Εξετάσεις Νεφρών

Τα επινεφρίδια είναι δύο μικροί αδένες, άνωθεν των νεφρών, με πολύ μικρό μέγεθος που παράγουν πολύ σημαντικές ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη κ.α. Αυτές οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στο στρες και σε πολλές ασθένειες, ισορροπούν την αρτηριακή πίεση και καθορίζουν τον μεταβολισμό. Τα νεφρά είναι το φυσικό φίλτρο του οργανισμού, αφού αποβάλλουν οποιαδήποτε άχρηστη ουσία και τις τοξίνες από το αίμα.

Εξετάσεις για νεφρά και επινεφρίδια

Οι εξετάσεις των νεφρών (υπέρηχος νεφρών, κρεατίνη-ουρία αίματος) είναι απαραίτητες για να αποδειχθεί η φυσιολογική λειτουργία τους και προσφέρουν στον γιατρό τη δυνατότητα να εκτιμήσει την κατάστασή τους. Σημαντικό ρόλο στην επιμήκυνση της ζωής των νεφρών παίζει η διατροφή και η αλλαγή στον τρόπο ζωής.

Οι πιο συχνές εξετάσεις που προτείνονται για τα νεφρά περιλαμβάνουν:

Κρεατινίνη αίματος

Αν η τιμή κρεατινίνης τους αίματος αποδειχθεί ότι είναι αυξημένη τότε κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα νεφρά έχουν πρόβλημα. Η τιμή μπορεί να μετρηθεί τόσο με εξετάσεις αίματος όσο και με εξετάσεις ούρων.

Ουρία αίματος

Αυτή η εξέταση δείχνει πόσο καλά το αίμα καθαρίζεται στα νεφρά. Αν η τιμή της ουρίας δεν είναι η θεμιτή, τότε ευθύνονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα νεφρά.

Υπερηχογράφημα νεφρών

Ο υπέρηχος νεφρών δείχνει το μέγεθος και το σχήμα των νεφρών αλλά παράλληλα εκτιμά και τη ροή του αίματος στα νεφρά.

Άλλες εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν είναι η κάθαρση της κρεατινίνης και η εξέταση τιμών νατρίου και καλίου.

Πότε είναι απαραίτητο να γίνονται εξετάσεις για τα νεφρά;

Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει να εξετάζονται για να αποκλείσουν τον κίνδυνο νεφροπάθειας, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυξημένος. Έπειτα σε περιστασιακά προβλήματα όπως αιματουρία ή κολικός νεφρού πρέπει να εξετάζονται.

Ποια συμπτώματα θα σας παρακινήσουν να κάνετε εξετάσεις για τα νεφρά;

  • Διακοπτόμενη ούρηση ή μικρή ποσότητα ούρων κατά την ούρηση
  • Εμφάνιση οιδήματος στην περιοχή των ποδιών
  • Ανορεξία για φαγητό
  • Αίσθημα ναυτίας
  • Νευρικότητα
  • Υπνηλία
  • Πόνο στην πλάτη κάτω από τον πλευρικό θώρακα