Τμήμα Μαστού

Στην Κοσμοιατρική υπάρχει δυνατότητα συνολικής διερεύνησης προβλημάτων του μαστού με Ψηφιακή Μαστογραφία, Τομοσύνθεση, Υπερηχογράφημα μαστών 3D-4D, Ελαστογραφία, Μαγνητική Τομογραφία μαστών, παρακέντηση ευρημάτων με υπερηχογραφική καθοδήγηση συνεπικουρούμενες από πλήρη βιοχημικό, ανοσολογικό και αιματολογικό έλεγχο.

Ο υπερσύγχρονος ψηφιακός μαστογράφος παράγει εξαιρετικά ευκρινή εικόνα με δυνατότητα επεξεργασίας της εικόνας και ελάττωση της ακτινοβολίας καθώς και τη δυνατότητα τομοσύνθεσης.

Πληροφορίες για την Μαστογραφία:

Ο καρκίνος μαστού αφορά όλες τις γυναίκες γιατί αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου του γυναικείου πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες. Κάθε χρόνο εντοπίζονται περίπου 4.500 περιστατικά, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Ωστόσο οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπιστεί μ’ επιτυχία.

Η ετήσια μαστογραφία, κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό και ψηλάφηση συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση.

Συνήθης συμπτωματολογία για τον Καρκίνο του Μαστού:

  • αλλαγές στη θηλή
  • ψηλαφητά ογκίδια που δεν υποχωρούν μετά την έμμηνο ρύση
  • υγρό στη θηλή
  • οίδημα και ερεθισμός του δέρματος του μαστού
  • περίεργη υφή της επιδερμίδας του μαστού

Παράγοντες κινδύνου για τον Καρκίνο του Μαστού:

  • Ηλικία: ο κίνδυνος ανάπτυξης Καρκίνου του Μαστού αυξάνεται με την ηλικία.
  • Οικογενειακό Ιστορικό: οι γυναίκες που έχουν μια πρώτου βαθμού συγγενή (μητέρα, αδελφή, κόρη) με καρκίνο του μαστού, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν την νόσο. Εάν έχουν περισσότερες από μια συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
  • Γενετική προδιάθεση: Οι μεταλλάξεις γονιδίων αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
  • Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν από την ηλικία των 12 ετών ή είχαν εμμηνόπαυση μετά τα 50 τους χρόνια.
  • Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους εγκυμοσύνη μετά από την ηλικία των 30 ετών ή που δεν είχαν ποτέ τελειόμηνη εγκυμοσύνη.
  • Η μακροχρόνια χορήγηση οιστρογόνων είτε ως αντισυλληπτικά, είτε ως θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης .
  • Ο τρόπος ζωής (παχυσαρκία, έλλειψη σωματικής άσκησης, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών), επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη νεοπλάσματος.
  • Η έκθεση σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας είτε για θεραπευτικούς ή για διαγνωστικούς λόγους.

Μαστογραφία: Ποια μέρα του κύκλου πρέπει να πραγματοποιείται η εξέταση;

Συστήνεται να γίνεται από την 8η μέχρι την 13η μέρα του κύκλου, για να μην υπάρχουν ψευδή ευρήματα από την διόγκωση του στήθους πριν την έμμηνο ρύση και να είναι επίσης, λιγότερο επίπονη για την εξεταζόμενη.

Κατάλληλη ηλικία για την πρώτη Μαστογραφία:

Ο μαστογραφικός έλεγχος πρέπει να είναι ετήσιος σε ηλικίες άνω των 40 ετών, ενώ για ηλικίες κάτω των 40 συνίσταται ετήσιο υπερηχογράφημα και μια πρώτη μαστογραφία στην ηλικία των 35 ετών.

Ο συνδυασμός της ψηφιακής μαστογραφίας με το υπερηχογράφημα μαστών έγχρωμο, 3D-4D, ελαστογραφία) μπορεί να ανιχνεύσει το 99% των καρκίνων και μάλιστα σε υποκλινικό στάδιο (μέγεθος ελάχιστων χιλιοστών).

Πραγματοποιούνται οι εξετάσεις

Ψηφιακή Μαστογραφία

Αποτελεί μια διαγνωστική εφαρμογή των ακτίνων Χ, για την απεικόνιση της μορφολογίας, της δομής και των παθολογικών αλλοιώσεων του μαστού.

Ψηφιακή Μαστογραφία με Τομοσύνθεση

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια νέα εξέλιξη στην ψηφιακή μαστογραφία που είναι η απεικόνιση τριών διαστάσεων 3D, γνωστή ως τομοσύνθεση.

Υπερηχογράφημα Μαστών & Ελαστογραφία

Η ελαστογραφία μαστού είναι μια πολλά υποσχόμενη απεικονιστική μέθοδος που επιτρέπει στους ιατρούς να διαχωρίσουν τους καλοήθεις από τους κακοήθεις όγκους, αλλά και να ταυτοποιήσουν τις ύποπτες για κακοήθεια αλλοιώσεις στο μαστό.

Μαγνητική Μαστογραφία

Η Μαγνητική τομογραφία μαστών αποτελεί την πλέον ευαίσθητη τεχνική στην ανίχνευση παθολογίας στον μαστό. Η υπεροχή της εξέτασης συνίσταται στο ότι μπορεί να εντοπίσει και διαχωρίσει κακοήθεις από καλοήθεις βλάβες που δεν διευκρινίζονται επαρκώς με τις υπερηχογραφικές και τις μαστογραφικές μεθόδους.

Βιοψίες Μαστού

Υπό την καθοδήγηση του υπερήχου και κατόπιν τοπικής ασηψίας εισάγεται διαδερμικά λεπτή βελόνη εντός της προς διερεύνηση βλάβης και παραλαμβάνεται υλικό, το οποίο αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση της βλάβης.