Τεστ ανίχνευσης IgG αντισωμάτων έναντι του Κορωνοϊού

Τεστ ανίχνευσης IgG αντισωμάτων: Τι μας δείχνει η συγκεκριμένη εξέταση;

Αντισώματα λόγω εμβολιασμού

Έπειτα από εντατικές εργαστηριακές μελέτες, τα πρώτα εμβόλια κατά του  Κορωνοϊού έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Την ίδια στιγμή βρίσκονται αρκετά ακόμη εμβόλια σε κλινικές δοκιμές που ετοιμάζονται και αυτά να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Το ερώτημα όμως που απασχολεί όλους μας είναι κατά πόσο έχουμε αποκτήσει ανοσία έναντι του Κορωνοϊού μετά το εμβόλιο που κάναμε. Αν και τα πρώτα εμβόλια που έχουν εγκριθεί, οι επιστημονικοί παράγοντες δηλώνουν να έχουν 95% αποτελεσματικότητα, καλό είναι αφού έχουμε εμβολιαστεί να κάνουμε έναν έλεγχο για να διαπιστώσουμε εάν έχουμε αποκτήσει αντισώματα κατά του ιού SARS-CoV-2  και συνεπώς ανοσία στην νόσο COVID-19.

Αντισώματα εάν νοσήσατε στο παρελθόν

Άλλοι πάλι, έπειτα από αρκετούς μήνες έναρξης της πανδημίας COVID-19, αναρωτιούνται εάν είχαν μολυνθεί παλαιότερα από τον SARS–CoV-2 και δεν το κατάλαβαν (ασυμπτωματική νόσος), ή θυμούνται ότι πέρασαν πριν μήνες μία ελαφρά ή βαρύτερη λοίμωξη του αναπνευστικού, για την οποία δεν προσδιορίστηκε ακριβώς το αίτιο. Σε αυτή τη περίπτωση αρκετοί αναρωτιούνται εάν έχουν περάσει τον ιό στο παρελθόν και έχουν αποκτήσει αντισώματα.

Τεστ ανοσίας COVID-19

Η εξέταση του αίματος για την παρουσία IgG αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 είναι η μόνη εξέταση σήμερα που μπορεί να μας απαντήσει με μεγάλη πιθανότητα σε αυτά τα ερωτήματα.

Σε ποιους απευθύνεται

Η ορολογική διάγνωση μόνο με IgG αντισώματα απευθύνεται σε άτομα χωρίς συμπτώματα ή πιθανή έκθεση στον Κορωνοϊό τις τελευταίες εβδομάδες και απαντά αν έχουμε μολυνθεί παλαιότερα από SARS–CoV-2.

Αν και στις περισσότερες λοιμώξεις τα IgG προστατεύουν από μία μελλοντική λοίμωξη, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για την ανοσία (προστασία) που προσφέρουν τα αντισώματα έναντι του SARS–CoV-2 σε μελλοντική έκθεση στον Κορωνοϊό. Επίσης η μη ανίχνευση IgG αντισωμάτων δεν αποκλείει την πιθανότητα έκθεσης ή λοίμωξης από SARS–CoV-2  γιατί ο τίτλος των αντισωμάτων μπορεί να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου ή μπορεί η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος  να ήταν μειωμένη ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, ανοσοανεπαρκείς ή ανοσοκατεσταλμένους. Από την άλλη η ανίχνευση των IgG αντισωμάτων έναντι του SARS–CoV-2  μπορεί να μην οφείλεται αποκλειστικά σε λοίμωξη από SARS–CoV-2 αλλά και σε άλλους Κορωνοϊούς ή άλλα παθογόνα

ΠΡΟΣΟΧΗ :  Η εξέταση αυτή δεν απευθύνεται σε άτομα που έχουν τώρα ύποπτα συμπτώματα COVID-19 ή υποψιάζονται πρόσφατη έκθεση στον ιό, τις τελευταίες 4 – 6 εβδομάδες.

Και στις 2 περιπτώσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε πρώτα με το γιατρό σας γιατί πιθανά να χρειάζεται να εξεταστείτε με μοριακή μέθοδο ή και για IgM αντισώματα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κατόπιν ραντεβού.

Τιμή: 20€

Η εξέταση γίνεται με λήψη αίματος χωρίς ραντεβού σε όλα τα κέντρα της Kοσμοιατρικής.

Οι ώρες δειγματοληψίας για το Test ανίχνευσης IgG αντισωμάτων έναντι του Κορωνοϊού είναι Δευτέρα έως Παρασκευή 06:00 πμ – 19:30 μμ και Σάββατο από 7:00 πμ  – 13:00 μμ