγοντας, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο. Επειδή τα αίτια μιας «γριππώδους συνδρομής» είναι πολλά και όχι πάντα ιογενή, κρίνεται συνήθως απαραίτητο ο ασθενής να ζητά έγκαιρα ιατρική συμβουλή και σε υποψία ιογενούς λοίμωξης να γίνεται εξέταση για τα συχνότερα και επικινδυνότερα ιογενή παθογόνα δηλαδή τον ιό της Γρίπης  και τον RSV.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για να ξέρω αν έχω προσβληθεί από ιό Γρίπης ή από τον RSV;

Υπάρχουν δύο ειδών εξετάσεις οι οποίες γίνονται με λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος γρήγορα, ανώδυνα και αναίμακτα.

  1. Έλεγχος με απλό τεστ ανοσοχρωματογραφίας για Γρίπη και RSV.

  2. Μοριακός έλεγχος για Γρίπη και RSV.

Αν και αποδεδειγμένα ο μοριακός έλεγχος δίνει πολύ πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, μέχρι πρόσφατα υπήρχε προτίμηση στα απλά τεστ γιατί διεξάγονταν αυθημερόν ενώ αντίθετα ο μοριακός έλεγχος ήταν χρονοβόρος (αποτέλεσμα σε 2-3 εργάσιμες μέρες). Ωστόσο το μειονέκτημα των απλών τεστ είναι ότι έχουν πολύ χαμηλή ευαισθησία δηλαδή πολλές φορές αποτυγχάνουν να ανιχνεύσουν τον ιό στο δείγμα του ασθενούς που στην πραγματικότητα έχει λοίμωξη από Γρίπη/RSV χάνοντας την ευκαιρία για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σήμερα όμως σε εργαστήρια με σύγχρονους μοριακούς αναλυτές υπάρχει δυνατότητα αξιόπιστου μοριακού έλεγχου σε ελάχιστο χρόνο και έκδοσης του αποτελέσματος αυθημερόν καθιστώντας πλέον τα απλά τεστ παρελθόν.

Σαράντης Βλάχος

Ιατρός-Βιοπαθολόγος

Επιστημονικός Υπεύθυνος

Κοσμοιατρική Σεπολίων

Μονάδα ΠατησίωνΜονάδα ΣεπολίωνΑποστολή Email