Ηλεκτρομυογράφημα

Τι είναι το ηλεκτρομυογράφημα;

Το ηλεκτρομυογράφημα είναι μία εξέταση, η οποία μελετάει το περιφερικό νευρικό σύστημα και τους μύες καθώς και τη λειτουργία της νευρομυϊκής σύναψης, δηλαδή του σημείου που το νεύρο ενώνεται με τον μυ.

Τα νευρά αποτελούν διόδους επικοινωνίας στο σώμα, αφού μέσω αυτών μεταφέρονται βασικές αισθήσεις από το σώμα προς τον εγκέφαλο. Μεταξύ του σώματος, των μυών και του εγκεφάλου χρησιμοποιείται ηλεκτρισμός. Έτσι το ηλεκτρομυογράφημα εξετάζει ακριβώς αυτή την ηλεκτρική δραστηριότητα των νεύρων και των μυών.

Βασικό στοιχείο για την αξιολόγηση του αποτελέσματος είναι η ολοκληρωμένη εξέταση του ασθενούς από τον εξειδικευμένο γιατρό που κάνει τον νευροφυσιολογικό έλεγχο.

Πώς γίνεται;

Για να καταγράψουμε την ανταπόκριση ενός νεύρου του δίνουμε ηλεκτρικό ερέθισμα σε διάφορα σημεία του. Για την εξέταση του μυ και την καταγραφή της ηλεκτρικής του δραστηριότητας τοποθετείται μία λεπτή βελόνα στον συγκεκριμένο μυ.

Έχει παρενέργειες ή πονάει;

Όλοι νιώθουν μία μικρή ενόχληση, καθώς πόνος δεν υπάρχει. Το ηλεκτρομυογράφημα είναι μία ακίνδυνη εξέταση κατά την οποία και το μόνο που χρειάζεται είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τυχόν λήψη φαρμάκων. Διαρκεί ανάλογα με το πόσο περίπλοκο είναι το περιστατικό, περίπου μία ώρα, ενώ το πόρισμα βγαίνει στα επόμενα λεπτά.

Σε ποιες περιπτώσεις το ηλεκτρομυογράφημα είναι χρήσιμο;

Αν και το φάσμα των παθήσεων που απαιτούν την εξέταση είναι ανεξάντλητο, ωστόσο ασθενείς με τις παρακάτω ασθένειες είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή της ζωής τους θα το κάνουν:

  • Στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • Σε δισκοπάθειες και σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης
  • Σε τραυματισμούς και σε παγιδεύσεις νεύρων
  • Στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη, ώστε να ελέγχεται η κατάσταση των περιφερικών νεύρων
  • Σε σπάνιες ασθένειες όπως η βαρεία μυασθένεια

Προετοιμασία για την εξέταση

Φροντίστε να φοράτε άνετα και χαλαρά ρούχα και μην βάλετε ενυδατικές κρέμες στο σώμα σας. Είναι σημαντικό να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να γνωρίζει ο ιατρός αν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα, αν πάσχετε από κάποια πάθηση που επηρεάζει την πήξη του αίματος ή αν έχετε βηματοδότη.

Παρενέργειες

Δεν έχουν σημειωθεί παρενέργειες, παρά μόνο ευαισθησία στα σημεία που πραγματοποιήθηκε η εξέταση. Όσες γυναίκες βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης μπορούν κανονικά να κάνουν το ηλεκτρομυογράφημα.

Στα διαγνωστικά μας κέντρα, σε τιμές ΕΟΠΥΥ μπορείτε να κάνετε την εξέταση, σε ένα ασφαλές περιβάλλον με τις καλύτερες συνθήκες. Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας!