X
Πατήσια 210 8640918 || Σεπόλια 210 5157982 || Άνω Πατήσια 210 8640918 ||
Logo
Τμήμα Μαστού
Στην Κοσμοιατρική υπάρχει δυνατότητα συνολικής διερεύνησης προβλημάτων του μαστού με Ψηφιακή Μαστογραφία, Τομοσύνθεση, Υπερηχογράφημα μαστών 3D-4D, Ελαστογραφία, Μαγνητική Τομογραφία μαστών, παρακέντηση ευρημάτων με υπερηχογραφική καθοδήγηση  συνεπικουρούμενες από πλήρη βιοχημικό, ανοσολογικό και αιματολογικό έλεγχο.

Ο υπερσύγχρονος ψηφιακός μαστογράφος παράγει εξαιρετικά ευκρινή εικόνα με δυνατότητα επεξεργασίας της εικόνας και ελάττωση της ακτινοβολίας καθώς και τη δυνατότητα τομοσύνθεσης.

 

Πληροφορίες για την Μαστογραφία:

Ο καρκίνος μαστού αφορά όλες τις γυναίκες γιατί αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου του γυναικείου πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες. Κάθε χρόνο εντοπίζονται περίπου 4.500 περιστατικά, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Ωστόσο οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπιστεί μ’ επιτυχία.

Η ετήσια μαστογραφία, κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό και ψηλάφηση συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση.

 

Συνήθης συμπτωματολογία για τον Καρκίνο του Μαστού:

 • αλλαγές στη θηλή
 • ψηλαφητά ογκίδια που δεν υποχωρούν μετά την έμμηνο ρύση
 • υγρό στη θηλή
 • οίδημα και ερεθισμός του δέρματος του μαστού
 • περίεργη υφή της επιδερμίδας του μαστού

 

Παράγοντες κινδύνου για τον Καρκίνο του Μαστού:

 • Ηλικία: ο κίνδυνος ανάπτυξης Καρκίνου του Μαστού αυξάνεται με την ηλικία.
 • Οικογενειακό Ιστορικό: οι γυναίκες που έχουν μια πρώτου βαθμού συγγενή (μητέρα, αδελφή, κόρη) με καρκίνο του μαστού, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν την νόσο. Εάν έχουν περισσότερες από μια συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
 • Γενετική προδιάθεση: Οι μεταλλάξεις γονιδίων αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
 • Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν από την ηλικία των 12 ετών ή είχαν εμμηνόπαυση μετά τα 50 τους χρόνια.
 • Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους εγκυμοσύνη μετά από την ηλικία των 30 ετών ή που δεν είχαν ποτέ τελειόμηνη εγκυμοσύνη.
 • Η μακροχρόνια χορήγηση οιστρογόνων είτε ως αντισυλληπτικά, είτε ως θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης .
 • Ο τρόπος ζωής (παχυσαρκία, έλλειψη σωματικής άσκησης, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών), επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη νεοπλάσματος.
 • Η έκθεση σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας είτε για θεραπευτικούς ή για διαγνωστικούς λόγους.

 

Μαστογραφία: Ποια μέρα του κύκλου πρέπει να πραγματοποιείται η εξέταση;

Συστήνεται να γίνεται από την 8η μέχρι την 13η μέρα του κύκλου, για να μην υπάρχουν ψευδή ευρήματα από την διόγκωση του στήθους πριν την έμμηνο ρύση και να είναι επίσης, λιγότερο επίπονη για την εξεταζόμενη.

 

Κατάλληλη ηλικία για την πρώτη Μαστογραφία:

Ο μαστογραφικός έλεγχος πρέπει να είναι ετήσιος σε ηλικίες άνω των 40 ετών, ενώ για ηλικίες κάτω των 40 συνίσταται ετήσιο υπερηχογράφημα και μια πρώτη μαστογραφία στην ηλικία των 35 ετών.

Ο συνδυασμός της ψηφιακής μαστογραφίας με το υπερηχογράφημα μαστών έγχρωμο, 3D-4D, ελαστογραφία) μπορεί να ανιχνεύσει το 99% των καρκίνων και μάλιστα σε υποκλινικό στάδιο (μέγεθος ελάχιστων χιλιοστών).

 

Εξέτασεις:

Ψηφιακή Μαστογραφία
Αποτελεί μια διαγνωστική εφαρμογή των ακτίνων Χ, για την απεικόνιση της μορφολογίας, της δομής και των παθολογικών αλλοιώσεων του μαστού. Παίζει πρωταρχικό ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του μαστού καθώς αποτελεί μια εύκολη εξέταση με υψηλή διαγνωστική αξία , εφόσον ανιχνεύει έγκυρα ακόμα και μικρές αλλοιώσεις και εξακολουθεί ν’ αποτελεί την καλύτερο μέθοδο ανίχνευσης των μικρό-αποτιτανώσεων, οι οποίες ανάλογα με την μορφολογία τους μπορεί να αποτελούν δείκτη νεοπλάσματος.

Η εξέταση συμπεριλαμβάνεται στις συνταγογραφούμενες εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ (ο εξεταζόμενος πληρώνει μόνο το 15% της εξέτασης).

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της εξέτασης αποστέλλονται–εφόσον ζητηθεί από τον εξεταζόμενο και χωρίς κάποια περαιτέρω επιβάρυνσή του–μέσω email στο θεράποντα ιατρό.

Οι εξετάσεις διενεργούνται με τον υπερσύγχρονο Μαστογράφο SIEMENS Fusion Mammomat και από έμπειρο τεχνολόγο εξειδικευμένο στις νεώτερες τεχνικές.

Ψηφιακή Μαστογραφία με Τομοσύνθεση
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια νέα εξέλιξη στην ψηφιακή μαστογραφία που είναι η απεικόνιση τριών διαστάσεων 3D, γνωστή ως τομοσύνθεση.

Στην τομοσύνθεση που είναι μια τρισδιάστατη απεικόνιση, λαμβάνονται πολλαπλές τομές μικρότερες του ενός χιλιοστού από διαφορετικές γωνίες. Οι εικόνες αυτές ανακατασκευάζονται και μπορεί ο ακτινολόγος να διευκρινίσει απεικονιστικά προβλήματα ή να εντοπίσει βλάβες που δεν φαίνονται στην ψηφιακή τομογραφία.  Η τομοσύνθεση εξασφαλίζει πιο καθαρή εικόνα και μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της ανίχνευσης βλαβών που χάνονται λόγω επιπροβολής του ινώδους – αδενικού ιστού.

Είναι απόλυτα απαραίτητο να γίνεται τομοσύνθεση κατά τη διάρκεια του ετήσιου προληπτικού ελέγχου σε γυναίκες που έχουν πυκνούς μαστούς για τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Πραγματοποιείται πρώιμος εντοπισμός καρκίνων στον μαστό που είναι μικροί σε μέγεθος ή υποκρύπτονται από τον παρακείμενο πυκνό ιστό.
 • Παρέχει ακρίβεια στον εντοπισμό ανωμαλιών.
 • Μειώνει τις περιττές επαναλήψεις.
 • Αυξάνει τις πιθανότητες εντοπισμού πολλαπλών αλλοιώσεων στο μαστό.
 • Μειώνει τα ποσοστά ψευδών θετικών διαγνώσεων.
 • Η διαδικασία της εξέτασης παραμένει η ίδια όπως και στην ψηφιακή, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστικά επιπλέον έκθεση σε ακτινοβολία.

Η εξέταση ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στις συνταγογραφούμενες εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της εξέτασης αποστέλλονται–εφόσον ζητηθεί από τον εξεταζόμενο και χωρίς κάποια περαιτέρω επιβάρυνσή του–μέσω email στο θεράποντα ιατρό.

 Οι εξετάσεις διενεργούνται με τον υπερσύγχρονο Ψηφιακό Μαστογράφο SIEMENS Mammomat Inspiration και από έμπειρο τεχνολόγο εξειδικευμένο στις νεώτερες τεχνικές.

Υπερηχογράφημα Μαστών & Ελαστογραφία
Η ελαστογραφία μαστού είναι μια πολλά υποσχόμενη απεικονιστική μέθοδος που επιτρέπει στους ιατρούς να διαχωρίσουν τους καλοήθεις από τους κακοήθεις όγκους, αλλά και να ταυτοποιήσουν τις ύποπτες για κακοήθεια αλλοιώσεις στο μαστό.  Πρόκειται για μία μέθοδο συμπληρωματική της υπερηχοτομογραφίας.

Εφόσον με το υπερηχογράφημα γίνει ο εντοπισμός της βλάβης, η ελαστογραφία συμβάλλει στον περαιτέρω χαρακτηρισμό της, βασιζόμενη στην ελαστικότητα της, σε σύγκριση με την ελαστικότητα των ιστών γύρω από αυτή. Ορισμένες παθήσεις όπως  ο καρκίνος, οδηγούν στην αύξηση της σκληρότητας των ιστών, γεγονός που αναδεικνύεται με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Με την ελαστογραφία μπορούν να αποφευχθούν μη απαραίτητες βιοψίες σε καλοήθεις βλάβες, οι οποίες μπορούν απλώς να παρακολουθηθούν.

Η ελαστογραφία μαστού είναι μια μέθοδος απλή, γρήγορη, ανώδυνη όπως η υπερηχογράφημα.

Το Υπερηχογράφημα Μαστών συμπεριλαμβάνεται στις συνταγογραφούμενες εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ (ο εξεταζόμενος πληρώνει μόνο το 15% της εξέτασης).

Η Ελαστογραφία  δεν συμπεριλαμβάνεται στις συνταγογραφούμενες εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ.

Ο εξεταζόμενος  παραλαμβάνει αυθημερόν τα αποτελέσματα μετά το τέλος της εξέτασης.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της εξέτασης αποστέλλονται–εφόσον ζητηθεί από τον εξεταζόμενο και χωρίς κάποια περαιτέρω επιβάρυνσή του–μέσω email στο θεράποντα ιατρό.

Οι εξετάσεις διενεργούνται με τον υπερσύγχρονο υπερηχοτομογράφο SIEMENS healthineers ACUSON SEQUOIA και από έμπειρο Ακτινολόγο, εξειδικευμένο στις νεώτερες τεχνικές υπερήχων.

Μαγνητική Μαστογραφία
Η Μαγνητική τομογραφία μαστών αποτελεί την πλέον ευαίσθητη τεχνική στην ανίχνευση παθολογίας στον μαστό. Η υπεροχή της εξέτασης συνίσταται στο ότι μπορεί να εντοπίσει και διαχωρίσει κακοήθεις από καλοήθεις βλάβες που δεν διευκρινίζονται επαρκώς με τις υπερηχογραφικές και τις μαστογραφικές μεθόδους. Παράλληλα γίνεται η μελέτη αιμάτωσης των ιστών με την χορήγηση σκιαγραφικού μέσου, η διάγνωση πολυεστιακού και πολυκεντρικού νεοπλάσματος, η ταυτόχρονη απεικόνιση θωρακικού τοιχώματος όπως και ο έλεγχος ακεραιότητας εμφυτευμάτων σιλικόνης με πολύ υψηλή ευαισθησία (89-100%), κ.α.

Η εξέταση συμπεριλαμβάνεται στις συνταγογραφούμενες εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ (ο εξεταζόμενος πληρώνει μόνο το 15% της εξέτασης).

 
 Επιπλέον, τα αποτελέσματα της εξέτασης αποστέλλονται–εφόσον ζητηθεί από τον εξεταζόμενο και χωρίς κάποια περαιτέρω επιβάρυνσή του–μέσω email στο θεράποντα ιατρό.

 Οι εξετάσεις διενεργούνται σε υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο 1,5 tesla και από άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Μονάδα ΠατησίωνΜονάδα ΣεπολίωνΑποστολή Email