Home | Νέα | Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη (mp-MRI)

Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη (mp-MRI)

Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη (mp-MRI)

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο για τον ακριβή εντοπισμό, τη διάγνωση, την τοπική σταδιοποίηση και την επαναξιολόγηση των ασθενών με κλινικά, σημαντικό, καρκίνο του προστάτη αδένα. Με την βελτίωση των τεχνικών της μεθόδου και τη χρήση νέων σύγχρονων μηχανημάτων η διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου έχει υπερβεί το 80%, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αν αναλογιστούμε ότι η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) έχει χαμηλή ειδικότητα, ενώ η υπερηχοτομογραφικά καθοδηγούμενη βιοψία εξαρτάται από την τυχαιότητα των δειγμάτων, με αδυναμία ανίχνευσης και των νεοπλασμάτων των πρόσθιων τμημάτων του προστάτη.

Τεχνική Εξέτασης

Οι εξετάσεις στο τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας του διαγνωστικού κέντρου μας (Κοσμοιατρική Σεπολίων) γίνονται από σύγχρονο Μαγνητικό Τομογράφο (Siemens Avanto 1,5T). H mp-MRI του προστάτη γίνεται χωρίς τη χρήση ενδοορθικού πηνίου, ενώ πριν την εξέταση χορηγείται στον εξεταζόμενο Buscopan για να μειωθούν τα artifacts από τον περισταλτισμό του εντέρου. Το πρωτόκολλο της εξέτασης περιλαμβάνει συνδυασμό μορφολογικών και λειτουργικών ακολουθιών.

Η υψηλής διακριτικότητας ακολουθία Τ2 (σε τρία επίπεδα) δίνει χρήσιμες πληροφορίες στην ανίχνευση των νεοπλασμάτων της περιφερικής ζώνης, λόγω της ιστικής αντίθεσης (χαμηλή ένταση του νεοπλάσματος σε αντίθεση με την υψηλή ένταση της περιφερικής ζώνης). Τα προβλήματα, εντούτοις, συνίστανται στην χαμηλή ειδικότητα των ευρημάτων καθώς χαμηλό σήμα σε Τ2 ακολουθία παρουσιάζουν και διάφορες καλοήθεις καταστάσεις (προστατίτις, ίνωση, ουλώδης ατροφία, μετακτινικές αλλοιώσεις). Επιπλέον, υπάρχουν δυσκολίες στην ανίχνευση των καρκίνων της μεταβατικής ζώνης, ιδιαίτερα σε άτομα με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και ανομοιογενή απεικόνιση του κεντρικού τμήματος του αδένα. Η χρησιμότητα των ακολουθιών Τ1 περιορίζεται στην ανίχνευση αιμορραγικών εστιών (συνηθέστερα μετά βιοψίας).

Οι λειτουργικές ακολουθίες με τεχνική διάχυσης (Diffusion) σε συνδυασμό με τις μορφολογικές ακολουθίες Τ2 ανεβάζουν την ευαισθησία της εξέτασης. Τα νεοπλάσματα του προστάτη παρουσιάζουν περιορισμό της διάχυσης (DWI) και χαμηλό ADC.

Η ευαισθησία της εξέτασης αυξάνεται από τον συνδυασμό των μορφολογικών ακολουθιών με το δυναμικό έλεγχο μετά την ενδοφλέβιο χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας και τη λήψη της καμπύλης ενίσχυσης (wash in, wash out), με τους καρκίνους να παρουσιάζουν πρώϊμη υψηλή ενίσχυση και ταχεία έκπλυση (wash out). Παρόμοιο πρότυπο ενίσχυσης, εντούτοις, μπορούν να παρουσιάζουν οι αλλοιώσεις προστατίτιδος στην περιφερική ζώνη και οι όζοι της καλοήθους υπερπλασίας στη μεταβατική ζώνη.

Κλινικές Εφαρμογές

  1. Διάγνωση: Η mp-MRI του προστάτη συνδυάζοντας τις μορφολογικές με τις λειτουργικές ακολουθίες παρουσιάζει υψηλή διαγνωστική ακρίβεια και προτείνεται σε περιπτώσεις κλινικοεργαστηριακής υποψίας καρκίνου προστάτη (υψηλές τιμές PSA) και αρνητική βιοψία.
  2. Εκτίμηση επιθετικότητας: Υπάρχει ευθεία συσχέτιση της επιθετικότητας του νεοπλάσματος (Gleason score) και της χαμηλής τιμής του συντελεστή διάχυσης ADC.
  3. Τοπική σταδιοποίηση: Ο συνδυασμός των ανατομικών με τις λειτουργικές ακολουθίες αυξάνει την ακρίβεια της εξέτασης για την τοπική σταδιοποίηση και την εκτίμηση της διήθησης της κάψας, του αγγειονευρώδους δεματίου, των σπερματοδόχων κύστεων, Παράλληλα γίνεται έλεγχος για τυχόν διογκωμένους πυελικούς λεμφαδένες, οστικές μεταστάσεις, αλλά και για ύπαρξη βουβωνοκηλών με εντερικό περιεχόμενο, που καθορίζουν το είδος της απαιτούμενης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Συμπέρασμα

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη είναι η ακριβέστερη μέθοδος για την εντόπιση, εκτίμηση της επιθετικότητας και την τοπική σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη.

Σπυρίδων Ανθίμου
Ιατρός Ακτινολόγος
Κοσμοιατρική