
Συμβουλές πρόληψης και παρακολούθησης της υγείας
Η Κοσμοιατρική σας παρουσιάζει ορισμένες συμβουλές πρόληψης, πληροφορίες παρακολούθησης της Υγείας και τους πιο σημαντικούς δείκτες λειτουργίας του οργανισμού μας που χρειάζεται να παρακολουθούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ευχαριστούμε την Δρ. Μαρία Τριανταφύλλου, Ιατρός – Ακτινοδιαγνώστρια στην Κοσμοιατρική, Πρώην Ειδικευόµενη Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Βέρνης, Inselspital. Πρώην Επιµελήτρια Α’ Νοσοκοµείου Männedorf, Ζυρίχη, για την πολύτιμη συμβολή της στην δημιουργία του άρθρου.
- Η ποιότητα του αίματος μας: Με την εξέταση Γενική Αίματος παρακολουθούμε τους 3 βασικούς τύπους κυττάρων στο αίμα: Ερυθρά (κατά πόσο μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα), Λευκά (δείχνουν ένα μέρος της άμυνας του οργανισμού μας), Αιμοπετάλια (κατά πόσον ο οργανισμός έχει δυνατότητα να σταματήσει την αιμορραγία μετά από τραυματισμό). Καλό είναι να κάνουμε μία εξέταση Γενική Αίματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε περιόδους που μπορεί να αισθανόμαστε κόπωση, αδυναμία, ζαλάδα, ή να έχουμε συχνά αιμορραγικά συμπτώματα (μύτη, ούλα, υποδερμικά), μελανιές, θρομβώσεις και διάφορες λοιμώξεις. Η γενική αίματος δείχνει παθήσεις όπως: αναιμία, πολυκυτταραιμία, θρομβώσεις, λοίμωξη (που χρήζει περαιτέρω έρευνα), χαμηλή ανοσία και συνθήκες που επηρεάζουν το μυελό των οστών.
- Αιματολογική μέτρηση λειτουργίας των οργάνων: Με τις βιοχημικές εξετάσεις ανιχνεύονται δυσλειτουργίες και διαταραχές των συμπαγών οργάνων του σώματος. Για παράδειγμα εάν παρατηρήσουμε αυξημένο το σάκχαρο, τότε υπάρχει υποψία εν δυνάμει σακχαρώδους διαβήτη. Στην Κοσμοιατρική προσφέρουμε ένα προληπτικό συνδυασμό Check Up βιοχημικών εξετάσεων που μελετούν τους βασικούς δείκτες μέτρησης. Για να ενημερωθείτε σχετικά με όλες τις συνδυαστικές προτάσεις προληπτικών εξετάσεων Check Up μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα: https://kosmoiatriki.com/prosfores/
- Μέτρηση ορμονών: Οι ορμόνες επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του σώματος, ελέγχουν το μεταβολισμό, τη σεξουαλική λειτουργία, την αναπαραγωγική ικανότητα και τη διάθεση μας. Η μέτρηση των δεικτών είναι σημαντική για την ισορροπία του οργανισμού και ποικίλει ανάλογα την ηλικία ή το θέμα που απασχολεί τον εξεταζόμενο.
- Προστασία οργανισμού με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα: Το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από παθογόνους μικροοργανισμούς και ασθένειες, καθώς εντοπίζει και σκοτώνει τα παθογόνα και καρκινογόνα κύτταρα. Διενεργούμε ανοσολογικές εξετάσεις όταν θέλουμε να δούμε εάν έχουμε αναπτύξει ανοσία σε κάποιον ιό, όπως για παράδειγμα το Τεστ αντισωμάτων IgG έναντι του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.
- Ο μοριακός έλεγχος στη ζωή μας: Με την προηγμένη επιστημονική μοριακή ανάλυση, έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε με μεγάλη ακρίβεια το επίπεδο υγείας του οργανισμού μας σε μοριακό επίπεδο. Η μοριακή εξέταση για ασθένειες όπως HPV, Γρίπη, Κορονοϊό, Ηπατίτιδα Β,C, HIV, RSV, Χλαμύδια, Γονόκοκκο, καθώς και μεταλλάξεις κληρονομικής θρομβοφιλίας προσφέρουν αποτελέσματα πολύ μεγάλης ακρίβειας.
- Πρόληψη & καταπολέμηση Καρκίνου: Με την παρακολούθηση των νεοπλασματικών (καρκινικών) δεικτών γίνεται μία διάγνωση εάν υπάρχει κάποιο καρκινικό νόσημα στον οργανισμό. Οι καρκινικοί δείκτες δίνουν επίσης πληροφορίες στους θεραπεύοντες γιατρούς σχετικά με την πορεία της θεραπευτικής αγωγής του ατόμου που πάσχει από Καρκίνο.
- Επίπεδα φαρμάκων στον οργανισμό μας: Στην περίπτωση που ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή με ορισμένα φάρμακα, καλό είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα και υπό την καθοδήγηση του θεραπεύοντα γιατρού να γίνεται μέτρηση του επιπέδου κάποιων φαρμάκων στο αίμα, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη ρύθμιση της δοσολογίας του φαρμάκου και να αποφευχθούν πιθανές τοξικές παρενέργειες στον οργανισμό.
- Τα Check Up σώζουν ζωές: Οι εξετάσεις Check Up αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι για μία σωστή πρόληψη και παρακολούθηση της υγείας μας. Οι συνδυασμοί των προληπτικών εξετάσεων Check Up ποικίλουν, έτσι ώστε να παρακολουθούνται όλες οι ανάγκες του εκάστοτε οργανισμού και οι αναγκαίοι δείκτες βάσει φύλου (άντρας ή γυναίκα) και ηλικίας ανά δεκαετία. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε και πιο ειδικές προτάσεις Check Up, που είναι περισσότερο εστιασμένες σε κάποιον τρόπο ζωής (π.χ. Check Up για αθλητές) ή σε ένα ζωτικό όργανο που μπορεί να μας απασχολεί περισσότερο (π.χ. καρδιολογικό Check Up). Για να ενημερωθείτε σχετικά με όλες τις συνδυαστικές προτάσεις προληπτικών εξετάσεων Check Up μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα: https://kosmoiatriki.com/prosfores/
- Εικόνα του οργανισμού: Η Μαγνητική Τομογραφία μπορεί να δώσει στο γιατρό μία λεπτομερή και αξιόπιστη εικόνα για όλες τις ανατομικές περιοχές του σώματος όπως: Κεντρικό νευρικό σύστημα, εγκέφαλος, υπόφυση, σπονδυλική στήλη, νωτιαίος μυελός, σπλαχνικό κρανίο, τράχηλος, θώρακας, άνω και κάτω κοιλία, άνω και κάτω άκρα, αρθρώσεις και μαλακά μόρια. Λόγω απουσίας ακτινοβολίας προτιμάται συνήθως για τα παιδιά και τις εγκύους (μετά το δεύτερο 3μηνο κύησης). Με τη Μαγνητική Τομογραφία γίνεται μια ενδελεχής διευκρίνηση των βλαβών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Πλέον κερδίζουν έδαφος και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, οι οποίες εκτός από την ανατομία και την αιμάτωση δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη βιολογική συμπεριφορά των οργάνων του σώματος και των βλαβών που μπορεί να εμφανιστούν σε αυτά.
- Καρδιακός έλεγχος: Στην περίπτωση που θέλουμε να εξετάσουμε τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων που την περιβάλλουν η Μαγνητική Τομογραφία καρδιάς είναι η ιδανική εξέταση. Είναι μία ιδιαίτερα σημαντική εξέταση όταν πρόκειται να διερευνηθούν καρδιοπάθειες σε παιδιά και ενήλικες. Για να γίνει η εξέταση, ο εξεταζόμενος μπορεί να έχει ή να μην έχει διαγνωστεί ακόμη με κάποιο καρδιακό νόσημα (στεφανιαία νόσος, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, ισχαιμία, στένωση-ανεπάρκεια βαλβίδων, κ.α.), αρκεί να μην έχει βηματοδότη, απινιδωτή, νεφρική ανεπάρκεια τελευταίου σταδίου, ή εμφύτευμα στους κοχλίες των αφτιών. Η συγκεκριμένη εξέταση μελετά επίσης τους καρδιακούς όγκους και βαλβίδες (φυσικές ή προσθετικές).
- Μαστός και μαγνητική: Στις γυναίκες υψηλού κινδύνου πιθανής νεοπλασίας μαστού (γονιδιακοί ή κληρονομικοί λόγοι) για έναν πιο ολοκληρωμένο προληπτικό έλεγχο συνδυάζεται συνήθως η Μαγνητική Τομογραφία Μαστού με την Ψηφιακή Μαστογραφία.
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Η εξέλιξη της τεχνολογίας λειτουργεί ακόμη περισσότερο προς όφελος του εξεταζόμενου στην Κοσμοιατρική με τον υπερσύγχρονο Μαγνητικό Τομογράφο Magnetom Lumina 3 Tesla. Με το πρωτοποριακό πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης οι εξετάσεις έχουν ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια, ενώ με το σύστημα BIOMATRIX η εξέταση Μαγνητικής Τομογραφίας εξατομικεύεται στον κάθε εξεταζόμενο ανάλογα τη μορφολογία του σώματος του.
- Εξετάσεις οξείας παθολογίας όπου απαιτείται άμεση διάγνωση όπως τραυματισμοί και πόνοι: Στην περίπτωση τραυματισμού ή έντονου πόνου στα οστά, τον θώρακα, την κοιλιά και το έντερο, προτείνεται μία άμεση αξιολόγηση με τη βοήθεια της Αξονικής Τομογραφίας.
- Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η Αξονική Τομογραφία δίνει ταχύτατα αποτελέσματα για την άμεση διάγνωση ενδεχόμενης νευρολογικής πάθησης (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και αιμορραγία εγκεφάλου).
- Παρακολούθηση ογκολογικών ασθενών: Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που εξετάζονται στον Αξονικό Τομογράφο είναι οι ογκολογικοί ασθενείς που παρακολουθούνται για την πορεία της νόσου τους.
- Όταν έχουμε μεταλλικά ξένα σώματα: Η Αξονική Τομογραφία είναι φιλική προς τα ξένα μεταλλικά σώματα που μπορεί να υπάρχουν μέσα στον οργανισμό (π.χ. λάμες ή τατουάζ που περιέχουν χρώματα με μεταλλικά συστατικά) εν αντιθέσει με τη Μαγνητική Τομογραφία.
- Κλειστοφοβία και τομογραφία: Στην περίπτωση που εξεταζόμενος πάσχει από κλειστοφοβία, τότε προτιμάται αντί για μαγνητική τομογραφία η αξονική τομογραφία.
- Δυσάρεστα συμπτώματα στο θώρακα: Όταν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή, επίμονος και επώδυνος βήχας, πόνος στο στήθος ή τραυματισμός στο στήθος τότε η χρήση της ακτινογραφίας θώρακος είναι η πρώτη απεικονιστική εξέταση που θα διαγνώσει την αιτία των συμπτωμάτων.
- Παθήσεις στον πνεύμονα ή την καρδιά: Με την ακτινογραφία θώρακος μπορεί να γίνει διάγνωση παθήσεων όπως: πνευμονία, καρκίνος του πνεύμονα, ύπαρξη υγρού ή αέρα στους πνεύμονες, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιακά προβλήματα όπως εμφύσημα.
- Ιγμορίτιδα: Μία γρίπη ή ένα κρυολόγημα μπορεί να αφήσουν δυσάρεστα συμπτώματα στα ιγμόρεια που προκαλούν συνήθως ιγμορίτιδα, η οποία μπορεί να διαγνωστεί με την ακτινογραφία εγκεφάλου.
- Οστά και αρθρώσεις: Όταν χρειαζόμαστε μία γρήγορη απεικόνιση των οστών και των αρθρώσεων προς διερεύνηση τραυματικών αλλοιώσεων ή χρόνιων παθήσεων (οστεοαρθρίτιδες, αρθροπάθειες), τότε η άμεση πρόταση είναι η Ακτινολογική εξέταση.
- Υπέρηχος άνω και κάτω κοιλίας: Πρόκειται για μία εξέταση πρώτης γραμμής, χωρίς καμία επιβάρυνση της υγείας του εξεταζόμενου, είτε ως προληπτικός έλεγχος είτε ως προς διερεύνηση παθολογικών καταστάσεων. Με τον Υπέρηχο άνω και κάτω κοιλίας απεικονίζονται τα συμπαγή όργανα της κοιλίας. Επίσης χρησιμοποιείται ως εξέταση πρώτης γραμμής για διερεύνηση φλεγμονής ή οξέος κοιλιακού άλγους (π.χ. σε περίπτωση κολικών χολής, νεφρών, υποψία σκωληκοειδίτιδας, κήλης κ.α.). Σε μερικές περιπτώσεις ενδείκνυται επίσης για παρακολούθηση χρόνια πασχόντων (ογκολογικοί ασθενείς).
- Triplex Αγγείων: Όταν έχει υπάρξει ισχαιμικό επεισόδιο, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, κιρσοί φλεβών, φλεβική θρόμβωση και προδιάθεση για στεφανιαία νόσο, τότε η τακτική παρακολούθηση με Triplex αγγείων είναι σημαντική για να μελετηθεί η μορφολογία των αγγείων και η ροή του αίματος μέσα στον αυλό τους.
- Όζοι θυρεοειδούς: Εάν υπάρχουν όζοι στο θυρεοειδή αδένα, τότε χρειάζεται να παρακολουθούνται με τη βοήθεια ενός υπερηχογραφήματος προκειμένου να ελέγχεται η δομή τους και οι αλλοιώσεις που μπορεί να φέρουν πληροφορίες, που σχετίζονται με την καλοήθεια ή την κακοήθεια τους.
- Μυοσκελετικές παθήσεις: Ο μυοσκελετικός υπέρηχος βοηθάει στη διάγνωση τενοντίτιδας, ρήξης θλάσης μυών ή τενόντων, ρήξης συνδέσμων, αλλοιώσεων μαλακών μορίων, οστικών διαβρώσεων και διάγνωση φλεγμονών. Συναντάται κυρίως σε αθλητικές περιπτώσεις κακώσεων ή σωματικά χτυπήματα. Στα άτομα τρίτης ηλικίας επιλέγεται συνήθως και για τον έλεγχο οστεοαρθρίτιδας και οστεοπόρωσης.
- Ψηλάφηση ογκιδίων: Στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο ψηλαφητό μόρφωμα στην επιφάνεια του σώματος (εκτός σπλαχνικών οργάνων και αρθρώσεων) με τη βοήθεια ενός υπερηχογραφήματος μαλακών μορίων μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν είναι κυστικό ή συμπαγές και εάν πρόκειται για σμηγματογόνο κύστη, λίπωμα ή κάποια άλλου είδους βλάβη, έτσι ώστε ο θεραπεύοντας γιατρός να προτείνει στη συνέχεια την ανάλογη θεραπευτική αντιμετώπιση.
- Εγκυμοσύνη: Το υπερηχογράφημα στην εγκυμοσύνη αποτελεί μία στοιχειώδης εξέταση για τον έλεγχο της ανάπτυξης του εμβρύου και την κατάσταση της μέλλουσας μητέρας. Ανάλογα τη φάση της κύησης διενεργούνται διαφορετικά υπερηχογραφήματα.
- Μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών: Συστήνεται προληπτικός ετήσιος έλεγχος σε γυναίκες από 40 ετών και άνω ή ανάλογα με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό.
- Πυκνοί μαστοί ή ογκίδια: Το υπερηχογράφημα μαστών προτείνεται κυρίως όταν έχει γίνει ψηλάφηση κάποιου ογκιδίου στο μαστό και σε περιπτώσεις πυκνών μαστών που συναντάται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών. Υπό φυσιολογικές συνθήκες προτείνεται το υπερηχογράφημα μαστών κάθε 2-3 χρόνια.
- Ύποπτες ενδείξεις: Εάν υπάρχει αλλαγή στη θηλή, ψηλαφητά ογκίδια που δεν υποχωρούν μετά την έμμηνο ρύση, υγρό από τις θηλές, οίδημα ή ερεθισμός της επιδερμίδας του μαστού και περίεργη υφή στο δέρμα του μαστού, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η εξέταση μαστογραφίας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ετήσια μαστογραφία, η κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό και η σωστή ψηλάφηση συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση.
- Γαστροσκόπηση: Εάν νιώθετε κατά καιρούς ήπιες ενοχλήσεις στο στομάχι που επιμένουν, ή ξαφνικές ενοχλήσεις με έντονο πόνο, τότε η γαστροσκόπηση είναι η ιδανική εξέταση για την εξακρίβωση των αιτιών. Επίσης ενδείκνυται όταν υπάρχει ανεξήγητη απώλεια βάρους, ανορεξία, αναιμία, συχνοί εμετοί, ή αίσθημα στάσης της τροφής στο θώρακα ή το λαιμό.
- Κολονοκόπηση:
- Προληπτικός έλεγχος: Άντρες άνω των 45 ετών και γυναίκες άνω των 50 ετών οφείλουν να προσθέσουν στο προληπτικό πρόγραμμα υγείας τους την κολονοσκόπηση. Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική προληπτική εξέταση που μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου. Αν η εξέταση είναι αρνητική τότε συνιστάται επανέλεγχος κάθε 10 χρόνια.
- Εντερική ανισορροπία: Χρειάζεται να έχουμε ιδιαίτερη προσοχή και τακτική παρακολούθηση όταν υπάρχει ανισορροπία στην εντερική λειτουργία όπως: διαρροϊκό σύνδρομο ή δυσκοιλιότητα, καθώς και ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα), ή πολύποδες και νεοπλασίες εντέρου.
- Κληρονομικό ιστορικό Καρκίνου: Αν κάποιος έχει υγιή εντερική λειτουργία, αλλά έχει συγγενή 1ου βαθμού με Καρκίνο του παχέος εντέρου, τότε θα πρέπει να αρχίσει και ο ίδιος προληπτικές εξετάσεις μία δεκαετία νωρίτερα από την ηλικία που ανέπτυξε καρκίνο ο συγγενής του.
- Πότε πρέπει να κάνει κάποιος μία νευρολογική εξέταση? Τα συνηθέστερα συμπτώματα που χρήζουν νευρολογική εξέταση κατόπιν ιατρικής συμβουλής είναι: συχνοί πονοκέφαλοι, κρίσεις επιληψίας, ζαλάδες, ίλιγγοι, διαταραχές της ισορροπίας, διαταραχές του ύπνου, αίσθημα αδυναμίας και μουδιάσματα.
- Παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων: Οι χρόνιες νευρολογικές παθήσεις όπως επιληψία, ημικρανίες, εγκεφαλικά επεισόδια, εκφυλιστικές νόσοι και οξεία γεγονότα (συγχιτικά ή λιποθυμικά) χρειάζονται παρακολούθηση με την βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογράφηματος ή φλοιοχαρτογράφισης με επεξεργασία (brain mapping).
- Μορφές οστεοπόρωσης: Μία στις 4 γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση. Η πάθηση χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: την πρωτοπαθή (σχετίζεται με την εμμηνόπαυση) και την δευτεροπαθή (εμφανίζεται σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη, αντιεπιληπτικά φάρμακα, κ.α.)
- Μία «σιωπηλή» νόσος: Η οστεοπόρωση είναι μία «ήσυχη» νόσος χωρίς εμφανή συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί να πάσχει για χρόνια (με αυξανόμενη αλλοίωση της οστικής μάζας) εν αγνοία του μέχρι την στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κάταγμα, χωρίς να έχει γίνει απαραίτητα κάποιο τραύμα. Τα συνηθέστερα σημεία που εμφανίζεται το οστεωτικό κάταγμα είναι στη σπονδυλική στήλη, το ισχίο και τους καρπούς.
- Επικίνδυνες συνήθειες: Ο τρόπος ζωής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης όπως: έλλειψη σωματικής άσκησης, χαμηλό σωματικό βάρος, κάπνισμα, υπερκατανάλωση αλκοόλ, διατροφή φτωχή σε ασβέστιο και βιταμίνη D.
- Πρόληψη και διάγνωση: Η εξέταση μέτρησης της οστικής μάζας μπορεί να αποβεί σωτήρια για κάποιον που έχει προδιάθεση, καθώς θα ακολουθήσει σε πρώιμο στάδιο της οστεοπόρωσης μία σωστή θεραπευτική αγωγή.
- Δυσκολία απώλειας κιλών: Εάν υπάρχει τακτική σωματική άσκηση είναι πολύ πιθανό να έχει αυξηθεί η μυϊκή μάζα και να έχει μειωθεί η λιπώδης μάζα. Επίσης, μετά από έντονη σωματική εξάσκηση ο οργανισμός κάνει κατακράτηση υγρών που μπορεί να φτάσει μέχρι και 2 κιλά. Με τη λιπομέτρηση θα διαπιστωθεί η ακριβής σύσταση του σώματος και κατά πόσον υπάρχει περιθώριο απώλειας λίπους.
- Σωστή δίαιτα: Σε περιόδους δίαιτας η λιπομέτρηση μας βοηθάει να διαπιστώσουμε αν με τη διατροφή που ακολουθούμε, χάνουμε λίπος και όχι υγρά ή μυϊκό όγκο.
- Σύσταση του σώματος: Αν και με τη ζυγαριά έχουμε μια γενική πληροφορία του σωματικού μας βάρους, η λιπομέτρηση μας δίνει μία πιο χρήσιμη εικόνα της σύστασης του σώματος μας. Μπορούμε επίσης να ερευνήσουμε σε ποια σημεία του σώματος αποθηκεύεται περισσότερο λίπος και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε ένα ειδικό πλάνο απώλειας λίπους, με την κατάλληλη διατροφή και σωματική άσκηση.
- Πότε βάζουμε το Holter Πίεσης: Η μελέτη της αρτηριακής πίεσης του εξεταζόμενου με τη βοήθεια ενός φορητού πιεσόμετρου για 24 ώρες (Holter πίεσης), δίνει σημαντικές πληροφορίες και θεωρείται χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Προτείνεται όταν υπάρχει υψηλή πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου, υπέρταση στην κύηση, ή όταν χρειάζεται μία εκτίμηση της λειτουργίας του οργανισμού στη θεραπεία υπέρτασης, καθώς και αποκλεισμός της υπέρτασης «λευκής μπλούζας».
- Αρρυθμίες: Συμπτώματα όπως «φτερούγισμα» στην καρδιά, αίσθημα ταχυπαλμίας, ή ακανόνιστων παλμών, λιποθυμικά ή προλιποθυμικά επεισόδια, είναι οιωνός ότι η καρδιά ενδεχομένως αντιμετωπίζει κάποιο λειτουργικό πρόβλημα. Υπάρχουν οι γνωστές «αθώες» αρρυθμίες και οι επικίνδυνες αρρυθμίες. Συχνά, κάποιο άτομο μπορεί να έχει μια απειλητική για τη ζωή του αρρυθμία με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα και κάποιος άλλος να έχει μια αθώα προγνωστικά αρρυθμία η οποία του προκαλεί μεγάλη δυσφορία. Η διάγνωση του είδους της αρρυθμίας γίνεται από το ηλεκτροκαρδιογράφημα, την ώρα που εμφανίζεται η αρρυθμία . Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται το Holter Ρυθμού για τουλάχιστον 24 ώρες.
- Stress Echo VS Τεστ κοπώσεως: Άτομα που βιώνουν δύσπνοια κατά τη σωματική δραστηριότητα ή έχουν κινητικά ή αναπνευστικά προβλήματα και χρειάζεται να υποβληθούν σε Τεστ κοπώσεως, επιλέγουν την μέθοδο Stress Echo. Πρόκειται για μία υπερηχογραφική μελέτη της καρδιάς για την διάγνωση της στεφανιαίας νόσου και τη μελέτη της καρδιακής λειτουργίας. Ενδείκνυται επίσης σε άτομα με στεφανιαία νόσο για έλεγχο μετά από εγχείρηση «μπάι πας».