Τεστ Παπ (Παπανικολάου)

Σύμφωνα με έρευνες πολλές σεξουαλικά ενεργές γυναίκες δεν υποβάλλονται ετησίως σε τεστ παπ. Μάθετε όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε γι’ αυτή την απλή, ανώδυνη και γρήγορη εξέταση, παρακάτω:

Τι ακριβώς εξετάζει το Τεστ Παπ;

Το τεστ παπ είναι μία γυναικολογική εξέταση που ελέγχει την ύπαρξη αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (HPV). Μέσω μιας σύντομης διαδικασίας, χωρίς κάποια ειδική προετοιμασία, αφαιρείται δείγμα από τον κόλπο, τον τράχηλο και τον ενδοτράχηλο. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα εντός λίγων εργάσιμων ημερών. Αν στα αποτελέσματα αναγράφονται τα «άτυπα κύτταρα», «μεταπλαστικά κύτταρα», «κύτταρα με μόλυνση από HPV», «προκαρκινικά κύτταρα», τότε ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε κολποσκόπηση ή κάποιες άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις.

Η φλεγμονή στο τεστ παπ αναδεικνύει μία τραχηλίτιδα και ορίζεται σαν η διόγκωση των ιστών του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να είναι από ασήμαντης αιτιολογίας έως πολύ σοβαρής.

Τεστ Παπ: Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Ετήσιος έλεγχος μία φορά θεωρείται απαραίτητος σε κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα. Η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται αφού οποιαδήποτε στιγμή οι προκαρκινικές αλλοιώσεις τα φανού. Έπειτα γυναίκες που έχουν κολλήσει τον ιό των κονδυλωμάτων αν τηρούν τον σχολαστικό έλεγχο δεν θα νοσήσουν ποτέ από αυτόν.

Τεστ Παπ: Πρέπει να γίνει συγκεκριμένη μέρα του κύκλου;

Το τεστ Παπανικολάου δεν μπορεί να γίνει τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως, αφού η περιοχή λήψης κυττάρων αιμορραγεί και δεν είναι εφικτό. Ιδανικός χρόνος είναι κοντά στα μέσα του κύκλου ή οποιαδήποτε ημέρα επιθυμείτε μετά το τέλος της περιόδου. Οι περισσότεροι γυναικολόγοι προτείνουν τις ημέρες της ωορρηξίας καθώς τότε ο τράχηλος είναι στην ιδανική κατάσταση για να προσληφθούν όσο περισσότερα κύτταρα γίνεται.

Τεστ Παπ: Πρέπει να υπάρχει αποχή από σεξουαλική επαφή πριν την εξέταση;

Περίπου 3 ημέρες πριν το τεστ παπ καλό είναι να μην έχει έρθει η γυναίκα σε επαφή ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα ερεθισμού του κόλπου και επηρεαστεί το αποτέλεσμα.

Με το Τεστ Παπ διαγιγνώσκονται όλα τα γυναικολογικά προβλήματα;

Όχι. Οι κύστεις, τα ινομυώματα, τα αφροδίσια (εκτός κονδυλωμάτων) πρέπει να περιλαμβάνουν και κλινική εξέταση από γυναικολόγο. Επίσης το τεστ παπ δεν δείχνει αν μία γυναίκα είναι έγκυος.