Οι «καλοκαιρινές» λοιμώξεις που μας οδηγούν στον Μικροβιολόγο
Μετά το πέρας της καλοκαιρινής άδειας, η επιστροφή στην καθημερινότητα συχνά μπορεί να συνοδεύεται από διάφορες ενοχλήσεις στην επιδερμίδα, στα πόδια, ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Αν και κύριο μέλημα ήταν η προστασία από την COVID-19, εντούτοις οι γνωστές καλοκαιρινές «ενοχλήσεις», μπορεί να μας συναντήσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Για να έχουμε μια σωστή εικόνα διάγνωσης χρειάζεται να ακολουθήσουμε και τις κατάλληλες εξετάσεις, που θα μας οδηγήσουν εφόσον χρειάζεται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Οι πιο συνηθισμένες λοιμώξεις που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να επιμείνουν μέχρις ότου γίνει διάγνωση μέσω μικροβιολογικών εξετάσεων και στη συνέχεια να εφαρμοστεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι οι εξής:
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ
Οι λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι: συχνοουρία, αίσθημα καύσου και τσουξίματος κατά την ούρηση, ελάχιστη ποσότητα ούρων που συνοδεύεται από ένα έντονο και επώδυνο αίσθημα ούρησης, πόνος στην κοιλιά, πυρετός, αιματουρία, θολά ούρα. Τα κύρια αίτια συνήθως που προκαλούν ουρολοίμωξη είναι η ελλιπή ενυδάτωση του οργανισμού, σε συνδυασμό με την αυξημένη εφίδρωση, την επαφή με μολυσμένα νερά, πετσέτες ή άμμο και την κακή υγιεινή. Τα πιο συνήθη μικρόβια που αναπτύσσονται είναι το κολοβακτηρίδιο E Coli, οι μύκητες Candida, ο εντερόκοκκος και η Klebsiella. Πραγματοποιώντας μία πλήρη καλλιέργεια ούρων και στη συνέχεια ένα αντιβιόγραμμα, η διάγνωση του μικροβίου και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να θεραπεύσουν τον πάσχοντα και να τον απαλλάξουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Στο μικροβιολογικό τμήμα της Κοσμοϊατρικής διενεργούνται καθημερινά δειγματοληψίες, άνευ ραντεβού, προσφέροντας με ακρίβεια διαγνωστικά αποτελέσματα, κατά τα οποία εφόσον ανιχνευθούν παθογόνα ευρήματα, ακολουθεί σχετικό αντιβιόγραμμα για μία ολοκληρωμένη θεραπεία.
ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ
Η κολπίτιδα έχει την τιμητική της στις καλοκαιρινές διακοπές, κάτι που συνεχίζει να ενοχλεί την πάσχουσα γυναίκα ακόμη και όταν επιστρέψει στην καθημερινότητα της. Κοινά συμπτώματα της κολπίτιδας είναι: το αίσθημα καύσους, ο επίμονος κνησμός, τα δύσοσμα και πηχτά κολπικά υγρά και το πρήξιμο της εξωτερικής περιοχής των γεννητικών οργάνων. Κολπίτιδα συνήθως προκαλούν οι μύκητες (κυρίως Candida), τα βακτήρια, το ουρεόπλασμα και η τριχομονάδες. Με μία πλήρη καλλιέργεια κολπικού υγρού και κατόπιν αποτελεσμάτων η έκδοση του σχετικού αντιβιογράμματος, η θεραπεία συνήθως διαρκεί από 7 έως 14 ημέρες.
ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ, ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΟΝΥΧΩΝ
Η έντονη εφίδρωση χωρίς να υπάρχει καλός αερισμός στο σώμα, τα τσιμπήματα εντόμων, η έντονη επαφή με το υγρό στοιχείο της θάλασσας και την άμμο και το ξυπόλητο περπάτημα στην άμμο ή σε κοινόχρηστους χώρους δημιουργούν συνήθως τις ιδανικές συνθήκες για μυκητιάσεις και δερματοπάθειες. Μύκητες και μικρόβια όπως στρεπτόκοκκος και σταφυλόκοκκος εμφανίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι: εξανθήματα, τοπικός ερεθισμός, ερυθρότητα και οιδήματα. Εάν πρόκειται για μύκητα τότε προστίθεται ο έντονος κνησμός και το ξεφλούδισμα με σκληρά δερματικά πλακίδια. Όσον αφορά τα νύχια του ποδιού όταν υπάρχει ονυχομηκυτίαση τότε αλλάζει η απόχρωση του νυχιού, σκληραίνει και αποκτάει μεγαλύτερο πάχος. Ανάλογα το σημείο της ενόχλησης, ακολουθώντας την κατάλληλη διαγνωστική εξέταση όπως η καλλιέργεια μυκήτων για τα νύχια, πραγματοποιείται η διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Σημείωση: Στην περίπτωση της ονυχομηκυτίασης η διάρκεια της θεραπείας διαρκεί περισσότερο χρόνο και χρήζει ιδιαίτερη φροντίδα και οδηγίες από τον θεράποντα γιατρό.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Η εναλλαγή των σεξουαλικών συντρόφων, χωρίς τη χρήση προφυλακτικού και η έλλειψη σωστής υγιεινής του σώματος μετά τη σεξουαλική επαφή, αυξάνουν τον κίνδυνο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως: Ηπατίτιδα Β, ιός των κονδυλωμάτων HPV, γονόκοκκος, σύφιλη και HIV. Τα κλινικά συμπτώματα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων δεν εμφανίζονται άμεσα, αλλά μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός εμφάνισης μετά τη μόλυνση (μήνες έως και χρόνια μετά τη μόλυνση). Τα πιο συνήθη συμπτώματα που χρήζουν άμεσα διαγνωστικές εξετάσεις είναι: πόνος, αίσθημα καύσους, εκκρίσεις στην ουρήθρα και στον κόλπο (συχνά δύσοσμες), πληγές, κονδυλώματα και έλκος. Εφόσον πραγματοποιηθεί σχετική εξέταση και διαγνωστεί η παρουσία κάποιου ιού, για να αποφευχθεί το φαινόμενο Ping-Pong μεταξύ των ερωτικών συντρόφων, πρέπει να εξεταστεί το ζευγάρι από κοινού και να ακολουθήσουν και οι δύο σύντροφοι μαζί την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Οι μικροβιολογικές εξετάσεις που προτείνονται στην περίπτωση αυτή γίνονται με αιμοληψία ή δειγματοληψία κολπικού ή ουρηθρικού επιχρίσματος.
Η Κοσμοϊατρική έχοντας διαμορφώσει ειδικά ολοκληρωμένα προγράμματα διαγνωστικού ελέγχου στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, προσφέρει τη δυνατότητα πλήρους ή εν μέρει διαγνωστικού ελέγχου, ανάλογα τις ανάγκες του εξεταζόμενου.
ΩΤΙΤΙΔΕΣ
Τα αφτιά επηρεάζονται συχνά κατά τις καλοκαιρινές διακοπές εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας που προκαλείται από τα μπάνια στη θάλασσα ή την πισίνα, τα συχνά λουσίματα και την κακή χρήση της μπατονέτας. Η ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων μέσω της υγρασίας συχνά δημιουργεί ενοχλήσεις όπως: κνησμό, έντονη ωταλγία, τοπικό ερεθισμό με ερυθρότητα, ωτόρροια και οιδηματώδη φλεγμονή. Η εξωτερική ωτίτιδα που δημιουργεί το λεγόμενο «Αυτί του κολυμβητή» οφείλεται συνήθως σε μύκητες και μικρόβια, όπως η ψευδομονάδα και ο σταφυλόκοκκος. Για τη διερεύνηση της ακριβούς αιτίας πάθησης η εξέταση καλλιέργειας στο πάσχον αφτί φέρει μία ακριβή διάγνωση και ένα αντιβιόγραμμα για την πλέον κατάλληλη θεραπεία.