Home | Νέα | Μαγνητική Δεσμιδογραφία – DIFFUSION TENSOR IMAGING (DTI)

Μαγνητική Δεσμιδογραφία – DIFFUSION TENSOR IMAGING (DTI)

Μαγνητική Δεσμιδογραφία – DIFFUSION TENSOR IMAGING (DTI)

Αποτελεί ειδική τεχνική μελέτης της μοριακής διάχυσης (Diffusion Weighted Imaging), η οποία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι στη λευκή ουσία του εγκεφάλου η διάχυση των μορίων του ύδατος τείνει να είναι πιο ελεύθερη κατά μήκος της κατεύθυνσης των νευρικών ινών (κάτι που ονομάζεται ανισοτροπία), ώστε να αξιολογήσει την οργάνωση των νευραξόνων στον εγκέφαλο.

Η τεχνική αυτή επιτρέπει τη μελέτη της μικροαρχιτεκτονικής των ιστών και εν προκειμένω της πορείας των νευρικών ινών στον εγκέφαλο.

Η τρισδιάστατη ανασύνθεση των νευρικών ινών που προκύπτει από την μελέτη με DTI ονομάζεται Δεσμιδογραφία (Fiber Tractography).

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ

Βασική εφαρμογή της τεχνικής DTI αποτελεί η συμβολή της στον προεγχειρητικό σχεδιασμό για τη χειρουργική εξαίρεση νεοπλασματικών εξεργασιών του ΚΝΣ. Μέσω της δεσμιδογραφίας μπορεί να προσδιοριστεί η θέση μίας εξεργασίας του ΚΝΣ σε σχέση με τη θέση των γειτνιαζουσών νευρικών οδών, καθώς επίσης τυχόν επίδρασή της σε αυτές, επιτρέποντας έτσι τον βέλτιστο σχεδιασμό της χειρουργικής εξαίρεσης. Χρησιμοποιείται επίσης, σε συνδυασμό με την fMRI για τη μελέτη των διασυνδέσεων μεταξύ νευρικών κέντρων του εγκεφάλου, αλλά και για την ανάλυση της ωρίμανσης – μυελίνωσης στον εγκέφαλο.

Τα δεμάτια που μελετώνται συνηθέστερα είναι το φλοιονωτιαίο δεμάτιο (corticospinal tract), η τοξοειδής δεσμίδα (arcuate fasciculus), η οπτική ακτινοβολία και η IFOF.

ΤΙ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙ

Πέραν των μορφολογικών πληροφοριών, η τεχνική DTI παρέχει και ποσοτικά δεδομένα, με τη μορφή ορισμένων δεικτών όπως η κλασματική ανισοτροπία (Fractional Anisotropy), οι οποίοι σχετίζονται με την ακεραιότητα και τα δομικά χαρακτηριστικά των νευρικών δεματίων. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση νευρικών οδών μετά από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ή τραυματικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου, για την αξιολόγηση της περιοχής που περιβάλλει μία εξεργασία (peritumoral region), αλλά και σε άλλες κλινικές καταστάσεις, όπως τα απομυελινωτικά νοσήματα, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, η επιληψία, η ALS.

Του Γεώργιου Μπερέτη, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης της Κοσμοιατρικής, MD, EDiNR, EDiHNNR.