
Ο Προαθλητικός έλεγχος στον καιρό του COVID-19
O καρδιολογικός προ-αθλητικός έλεγχος έχει πλέον περάσει στην συνείδηση αθλητών και γονέων ότι είναι αναγκαίος για να διαφυλάξει την υγεία τους.
Η ετήσια καρδιολογική εξέταση, με την ανανέωση του ατομικού και κληρονομικού αναμνηστικού, την λεπτομερή κλινική εξέταση και οπωσδήποτε το ΗΚΓ αποτελεί την πύλη από την οποία θα διαβεί κάθε αθλητής πριν την έναρξη των δραστηριοτήτων του.
Ο καρδιολογικός έλεγχος μπορεί να αποκλείσει αλλά και φυσικά να διαγνώσει πολλές ασθένειες και σύνδρομα που μπορεί να συνοδεύουν τον αθλητή και που δυνητικά είναι θανατηφόρες, όπως : η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια , η διατατική μυοκαρδιοπάθεια , η αρρυθμιογόνος δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας, βαλβιδοπάθειες, σύνδρομα προ διέγερσης και σύνδρομα διαταραχών επαναπόλωσης που μπορούν να αποβούν μοιραία. Φυσικά μην ξεχνάμε το νούμερο 1 εχθρό την Στεφανιαία Νόσο.
Επίσης, προ-αθλητικός έλεγχος με βάση την συνοσηρότητα του εξεταζόμενου, όχι μόνο τον αποκλείει από την άθληση, αλλά μπορεί να καθορίσει το είδος και την ένταση της κάθε αθλητικής δραστηριότητας στην οποία ενδεχομένως μπορεί να συμμετέχει.
Πέρα από την αναγκαία κλινική εξέταση και το ΗΚΓ στην διάθεσή μας έχουμε και εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως : triplex καρδιάς, stress echo, contrast echo, SPECT μυοκαρδίου, διοισοφάγειο U/S καρδιάς, αξονική στεφανιογραφία, μαγνητική καρδιάς αλλά και δοκιμασίες όπως TILT TEST, ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο και το πιο απλό αλλά διαχρονικά χρήσιμο Τεστ Κοπώσεως.
Έτσι γίνεται κατανοητό ότι στις μέρες μας γίνεται πιο εύκολο το να διαγνώσεις κάποια παθολογία, την οποία θα μπορείς να αποφύγεις να ενεργοποιήσεις με την άσκηση αλλά και να θεραπεύσεις.
Δυστυχώς από το παρελθόν είναι γνωστές πολλές περιπτώσεις αιφνίδιων θανάτων σε εμφανώς υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι αποδόθηκαν εκ των υστέρων σε βλάβες που προήλθαν από ιογενείς λοιμώξεις (κυρίως του αναπνευστικού) και προκάλεσαν μυοκαρδιακές βλάβες (Μυοκαρδίτιδα) ή περικαρδιακές φλεγμονές (Περικαρδίτιδα).
Στις μέρες μας η Πανδημία του Covid-19 έχει αλλάξει την καθημερινότητα μας σε βασανιστικό επίπεδο αφού η εύκολη μεταδοτικότητα του τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, χωρίς όμως να στερείται επικινδυνότητας και για τους φαινομενικά υγιείς.
Εκτός των άλλων γνωρίζουμε ότι μπορεί να προκαλέσει καρδιακές βλάβες είτε σε οξεία, είτε σε χρόνια μορφή. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες βασιζόμενους σε πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να διασφαλίσουμε ποιοτική και προπάντων ασφαλή άθληση.
Ώς προς τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούμε είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και αφορούν στο κάθε άθλημα.
Για τον ιατρικό έλεγχο:
- Υποχρεωτική αποχή για 7 ημέρες, από αποιαδήποτε οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.
- Ο αθλητής σ’ όλο αυτό το διάστημα αν παρουσιάσει οποιοδήποτε σύμπτωμα επικοινωνεί με τον Ιατρό του.
- Εάν δεν παρουσιάζει συμπτώματα μπορεί να αθλείται ατομικά σε ανοικτό χώρο για την διατήρηση της φυσικής του κατάστασης.
- Μετά τις 7 ημέρες θα εξετάζεται από τον ιατρό του με την άντληση του κατάλληλου ιστορικού, την λεπτομερή φυσική εξέταση και τον ΗΚΓ έλεγχο. Σ΄ αυτό το σημείο είναι σημαντικό το γεγονός του επιδημιολογικού φορτίου, της κάθε περιοχής, που θα καθορίσει την αναγκαιότητα διενέργειας Tεστ COVID -19, καθώς και των επαφών του αθλητή.
- Ιδιαίτερα σε αθλητές που έχουν βρεθεί θετικοί σε τεστ PCR Covid-19 ή είχαν ασθενήσει ακόμη και με ήπια συμπτώματα βραχείας διάρκειας, τον τελευταίο μήνα θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν σε εκτεταμένο κλινικό και εργαστηριακό καρδιολογικό έλεγχο με διενέργεια τουλάχιστον ενός U/S Triplex καρδιάς, ενδεχομένως ενός Τest Κόπωσης, αλλά και πιθανόν διενέργεια MRI καρδιάς επί ενδείξεων ή εξειδικευμένου αιματολογικού και βιοχημικού ελέγχου (Τροπονίνη,ΒNP, Καλσιτονίνη, CRP).
Βασική λοιπόν προϋπόθεση είναι η λήψη του ιστορικού.
Ο Αθλητισμός αποτελεί ίσως το σημαντικότερο ανάχωμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προσφέροντας εκτός της σωματικής και την ψυχική ευεξία. Τηρώντας τους κανόνες ο Αθλητισμός μπορεί να γίνει ο “εχθρός” της απομόνωσης που επιβάλλει η Πανδημία με κύριο όπλο την Πρόληψη για την θωράκιση της Υγείας μας.
Δημήτριος Μπεθάνης
Καρδιολόγος στην Κοσμοιατρική