Μαστογραφία: Εξετάσεις Μαστού Με Τομογράφο

Στην ΚΟΣΜΟΪΑΤΡΙΚΗ υπάρχει δυνατότητα συνολικής διερεύνησης προβλημάτων του μαστού με ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών 3D-4D, ελαστογραφία, μαγνητική τομογραφία μαστών συνεπικουρούμενες από πλήρη βιοχημικό, ανοσολογικό και αιματολογικό έλεγχο. Ο υπερσύγχρονος ψηφιακός μαστογράφος παράγει εξαιρετικά ευκρινή εικόνα με δυνατότητα επεξεργασίας της εικόνας και ελάττωση της ακτινοβολίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο καρκίνος μαστού αφορά όλες τις γυναίκες γιατί αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες. Κάθε χρόνο στη χώρα μας εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Ωστόσο οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Ο καρκίνος μαστού μπορεί ακόμα και να θεραπευτεί, αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο. Ετήσια μαστογραφία, κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό και μηνιαία αυτοεξέταση συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι παρόλο που όλες οι γυναίκες γνωρίζουν ότι μετά τα 30 η μαστογραφία πρέπει να μπει στη ζωή τους, πολλές απ’ αυτές δεν είναι συνεπείς από άγνοια ή από φόβο. Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας και κλείστε άμεσα ραντεβού για μία εξέταση που σώζει ζωές!

Συνήθης συμπτωματολογία

 

 • Αλλαγές στην θηλή
 • Ψηλαφητά ογκίδια που δεν υποχωρούν μετά την έμμηνο ρύση
 • Υγρό από τη θηλή
 • Οίδημα και ερεθισμός του δέρματος του μαστού
 • Περίεργη υφή της επιδερμίδας του μαστού

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

 • Ηλικία: Ο κίνδυνος ανάπτυξης Καρκίνου του Μαστού αυξάνεται με την ηλικία.
 • Οικογενειακό ιστορικό Καρκίνου του Μαστού: Οι γυναίκες που έχουν μία πρώτου βαθμού συγγενή (μητέρα, αδελφή, κόρη) με καρκίνο του μαστού έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο. Εάν έχουν περισσότερες από μία συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
 • Γενετική προδιάθεση: Οι μεταλλάξεις γονιδίων αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης Καρκίνου του Μαστού.
 • Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν από την ηλικία των 12 ετών ή είχαν την εμμηνόπαυση μετά τα 50 τους χρόνια, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού
 • Γυναίκες που είχαν την πρώτη τους εγκυμοσύνη μετά από την ηλικία των 30 ετών ή που δεν είχαν ποτέ τελειόμηνη εγκυμοσύνη, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού
 • Η μακροχρόνια χορήγηση οιστρογόνων είτε ως αντισυλληπτικά ή ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού
 • Ο τρόπος ζωής (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, κατανάλωση οινοπνεύματος), επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη νεοπλάσματος
 • Η έκθεση σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας είτε για θεραπευτικούς ή για διαγνωστικούς λόγους, επηρεάζει και ευνοεί την ανάπτυξη όγκων

Στο διαγνωστικό μας κέντρο έχετε τη δυνατότητα να κάνετε ψηφιακή και μαγνητική με τον ΕΟΠΥΥ ή ελαστογραφία μαστού με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας σε προσιτές τιμές.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η μαστογραφία αποτελεί μια διαγνωστική εφαρμογή των ακτίνων Χ, για την απεικόνιση της μορφολογίας, της δομής και των παθολογικών αλλοιώσεων του μαστού. Παίζει πρωταρχικό ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του μαστού καθώς αποτελεί μία εύκολη εξέταση με υψηλή διαγνωστική αξία, εφόσον ανιχνεύει έγκυρα ακόμα και μικρές αλλοιώσεις και εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη μέθοδο ανίχνευσης των μικροαποτιτανώσεων, οι οποίες ανάλογα με τη μορφολογία τους μπορεί να αποτελούν δείκτη νεοπλάσματος.

Ποια μέρα του κύκλου πρέπει να πραγματοποιείται η εξέταση;

Πρέπει να γίνεται συγκεκριμένη μέρα του κύκλου. Συγκεκριμένα από την 8η μέχρι την 13η μέρα, για να μην υπάρχουν ψευδή ευρήματα από τη διόγκωση του στήθους λίγο πριν την έμμηνο ρύση και για να είναι και λιγότερο επίπονη για την εξεταζόμενη.

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη μαστογραφία;

Σε γυναίκες χωρίς ιστορικό η πρώτη μαστογραφία προγραμματίζεται στην ηλικία των 35-40 ετών.

Τι αποτελέσματα και ποιες πληροφορίες δίνει η μαστογραφία;

Προσφέρει πληροφορίες για ψηλαφητές ή μη ανωμαλίες που αφορούν τον μαστό καθώς και διάγνωση καλοήθων ή κακοήθων όγκων (καρκίνος, λιπώματα, κύστεις, ινοαδενώματα κ.α.). Σε περίπτωση έλλειψης όγκων, η ανίχνευση ύποπτων αποτιτανώσεων μπορεί να αποτελεί πρώτη ένδειξη κακοήθειας σε αρχικό στάδιο (in situ).