X
Πατήσια 210 8640918 || Σεπόλια 210 5157982 || Άνω Πατήσια 210 8640918 ||
Logo
Γαστρικό Botox

Γαστρικό Botox– Η νέα επαναστατική μέθοδος απώλειας βάρους

Το Γαστρικό Botox αποτελεί μία καινοτόμο, παγκόσμια επαναστατική μέθοδο απώλειας βάρους. Πρόκειται για μία μη επεμβατική μέθοδο που φέρνει άμεσα και ορατά αποτελέσματα, σε όσους δυσκολεύονται να χάσουν βάρος με διάφορες φυσικές μεθόδους.

Η εφαρμογή του botox είναι γνωστή κυρίως για άλλους ιατρικούς και αισθητικούς λόγους, όπως: σβήσιμο ρυτίδων, θεραπεία χρόνιας ημικρανίας και αντιμετώπιση της υπερεφίδρωσης. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια το γαστρικό botox αποτελεί μία βασική μέθοδο στη θεραπεία της παχυσαρκίας, καθώς επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

Τι είναι το γαστρικό botox

Το γαστρικό botox είναι μία ανώδυνη διαδικασία, που διενεργείται μέσω γαστροσκόπησης υπό αναισθησιολόγο. Εν αντιθέσει με άλλες μεθόδους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, εκτιμάται ως μία απόλυτα ασφαλής μέθοδος ενέσιμης έγχυσης της βουτολινικής τοξίνης στο εσωτερικό του στομάχου. Διαρκεί περίπου μισή ώρα  και κατόπιν ο ασθενής επιστρέφει στην οικία του.

Με την έγχυση της βουτολινικής τοξίνης (botox) στον βλεννογόνο του στομάχου, επιτυγχάνεται πρώτον η μείωση της παραγωγής της γκρελίνης (ορμόνη της πείνας), με αποτέλεσμα να ελαττώνεται το αίσθημα της πείνας και δεύτερον αυξάνεται με πολύ μικρότερες ποσότητες γεύματος το αίσθημα του κορεσμού. Έτσι μέσω του γαστρικού botox ελαττώνεται η όρεξη του ασθενούς και νιώθει χορτάτος με πολύ μικρότερη ποσότητα φαγητού.

 

Σε ποιους απευθύνεται

Το γαστρικό botox πρακτικά μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε επιθυμεί να χάσει βάρος. Παρά ταύτα όμως, υπάρχουν ορισμένα βασικά κριτήρια:

 • Αποτελεί μία ιδανική πρόταση για όσους έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να χάσουν βάρος με άλλες φυσικές μεθόδους, όπως δίαιτα και σωματική εξάσκηση.
 • Το γαστρικό botox αντενδείκνυται σε όσους έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) πάνω από 25 και κάτω από 40.
 • Ιδανικά εφαρμόζεται σε άτομα που έχουν ΒΜΙ μεταξύ 25 και 37 και επιθυμούν απώλεια περιττού βάρους μεταξύ 10 και 20 κιλών.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι:

 • Το γαστρικό botox είναι μία απλή και ασφαλή διαδικασία. Δεν έχει παρενέργειες και δεν δημιουργεί μόνιμα συμπτώματα. Η δράση του διαρκεί 4-6 μήνες.
 • Μετά την εφαρμογή του γαστρικού botox προτείνεται το άτομο να ακολουθήσει μια εξατομικευμένη διατροφή. Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς η βαριά κατανάλωση τροφών (λιπαρά και υδατάνθρακες) και ποτών μπορεί να προκαλέσει την αύξηση βάρους και να μην επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 • Ασθενείς που πάσχουν από γαστρικό έλκος ή γαστρίτιδα, θα χρειαστεί πρώτα να ακολουθήσουν μία θεραπευτική αγωγή.
 • Η μόνη περίπτωση στην οποία αντενδείκνυται το γαστρικό botox είναι σε άτομα που έχουν αλλεργία στην βουτολινική τοξίνη, ή πάσχουν από κάποια μυϊκή ασθένεια.
 • Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπεία δεν δημιουργεί παρενέργειες στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

 

Διαδικασία εφαρμογής και χρήσιμες πληροφορίες

 • Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά.
 • Το γαστρικό botox δεν συγκαταλέγεται στις χειρουργικές επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας, καθώς δεν δημιουργεί τομές στο σώμα.
 • Διενεργείται ενδοσκοπικά δια μέσου του στόματος.
 • Οι ενέσιμες εκχύσεις εφαρμόζονται μόνο στους μαλακούς μύες του στομάχου. Δεν γίνεται καμία εφαρμογή στο νευρικό σύστημα και τα έντερα.
 • Ο ασθενής υποβάλλεται σε απλή μέθη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
 • Δεν απαιτείται νοσηλεία
 • Αμέσως μετά τη διαδικασία το άτομο μπορεί να επιστρέψει στην οικία του.

Απώλεια βάρους

Το γαστρικό botox προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα απώλειας βάρους, γιατί προκαλεί σημαντική μείωση της όρεξης και συμβάλλει ουσιαστικά σε μία επιτυχημένη δίαιτα. Καμία μέθοδος, όμως, συμπεριλαμβανομένου και του γαστρικού botox, δεν εγγυάται την απώλεια του βάρους με θαυματουργό τρόπο, χωρίς να υπάρχει εξίσου συνεργασία από τον ενδιαφερόμενο.

Άτομα που επιλέγουν οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία απώλειας βάρους, αν συνεχίσουν να διατηρούν ακόμη και μετά τη θεραπεία, μία υψηλοθερμιδική διατροφή, πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά, τότε μειώνουν δραματικά το ποσοστό επιτυχίας απώλειας βάρους.

 

Πότε ξεκινάει η δράση του γαστρικού botox

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του γαστρικού botox, το αίσθημα της πείνας μειώνεται αισθητά στις επόμενες 2-3 ημέρες. Με αυτό το τρόπο ο ενδιαφερόμενος αποκτάει τον απόλυτο έλεγχο στην ποσότητα κατανάλωσης του φαγητού.  Η απώλεια του βάρους θα αρχίσει να φαίνεται μετά από 2 εβδομάδες. Με τη μέθοδο του γαστρικού botox η απώλεια των 10-15 κιλών σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (4-6 μήνες) είναι ιδιαίτερα εφικτή.

 

Αποτελέσματα

Άτομα που έχουν κάνει γαστρικό botox αναμένεται να χάσουν 10-15% από το συνολικό βάρος σε διάστημα 4-6 μηνών (10-15 κιλά). Το μέγεθος της απώλειας του βάρους μπορεί να διαφέρει, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως: η ηλικία, ο μεταβολικός ρυθμός και η συχνότητα της σωματικής εξάσκησης.

Σε μία πρόσφατη Νορβηγική έρευνα μελετήθηκαν 20 άτομα που έπασχαν από παχυσαρκία και ο δείκτης ΒΜΙ ήταν μεταξύ 35 -44. Οι ερευνητές έκανα εφαρμογή της μεθόδου του γαστρικού botox  κάθε έξι μήνες.  Ύστερα από ένα χρόνο, οι ασθενείς είχαν υποβληθεί δύο φορές σε γαστρικό botox, με αποτέλεσμα το 70% των ασθενών είχε χάσει κατά μέσο όρο 17% από το συνολικό βάρος. Ύστερα από 18 μήνες, είχαν εφαρμοστεί συνολικά 3 γαστρικά botox στον κάθε ασθενή και το 75%  των ασθενών είχε χάσει βάρος κατά μέσο όρο 28% από το συνολικό βάρος.  «Πρόκειται για μία νέα μέθοδο που μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά, εύκολα και γρήγορα την παχυσαρκία» αναφέρει ο ερευνητής Duan Chen, καθηγητής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας.

https://www.ilajak.com/en/stomach-botox

https://www.memorial.com.tr/en/health-guide/what-is-stomach-gastric-botox-how-to-apply-stomach-botox

https://www.hayatmed.com/gastric-botox-injection/

https://www.drhasanerdem.com/en/non-surgical-weight-loss/

https://www.weightlosssurgerydubai.com/procedures/endoscopic-gastric-botox-dubai/

https://www.livescience.com/54892-botox-weight-loss.html

 

Μονάδα ΠατησίωνΜονάδα ΣεπολίωνΑποστολή Email