Βιοχημικές Εξετάσεις Αίματος

Από το αίμα ξεκινούν όλες οι μετρήσιμες ενδείξεις του οργανισμού, γι’ αυτό και οι αιματολογικές εξετάσεις αποτελούν την ουσία κάθε προληπτικού ελέγχου.

Οι βιοχημικές εξετάσεις αίματος έχουν σαν σκοπό την μέτρηση ουσιών και βιοχημικών παραγόντων με ειδικό εξοπλισμό, σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Μπορούν να ανιχνεύσουν δυσλειτουργίες στα συμπαγή όργανα του οργανισμού και στις μεταβολικές διαταραχές αυτού.

Μερικές από αυτές είναι η καμπύλη γλυκόζης, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η ουρία, η κρεατινίνη, η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, εξετάσεις για ηπατική λειτουργία, πρωτεΐνη, ηλεκτρολύτες, ασβέστιο, μαγνήσιο, εξετάσεις ούρων, πλήρης έλεγχος βιταμινών κ.α.

CRP εξέταση

Όταν η τιμή CRP (C Αντιδρώσα Πρωτεΐνη) στο αίμα είναι αυξημένη αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λοίμωξη ή φλεγμονή. Αντίστοιχα οι μειωμένες τιμές δείχνουν ανάρρωση από τη λοίμωξη. Άτομα με αυξημένα επίπεδα CRP έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν καρδιακή προσβολή σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικές τιμές.

Μερικά από τα νοσήματα που μπορεί να δείξουν αυξημένη CRP, είναι λοιμώξεις, φλεγμονές, ρευματολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα, καρκινώματα, τραύματα κ.α.

CPΚ εξέταση

Η CPΚ είναι ένα ένζυμο που εντοπίζεται πολύ στην καρδιά, στους σκελετικούς μύες και στον εγκέφαλο. Μαζί με άλλους δείκτες αποτελεί έναν πολύ σημαντικό βιοχημικό δείκτη στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα επίπεδα των τιμών του ενζύμου αυξάνονται ιδιαίτερα μετά από σκληρή προπόνηση και επιστρέφουν στα φυσιολογικά τους μετά από λίγες μέρες.

Κάποια από τα κύρια νοσήματα που έχουν αυξημένη CPK είναι μεταξύ άλλων ένας καρδιακός τραυματισμός, πόνος στο στήθος, μυϊκή δυστροφία, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός, νεοπλασία προστάτη ή μαστού κ.α.

Χοληστερόλη

Όταν η LDL είναι αυξημένη πρέπει να ακολουθήσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, ανάλογα με την τιμή, προστατεύοντας τα αγγεία, τα νεφρά και την καρδιά.

Τριγλυκερίδια

Η ρύθμισή τους είναι καθαρά θέμα διατροφής.

Οι φυσιολογικές τιμές των βιοχημικών εξετάσεων αναλύονται στα αποτελέσματα των εξετάσεων. Μάθετε ποιο είναι το κόστος των βιοχημικών εξετάσεων, με ένα τηλέφωνο στο τηλεφωνικό κέντρο του διαγνωστικού μας κέντρου. Μπορείτε να κλείσετε άμεσα ραντεβού.