Εξετάσεις Γονιμότητας & Υπογονιμότητας

Στις μέρες μας ένα μεγάλο ποσοστό ζευγαριών αδυνατεί να κάνει παιδί, ενώ προσπαθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι λοιπόν σημαντική η διερεύνηση των αιτιών υπογονιμότητας και στους δύο συντρόφους. Οι εξετάσεις γονιμότητας και υπογονιμότητας για άνδρες (όπως το σπερματοδιάγραμμα) και γυναίκες πραγματοποιούνται στο διαγνωστικό μας κέντρο και είναι πολύ βοηθητικές για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης.

Πιθανές αιτίες υπογονιμότητας στο ζευγάρι

Η υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι μπορεί να οφείλεται στον άντρα ή στην γυναίκα ή και στους δύο. Οι πιθανές αιτίες είναι το αναπαραγωγικό σύστημα του ενός από τους δύο συντρόφους ή η προχωρημένη ηλικία της γυναίκας. Πολλές φορές μπορεί η υπογονιμότητα να είναι ανεξήγητη, δηλαδή οι αιτίες να μην είναι εύκολο να προσδιοριστούν.

Η υπογονιμότητα επίσης μπορεί να οφείλεται σε παθολογία των σαλπίγγων, σε πυελική φλεγμονή αλλά και σε ενδομητρίωση.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη γονιμότητα;

  • Προηγούμενες κυήσεις
  • Χειρουργείο
  • Χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης
  • Βάρος
  • Κάπνισμα και αλκοόλ
  • Φαρμακευτικές αγωγές

Οι πιο συχνές εξετάσεις γονιμότητας είναι:

Ανάλυση σπέρματος – Σπερμοδιάγραμμα

Για τον έλεγχο όλων των παραμέτρων του σπέρματος η κατάλληλη εξέταση είναι το σπερμοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα εξετάζεται ο όγκος, η οξύτητα, η συγκέντρωση και η κινητικότητα του σπέρματος.

Η ανάλυση σπέρματος συνήθως πρέπει να γίνεται 3 μέρες μετά από αποχή της σεξουαλικής δραστηριότητας. Το διαγνωστικό μας κέντρο πληροί όλες τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας σε σχέση με την ασφάλεια και την εγκυρότητα της εξέτασης.

Διακολπικό υπερηχογράφημα

Σε αυτήν την εξέταση, ελέγχονται υπερηχογραφικά, η μήτρα και οι ωοθήκες και όλο το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

Εξετάσεις αίματος

Και για τους δύο συντρόφους διενεργούνται οι εξετάσεις αίματος για την διερεύνηση διαφόρων ορμονών και την πιθανότητα σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Για να μάθετε το κόστος της εξέτασης του σπερμοδιαγράμματος και όλων γενικά των εξετάσεων γονιμότητας και υπογονιμότητας, τηλεφωνήστε στο διαγνωστικό κέντρο.