Η συνεχώς αυξανόμενη διασπορά του COVID-19 και των νέων μεταλλάξεων αυτού, έχει προκαλέσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα παγκοσμίως. Η απομόνωση που έχει επέλθει, έχει επιφέρει αρκετά αρνητικά αποτελέσματα, τόσο σε ιατρικό, όσο σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με μία αμερικάνικη έρευνα που συμμετείχε το Harvard T.H. Chan School of Public Health, ο εγκλεισμός εξαιτίας της νόσου του Κορονοϊού (COVID-19) έχει δημιουργήσει επιδείνωση της υγείας των ανθρώπων με προϋπάρχοντα νοσήματα. Κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας COVID-19 καθώς και μετά από αυτό, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων αναβάλλει τις επισκέψεις του στον ιατρό και καθυστερεί την διεξαγωγή των απαιτούμενων διαγνωστικών εξετάσεων.
Ένας στους πέντε ενήλικες (περίπου το 20% του πληθυσμού) καθυστέρησαν να λάβουν ιατρική περίθαλψη σε σοβαρά προβλήματα υγείας και πάνω από το 57% είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Παράλληλα, μία δημοσκόπηση με θέμα την υγεία, από το αμερικάνικο Kaiser Family Foundation έδειξε ότι κατά την πανδημία το 52% των ενηλίκων παρέλειψε οδοντιατρικές θεραπείες και εξετάσεις, 42% των ενηλίκων καθυστέρησαν εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις που δεν αφορούσαν την COVID-19, 15% καθυστέρησαν χειρουργικές επεμβάσεις, 36% δεν πραγματοποίησαν τα απαιτούμενα προληπτικά διαγνωστικά check up, 36% δεν ακολούθησαν θεραπεία για ήδη υπάρχουσες ασθένειες, 32% δεν έκαναν τις απαιτούμενες διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις και 24% παρέλειψαν οφθαλμολογικές εξετάσεις.
Αν και τα ποσοστά αυτά προέρχονται από το πρώτο κύμα της πανδημίας, πολλοί υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να έχουν αυξηθεί μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου κύματος.
Σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο δημόσιο σύστημα υγείας εν καιρώ πανδημίας, η ύπαρξη ενός ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου πρωτοβάθμιας περίθαλψης λειτουργεί συμπληρωματικά στο δημόσιο σύστημα και συντελεί στην αποσυμπίεση του για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων, την ταχύτητα εξυπηρέτησης των ασθενών και την ψυχολογική υποστήριξη των εξεταζομένων. Συγχρόνως, συμβάλλει στη σωστή αντιμετώπιση επειγόντων, ή άλλων περιστατικών.
Κοσμοιατρική: Η εμπειρία σαν ιδιωτική διαγνωστική μονάδα:
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ο σεβασμός και η υπευθυνότητα στο κλινικό πρόβλημα του εξεταζομένου αποτελούν τον κύριο στόχο του συστήματος υγείας, δημοσίου και ιδιωτικού.
Αξίες όπως ευαισθησία, φροντίδα, ανακούφιση και αξιοπιστία αναδύονται έντονα από την ανάγκη της κοινωνίας για την επιβίωση, την ασφάλεια και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτές τις αρχές καλούμαστε όλοι από την θέση ευθύνης μας να υπηρετήσουμε, προσφέροντας την βέλτιστη εξυπηρέτηση και υποστήριξη στους ανθρώπους της πόλης μας.
Από την Γιώτα Τριανταφύλλου, Χημικός MSc Κλινικής Βιοχημείας- Μοριακής Διάγνωσης, Κοσμοιατρική
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην free press εφημερίδα «H Πόλη Ζει» (τεύχος 81//2-21).