Εγκεφαλογράφημα

Το εγκεφαλογράφημα είναι μία διαγνωστική εξέταση, με την οποία καταγράφονται οι λειτουργίες του εγκεφάλου και η ηλεκτρική δραστηριότητά του. Είναι μία από τις πιο συχνές εξετάσεις για την παρακολούθηση των εκφυλιστικών παθήσεων στον εγκέφαλο

Από ποιον γίνεται και τι δείχνει

Το εγκεφαλογράφημα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από νευρολόγο. Είναι η βέλτιστη τεχνική για:

  • τη διάγνωση της επιληψίας και τον προσδιορισμό του είδους της
  • τους όγκους στον εγκέφαλο
  • διερεύνηση διαταραχών που παρουσιάζονται στον ύπνο, όπως για παράδειγμα η ναρκοληψία
  • έντονους πονοκέφαλους και πολύ έντονη ζάλη

Πως λειτουργεί

Με αυτή την εξέταση τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, καταγράφονται οι προβληματικές επικοινωνίες μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, μέσω συνδεόμενων ηλεκτροδίων, τα οποία στην συνέχεια στέλνουν τα ανάλογα σήματα στον υπολογιστή όπου καταγράφονται τα αποτελέσματα. Η ακρίβεια της εξέτασης είναι πολύ ικανοποιητική, αφού η επιστημονική πρόοδος έχει κάνει θαύματα.

Διαδικασία

Το εγκεφαλογράφημα τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικους είναι μία άνετη και ανώδυνη εξέταση. Δεν απαιτεί κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα. Σημαντικό είναι ο εξεταζόμενος να μην έχει καταναλώσει ποσότητα καφεΐνης την προηγούμενη μέρα ή 8 ώρες πριν την εξέταση. Ίσως ο γιατρός να δώσει στον εξεταζόμενο κάποιο ήπιο ηρεμιστικό για να μπορέσει να χαλαρώσει πλήρως κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα επιλέγεται για τη διάγνωση και μελέτη ατόμων με νοητική στέρηση, με ψυχοκινητικά προβλήματα, με εγκεφαλική παράλυση ή με τετραπληγία.

Εγκεφαλογράφημα και παιδιά

Το εγκεφαλογράφημα είναι μία ανώδυνη εξέταση και άνετη ακόμα και για τα παιδιά. Εξετάζει δυναμικά τον εγκέφαλο και τις μεταβολές του με τα ηλεκτρόδια να τοποθετούνται στην επιφάνεια του κρανίου.

Η εξέταση μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις εκτός από καταστάσεις επιληψίας και για ψυχιατρικά εγκεφαλικά ζητήματα ή για αυτοάνοσες παθήσεις που συνδέονται στενά με τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η καταγραφή μπορεί να κρατήσει έως και 24 ώρες, δίνοντας πολύ σημαντικές πληροφορίες για την άνοια αλλά και τη νόσο Alzheimer.

Μάθετε πόσο κοστίζει το εγκεφαλογράφημα από το διαγνωστικό μας κέντρο, με ένα τηλέφωνο.