Ορμονολογικές Εξετάσεις

Οι ορμονολογικές εξετάσεις χρησιμεύουν σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο των ενδοκρινών αδενών και κατ’ επέκταση των παθήσεων που προέρχονται από αυτούς. Οι εξετάσεις ορμονών είναι χρήσιμες στον έλεγχο του αναπαραγωγικού συστήματος ιδιαίτερα στις γυναίκες, στον έλεγχο του θυρεοειδούς, του σακχαρώδους διαβήτη της οστεοπόρωσης, των διαταραχών ανάπτυξης κ.α.

Οι εξετάσεις που αφορούν γυναικολογικά θέματα (διαταραχές περιόδου, ακμή, εμμηνόπαυση, πολυκυστικές ωοθήκες, ακμή, τριχοφυΐα κ.α.) πρέπει να γίνονται συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου.

Τι αντιμετωπίζουν οι ορμονολογικές εξετάσεις

Οι ορμονολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται όταν υπάρχουν ενδείξεις από τον γιατρό ότι μπορεί να υπάρχουν παθήσεις ενδοκρινών αδένων. Συμπτώματα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση είναι η έντονη κόπωση, η δυσανασχέτηση στο κρύο και τη ζέστη, η απότομη απώλεια ή αύξηση βάρους, οι διαταραχές της πίεσης κ.α.

Οι έλεγχοι αφορούν στη λειτουργία του θυρεοειδούς (Τ3, Τ4, ΤSH), στην λειτουργία της ινσουλίνης, στην υπογονιμότητα -ορμόνες ΑΜΗ & FSH- στον έλεγχο των νεφρών κ.α.

Αναπαραγωγή

Η κυριότερη ορμόνη, η οποία παίζει ρόλο στην αναπαραγωγή είναι η ΑΜΗ, η εξέταση της οποίας αποδεικνύεται πολύ σημαντική για τα αποθέματα των ωαρίων στις ωοθήκες. Η τιμή της ορμόνης μειώνεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, όπου φθίνει και η αναπαραγωγική της ικανότητα. Η ορμονολογική αυτή εξέταση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου με αιμοληψία.

FSH

Η FSΗ αφορά τη διάγνωση της στειρότητας και τις μεταβολές που μπορεί να έχει η γυναίκα στην έμμηνο ρύση, την εφηβεία ή την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Οι αιματολογικές εξετάσεις θα ανιχνεύσουν ποιες είναι αυτές οι διαταραχές, οι οποίες επηρεάζουν τον κύκλο της γυναίκας.

Θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Οι ορμόνες Τ3 και Τ4 αν διαταραχθούν σχετίζονται άμεσα με συμπτώματα που παρατηρούνται στον υποθυρεοειδισμό και στον υπερθυρεοειδισμό, όπως νευρικότητα, ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρέμουλο κ.α.

Για να μάθετε για το κόστος και να ενημερωθείτε περαιτέρω και αναλυτικότερα για όλες τις ορμονολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο διαγνωστικό μας κέντρο, ελάτε σε επαφή με το προσωπικό μας.