Home | Νέα | Ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες στη νέα εποχή της COVID-19

Ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες στη νέα εποχή της COVID-19

Ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες στη νέα εποχή της COVID-19

Η συνεχώς αυξανόμενη διασπορά του COVID-19 και των νέων μεταλλάξεων αυτού, έχει προκαλέσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα παγκοσμίως. Η απομόνωση που έχει επέλθει, έχει επιφέρει αρκετά αρνητικά αποτελέσματα, τόσο σε ιατρικό, όσο σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με μία αμερικάνικη έρευνα που συμμετείχε το Harvard T.H. Chan School of Public Health, ο εγκλεισμός εξαιτίας της νόσου του Κορονοϊού (COVID-19) έχει δημιουργήσει επιδείνωση της υγείας των ανθρώπων με προϋπάρχοντα νοσήματα. Κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας COVID-19 καθώς και μετά από αυτό, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων αναβάλλει τις επισκέψεις του στον ιατρό και καθυστερεί την διεξαγωγή των απαιτούμενων διαγνωστικών εξετάσεων.

Ένας στους πέντε ενήλικες (περίπου το 20% του πληθυσμού) καθυστέρησαν να λάβουν ιατρική περίθαλψη σε σοβαρά προβλήματα υγείας και πάνω από το 57% είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Παράλληλα, μία δημοσκόπηση με θέμα την υγεία, από το αμερικάνικο Kaiser Family Foundation έδειξε ότι κατά την πανδημία το 52% των ενηλίκων παρέλειψε οδοντιατρικές θεραπείες και εξετάσεις, 42% των ενηλίκων καθυστέρησαν εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις που δεν αφορούσαν την COVID-19, 15% καθυστέρησαν χειρουργικές επεμβάσεις, 36% δεν πραγματοποίησαν τα απαιτούμενα προληπτικά διαγνωστικά check up, 36% δεν ακολούθησαν θεραπεία για ήδη υπάρχουσες ασθένειες, 32% δεν έκαναν τις απαιτούμενες διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις και 24% παρέλειψαν οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Αν και τα ποσοστά αυτά προέρχονται από το πρώτο κύμα της πανδημίας, πολλοί υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να έχουν αυξηθεί μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου κύματος.

Για τη διεξαγωγή εξετάσεων οι πιο συχνές αιτίες της καθυστέρησης είναι:

  • Δύσκολη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στις δημόσιες δομές.
  • Μετατροπή της λειτουργίας συγκεκριμένων νοσοκομείων σε μονάδες νοσηλείας COVID-19.
  • Οικονομικοί λόγοι.
  • Φόβος κινδύνου έκθεσης στον SARS-CoV-2.
  • Αλλαγή προτεραιοποίησης του προβλήματος τους.

Ποιος είναι ο ρόλος ενός ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου πρωτοβάθμιας περίθαλψης:

Σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο δημόσιο σύστημα υγείας εν καιρώ πανδημίας, η ύπαρξη ενός ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου πρωτοβάθμιας περίθαλψης λειτουργεί συμπληρωματικά στο δημόσιο σύστημα και συντελεί στην αποσυμπίεση του για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων, την ταχύτητα εξυπηρέτησης των ασθενών και την ψυχολογική υποστήριξη των εξεταζομένων. Συγχρόνως, συμβάλλει στη σωστή αντιμετώπιση επειγόντων, ή άλλων περιστατικών.

Κοσμοιατρική: Η εμπειρία σαν ιδιωτική διαγνωστική μονάδα:

  • Η εξέταση σε μία ιδιωτική διαγνωστική μονάδα απαιτεί ολοκληρωμένη γνώση, ψυχολογική υποστήριξη και αμεσότητα.
  • Η ανάγκη συμπληρωματικής λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων υγείας στο δημόσιο σύστημα φαίνεται να είναι όλο και πιο εμφανής με την πάροδο του χρόνου στη συνείδηση των εξεταζομένων.
  • Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας ο ιδιωτικός χώρος υγείας καλείται να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ της άρτιας επιστημονικής κατάρτισης και της ανθρώπινης προσέγγισης.
  • Η πρόκληση των μονάδων μας είναι η αντιμετώπιση της ψυχολογικής επιβάρυνσης, της αγωνίας και του αισθήματος απομόνωσης των εξεταζομένων και η διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών.
  • Η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας είναι το κύριο μέλημα των μονάδων. Έτσι μειώνουμε τον κίνδυνο για διασπορά του ιού και προσφέρουμε ψυχολογική και ουσιαστική ασφάλεια που οι εξεταζόμενοι έχουν ανάγκη, τόσο στους χώρους, όσο και από τους ανθρώπους των μονάδων.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ο σεβασμός και η υπευθυνότητα στο κλινικό πρόβλημα του εξεταζομένου αποτελούν τον κύριο στόχο του συστήματος υγείας, δημοσίου και ιδιωτικού.

Αξίες όπως ευαισθησία, φροντίδα, ανακούφιση και αξιοπιστία αναδύονται έντονα από την ανάγκη της κοινωνίας για την επιβίωση, την ασφάλεια και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτές τις αρχές καλούμαστε όλοι από την θέση ευθύνης μας να υπηρετήσουμε, προσφέροντας την βέλτιστη εξυπηρέτηση και υποστήριξη στους ανθρώπους της πόλης μας.

Από την Γιώτα Τριανταφύλλου, Χημικός MSc Κλινικής Βιοχημείας- Μοριακής Διάγνωσης, Κοσμοιατρική

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην free press εφημερίδα «H Πόλη Ζει» (τεύχος 81//2-21).