Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου & Θώρακος

O υπερσύγχρονος πολυτομικός αξονικός τομογράφος ανοιχτού τύπου (multislice 16 τομών) έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης εξετάσεων σε ολόκληρο το σώμα, με πολύ σύντομο χρόνο της εξέτασης και με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια, καθώς και με δυνατότητα ανασύνθεσης εικόνων σε όλα τα επίπεδα και δυνατότητα τρισδιάστατων απεικονίσεων. Είναι τελευταίας τεχνολογίας με σημαντικά ελαττωμένη δόση ακτινοβολίας.

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η αξονική τομογραφία αποτελεί την πιο σύγχρονη και διαγνωστικά ανώτερη μέθοδο εξέτασης που πραγματοποιείται με ακτίνες-Χ. Στις εξετάσεις που πραγματοποιούνται με συστήματα αξονικής τομογραφίας περιλαμβάνονται αυτές του εγκεφάλου, του σπλαγχνικού κρανίου, των λιθοειδών, της άνω και κάτω γνάθου, του τραχήλου, του θώρακα, της άνω και κάτω κοιλιάς με δυνατότητα απεικόνισης των παρεγχυματικών οργάνων στις διάφορες φάσεις πρόσληψης του σκιαγραφικού και ακολούθως πιο διαφοροποιημένη διάγνωση τυχόντων παθολογιών, της σπονδυλικής στήλης (αυχενικής, θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας), των ισχίων, των άνω και κάτω άκρων. Επίσης πραγματοποιούνται αρθρογραφίες, αξονικές αγγειογραφίες όλων των αρτηριών και φλεβών του σώματος καθώς και εικονική βρογχοσκόπηση και κολονοσκόπηση.

Πλεονεκτήματα αξονικής σε σχέση με άλλες εξετάσεις

Τα βασικά πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας σε σχέση με άλλες διαγνωστικές τεχνικές είναι η δυνατότητα λήψης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (εντός μόνο μερικών λεπτών) πολλών εικόνων μεγάλης ευκρίνειας, από εγκάρσιες τομές του ανθρώπινου σώματος και η δισδιάστατη και ακόμα και τρισδιάστατη απεικόνιση του σώματος.

Στις συχνότερες ενδείξεις για διενέργεια αξονικής τομογραφίας περιλαμβάνονται κυρίως επείγοντα περιστατικά (είτε στα πλαίσια ατυχήματος είτε στα πλαίσια άλλης παθολογίας, όπως π.χ. η δύσπνοια, ο πόνος ή η οξεία κοιλία κ.α.), λόγω της ταχύτητας της εξέτασης, της εύκολης πρόσβασης και της διαγνωστικής ακρίβειας. Επίσης ιδιαίτερο ρόλο κατέχει η αξονική τομογραφία σε ασθενείς με νεοπλασματική νόσο, τόσο στην σταδιοποίηση όσο και στην παρακολούθηση αυτών, επίσης λόγω της ταχύτητας και της ευκολίας της, αλλά και λόγω του χαμηλού κόστους.

Ανάλογα με τις ενδείξεις απαιτείται ή όχι ενδοφλέβια χορήγηση ιωδιούχου σκιαγραφικού μέσου κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Αξονική στην Κοσμοϊατρική

Οι αξονικές τομογραφίες που διενεργούνται στο κέντρο μας συνοδεύονται από κατάλληλη επεξεργασία των εικόνων και ανασύνθεση αυτών σε 3 τουλάχιστον επίπεδα, αυξάνοντας έτσι τη διαγνωστική ακρίβεια.

Η Κοσμοϊατρική είναι πρωτοπόρα στην αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας, εγκεφάλου, θώρακος, χωρίς παρενέργειες για τον ασθενή. Επίσης διενεργεί και άλλου είδους αξονικές πριν το χειρουργείο ασθενούς σε διάφορα μέρη του σώματος. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί χιλιάδες ασθενείς με όσο το δυνατό μειωμένη ακτινοβολία.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας αξονικής;

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής ξαπλώνει σε ένα τραπέζι, το οποίο μετακινείται μπρος πίσω. Ανάλογα με την εξέταση, πιθανόν να έχει προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία (π.χ. λήψη πόσιμου σκιαγραφικού μέσου για τις εξετάσεις κοιλίας, το οποίο χορηγείται στο κέντρο μας). Επίσης είναι πιθανό ο ασθενής να λαμβάνει αναπνευστικές εντολές από το μηχάνημα για συγκεκριμένες εξετάσεις. Υπάρχει περίπτωση να κριθεί απαραίτητη η ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού ώστε να απεικονιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η περιοχή ή οι περιοχές. Η εξέταση ολοκληρώνεται σε 15 περίπου λεπτά. Ο ακτινολόγος παρακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

Το μηχάνημα στέλνει πληροφορίες στον υπολογιστή, από τον οποίο αναλύονται και επεξεργάζονται για να βγει ένα έγκυρο αποτέλεσμα της απεικόνισης του σώματος.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Πριν την εξέταση ενημερώστε τον ιατρό σας για πιθανή εγκυμοσύνη και για γνωστές αλλεργίες.

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού και του ιατρού ακτινολόγου.

Σας ενημερώνουμε ότι μετά την εξέταση δεν υπάρχει παραμένουσα ακτινοβολία στο σώμα.