Τεστ Κοπώσεως: Διάγνωση Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης

Στο διαγνωστικό μας κέντρο πραγματοποιείται τεστ κοπώσεως, σε ειδικές τιμές. Πρόκειται για ένα τεστ που κρίνει απαραίτητο ο καρδιολόγος για να προβεί σε διάγνωση που σχετίζεται ή μη με τη στεφανιαία νόσο. Κατά τη διάρκειά του τεστ παρακολουθείται η καρδιά του ασθενούς σε βίντεο-οθόνη.

Τι είναι το τεστ κοπώσεως; Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα με άσκηση.

Πως γίνεται το τεστ κοπώσεως; Η δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα (κυλιόμενο διάδρομο ή στατικό ποδήλατο) είναι εύκολη και δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την αντοχή, την καρδιά (αρρυθμίες κ.τ.λ.) και τη λειτουργικότητα του ασθενούς. Το πόσο διαρκεί το τεστ κοπώσεως ποικίλλει ανάλογα με την αντοχή του ασθενούς.

Κλείστε άμεσα ραντεβού!

Λίγα λόγια για το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι μία πολύπλευρη και περίεργη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση. Η κούραση αυτή συνήθως είναι συνεχόμενη για πολλούς μήνες και εκτός από σωματική είναι και ψυχική. Οι ασθενείς ακόμα και μετά από ξεκούραση με πολύωρο ύπνο δεν αισθάνονται καλύτερα και αυτό είναι κάτι που δεν τους επιτρέπει να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή. Εν τέλει η χρόνια κόπωση μαζί με τα συμπτώματα της υπερκόπωσης και όλες τις καθημερινές δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον ασθενή, φτάνουν το οργανισμό σε ένα σημείο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σχεδόν σε καμία καθημερινή υποχρέωση.

Συμπτώματα χρόνιας κόπωσης και σημάδια υπερκόπωσης

Στην αρχή οι περισσότεροι ασθενείς νομίζουν ότι πρόκειται για υπερκόπωση, αφού τα συμπτώματα είναι σχεδόν ίδια.

Συχνά στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης παρουσιάζεται εντελώς ξαφνικά μία αδυναμία και είναι σύνηθες να ακολουθεί ένα κρύωμα ή μια γρίπη. Σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης, το άτομο ποτέ δεν αισθάνεται καλύτερα και το αποτέλεσμα είναι η εξάντληση να μένει και να επιμένει.

Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση είναι απαραίτητο ο ασθενής να παρουσιάζει επιπλέον διαταραχές όπως είναι οι έντονοι πονοκέφαλοι, οι οποίοι δεν μοιάζουν με τους κοινούς. Έπειτα η συγκέντρωση και η μνήμη συχνά παρουσιάζουν διαταραχές. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο είναι πόνοι στις αρθρώσεις αλλά και πόνοι στον λαιμό ή στους λεμφαδένες. Τέλος, οι ασθενείς θεωρούν ότι ο ύπνος τους είναι ανήσυχος.

Τα αποτελέσματα είναι άσχημα σε ασθενείς που υποκύπτουν στον σύνδρομο. Αρχίζει να ζει μία καθιστική ζωή, η οποία οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας όπως είναι η παχυσαρκία. Επιπλέον μπορεί να εμφανίσει συναισθηματικές διαταραχές, με έντονα συμπτώματα κατάθλιψης.

Αιτίες ανάπτυξης συνδρόμου

Οι αιτίες δυστυχώς είναι άγνωστες, ωστόσο πολλές ορμόνες είναι στενά συνδεδεμένες με τη διάθεση. Μία αιτία που μπορεί να συντελέσει στην χρόνια κόπωση είναι το οξειδωτικό στρες, κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να αποτοξινώσει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό. Τέλος, μπορεί να συντελούν γονιδιακοί παράγοντες.