X
Πατήσια 210 8640918 || Σεπόλια 210 5157982 || Άνω Πατήσια 210 8640918 ||
Logo
Τμήμα Αξονικής Τομογραφίας
Ο υπερσύγχρονος πολυτομικός αξονικός τομογράφος (multislice 16 τομών) έχει την δυνατότητα εκτέλεσης εξετάσεων σε ολόκληρο το σώμα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια, καθώς και με δυνατότητα ανασύνθεσης εικόνων σ’ όλα τα επίπεδα και δυνατότητα τρισδιάστατων απεικονίσεων. Είναι τελευταίας τεχνολογίας σύστημα, το οποίο με την τεχνική  CARE DOSE 4D που διαθέτει, μειώνεται το ποσοστό της ακτινοβολίας για τον εξεταζόμενο κατά 66%.

Η αξονική τομογραφία αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο και διαγνωστικά ανώτερη μέθοδο εξέτασης που πραγματοποιείται με ακτίνες Χ. Στις εξετάσεις που πραγματοποιούνται με συστήματα αξονικής τομογραφίας περιλαμβάνονται αυτές του εγκεφάλου, του σπλαγχνικού κρανίου, των λιθοειδών, της άνω και κάτω γνάθου*, του τραχήλου, του θώρακα, της άνω και κάτω κοιλιάς , της σπονδυλικής στήλης (αυχενικής, θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας), των ισχίων, των άνω και κάτω άκρων με δυνατότητα απεικόνισης των παρεγχυματικών οργάνων στις διάφορες φάσεις πρόσληψης του σκιαγραφικού και ακολούθως πιο διαφοροποιημένη διάγνωση τυχόντων παθολογιών. Επίσης πραγματοποιούνται αρθρογραφίες, αξονικές αγγειογραφίες όλων των αρτηριών και φλεβών του σώματος καθώς και κολονοσκόπηση.

Πλεονεκτήματα αξονικής τομογραφίας σε σχέση με άλλες εξετάσεις:

Τα βασικά πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας σε σχέση με άλλες διαγνωστικές τεχνικές είναι η δυνατότητα λήψης, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πολλών εικόνων μεγάλης ευκρίνειας, από εγκάρσιες τομές του ανθρώπινου σώματος και η δισδιάστατη – τρισδιάστατη επεξεργασία τους.

Στις συχνότερες ενδείξεις για διενέργεια αξονικής τομογραφίας περιλαμβάνονται κυρίως επείγοντα περιστατικά (είτε στα πλαίσια ατυχήματος, είτε στα πλαίσια άλλης παθολογίας, όπως σε ασθενείς με δύσπνοια,  με οξύ κοιλιακό άλγος κ.α.) λόγω της σύντομης διάρκειας της εξέτασης, της εύκολης πρόσβασης και της διαγνωστικής ακρίβειας. Επίσης ιδιαίτερο ρόλο κατέχει η αξονική τομογραφία σε ασθενείς με νεοπλασματική νόσο τόσο στην σταδιοποίηση όσο και στην παρακολούθηση αυτών.

Ανάλογα με τις ενδείξεις απαιτείται ή όχι ενδοφλέβια χορήγηση ιωδιούχου σκιαγραφικού μέσου κατά την διάρκεια της εξέτασης.

Αξονική Τομογραφία στην Κοσμοιατρική:

Η Κοσμοιατρική διαθέτει καινοτόμους πολυτομικούς αξονικούς τομογράφους, με δυνατότητα εκτέλεσης εξετάσεων σε ολόκληρο το σώμα.

Εξοπλισμένοι με τα πλέον σύγχρονα λογισμικά μείωσης θορύβων από μεταλλικές παρεμβολές και συστήματα απόδοσης της χαμηλότερης δυνατής δόσης ακτινοβολίας, παρέχουν εξαιρετικές εικόνες συγκριτικά με όλα τα αντίστοιχα συστήματα.

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια μιας εξέτασης αξονικής τομογραφίας;

  • Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής ξαπλώνει σ΄ ένα τραπέζι, το οποίο μετακινείται προς τα πίσω.
  • Ανάλογα με την εξέταση, πιθανόν να έχει προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία (π.χ. λήψη πόσιμου σκιαγραφικού μέσου για τις εξετάσεις κοιλίας, το οποίο χορηγείται στο Εργαστήριο μας).
  • Επίσης, είναι πιθανό ο ασθενής να λαμβάνει αναπνευστικές εντολές από το μηχάνημα για συγκεκριμένες εξετάσεις.
  • Υπάρχει περίπτωση να κριθεί απαραίτητη η ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού ώστε να απεικονιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η περιοχή ή οι περιοχές εξέτασης.
  • Ο χρόνος ολοκλήρωσης της εξέτασης είναι 15 λεπτά.
  • Οι εξετάσεις του αξονικού τομογράφου πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη έμπειρου ακτινοδιαγνώστη, ο οποίος σε συνεργασία με τον τεχνολόγο, προσαρμόζει την κάθε εξέταση στις εξατομικευμένες ανάγκες της περίπτωσης του ασθενούς.
  • Το αποτέλεσμα είναι η μέγιστη συνεισφορά στην προσπάθεια του θεράποντος ιατρού για ακριβή διάγνωση με την ελάχιστη επιβάρυνση του ασθενή όσον αφορά το χρόνο, την ακτινική επιβάρυνση και τη χρήση ενδοφλέβιων σκιαγραφικών ουσιών.
  • Στο ίδιο πλαίσιο, το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό μας είναι διαθέσιμο να προσφέρει στους θεράποντες ιατρούς άμεση βοήθεια τόσο σε συμβουλευτικό επίπεδο όσον αφορά τις κλινικές επεκτάσεις της αναδεικνυόμενης απεικονιστικής παθολογίας, όσο και σε τεχνικά θέματα σχετικά με  την επιλογή της βέλτιστης εξέτασης κατά περίπτωση.

Συστάσεις:

Πριν την εξέταση ενημερώστε τον ιατρό σας για πιθανή εγκυμοσύνη και αλλεργίες.

 

Να γνωρίζετε:

Μετά το τέλος της εξέτασης, δεν παραμένει ακτινοβολία στο σώμα.

Οι εξετάσεις διενεργούνται από το υπερσύγχρονο τομογράφο Siemens, Somatom Go Now 16 τομών, με την παρουσία  έμπειρου τεχνολόγου του Τμήματος και  εξειδικευμένου  Ακτινολόγου.

Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο Τμήμα Αξονικής Τομογραφίας συμπεριλαμβάνονται στις συνταγογραφούμενες εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ (ο εξεταζόμενος πληρώνει μόνο το 15% της εξέτασης).

Εξαιρείται η εξέταση Αξονικής Εικονικής Κολονογραφίας,  η οποία δεν περιλαμβάνεται στις συνταγογραφούμενες εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της εξέτασης αποστέλλονται–εφόσον ζητηθεί από τον εξεταζόμενο και χωρίς κάποια περαιτέρω επιβάρυνσή του–μέσω email στο θεράποντα ιατρό.

Μονάδα ΠατησίωνΜονάδα ΣεπολίωνΑποστολή Email