Τεστ Κοπώσεως: Διάγνωση Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης

Στο διαγνωστικό μας κέντρο πραγματοποιείται τεστ κοπώσεως, σε ειδικές τιμές. Πρόκειται για ένα τεστ που κρίνει απαραίτητο ο καρδιολόγος για να προβεί σε διάγνωση που σχετίζεται ή μη με τη στεφανιαία νόσο. Κατά τη διάρκειά του τεστ παρακολουθείται η καρδιά του εξεταζόμενου σε βίντεο-οθόνη.

Τι είναι το τεστ κοπώσεως; Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα με άσκηση.

Πως γίνεται το τεστ κοπώσεως; Η δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα (κυλιόμενο διάδρομο ή στατικό ποδήλατο) είναι εύκολη και δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την αντοχή, την καρδιά (αρρυθμίες κ.τ.λ.) και τη λειτουργικότητα του εξεταζόμενου. Το πόσο διαρκεί το τεστ κοπώσεως ποικίλλει ανάλογα με την αντοχή του εξεταζόμενου.

Κλείστε άμεσα ραντεβού!

Λίγα λόγια για το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι μία πολύπλευρη και περίεργη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση. Η κούραση αυτή συνήθως είναι συνεχόμενη για πολλούς μήνες και εκτός από σωματική είναι και ψυχική. Οι εξεταζόμενοι ακόμα και μετά από ξεκούραση με πολύωρο ύπνο δεν αισθάνονται καλύτερα και αυτό είναι κάτι που δεν τους επιτρέπει να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή. Εν τέλει η χρόνια κόπωση μαζί με τα συμπτώματα της υπερκόπωσης και όλες τις καθημερινές δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον εξεταζόμενο, φτάνουν το οργανισμό σε ένα σημείο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σχεδόν σε καμία καθημερινή υποχρέωση.

Συμπτώματα χρόνιας κόπωσης και σημάδια υπερκόπωσης

Στην αρχή οι περισσότεροι εξεταζόμενοι νομίζουν ότι πρόκειται για υπερκόπωση, αφού τα συμπτώματα είναι σχεδόν ίδια.

Συχνά στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης παρουσιάζεται εντελώς ξαφνικά μία αδυναμία και είναι σύνηθες να ακολουθεί ένα κρύωμα ή μια γρίπη. Σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης, το άτομο ποτέ δεν αισθάνεται καλύτερα και το αποτέλεσμα είναι η εξάντληση να μένει και να επιμένει.

Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση είναι απαραίτητο ο εξεταζόμενος να παρουσιάζει επιπλέον διαταραχές όπως είναι οι έντονοι πονοκέφαλοι, οι οποίοι δεν μοιάζουν με τους κοινούς. Έπειτα η συγκέντρωση και η μνήμη συχνά παρουσιάζουν διαταραχές. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο είναι πόνοι στις αρθρώσεις αλλά και πόνοι στον λαιμό ή στους λεμφαδένες. Τέλος, οι εξεταζόμενοι θεωρούν ότι ο ύπνος τους είναι ανήσυχος.

Τα αποτελέσματα είναι άσχημα σε εξεταζόμενους που υποκύπτουν στον σύνδρομο. Αρχίζει να ζει μία καθιστική ζωή, η οποία οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας όπως είναι η παχυσαρκία. Επιπλέον μπορεί να εμφανίσει συναισθηματικές διαταραχές, με έντονα συμπτώματα κατάθλιψης.

Αιτίες ανάπτυξης συνδρόμου

Οι αιτίες δυστυχώς είναι άγνωστες, ωστόσο πολλές ορμόνες είναι στενά συνδεδεμένες με τη διάθεση. Μία αιτία που μπορεί να συντελέσει στην χρόνια κόπωση είναι το οξειδωτικό στρες, κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να αποτοξινώσει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό. Τέλος, μπορεί να συντελούν γονιδιακοί παράγοντες.

Πρόκειται για μια εν γένει ασφαλή εξέταση (ο κίνδυνος σοβαρής επιπλοκής από την εξέταση είναι 0,04%).

Η εξέταση δίνει χρήσιμες διαγνωστικές και προγνωστικές πληροφορίες για την καρδιαγγειακή υγεία του εξεταζομένου και χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις, μεταξύ αυτών:

  • Σε συμπτώματα που είναι ύποπτα για μυοκαρδιακή ισχαιμία όπως πόνος στο στήθος, «πλάκωμα», παροδική ανεξήγητη δύσπνοια κλπ εφόσον έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός οξέος εμφράγματος ή στεφανιαίου επεισοδίου.
  • Σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο με επιδείνωση ή επανεμφάνιση συμπτωμάτων.
  • Για προληπτικό έλεγχο ειδικών κατηγοριών επαγγελματιών (πχ οδηγοί λεωφορείων)
  • Για εκτίμηση πρόγνωσης και της ανοχής στην άσκηση των εξεταζόμενων.
  • Στην εκτίμηση της ανταπόκρισης φαρμακευτικής αγωγής ή άλλης παρέμβασης.

Η εξέταση συμπεριλαμβάνεται στις συνταγογραφούμενες εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ (ο εξεταζόμενος πληρώνει μόνο το 15% της εξέτασης).

Ο εξεταζόμενος  παραλαμβάνει αυθημερόν τα αποτελέσματα μετά το τέλος της εξέτασης.

*Υπάρχουν σχετικές οδηγίες για την εξέταση στην υποσελίδα “προετοιμασία εξετάσεων”.