Κολονοσκόπηση

Τι είναι η κολονοσκόπηση;

Με την κολονοσκόπηση εξετάζουμε το παχύ έντερο. Συχνά, η κολονοσκόπηση ως διαγνωστική εξέταση χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Κολονοσκόπηση επίσης πραγματοποιείται, εάν ο εξεταζόμενος έχει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος στοχεύει στην έγκαιρη ανακάλυψη του καρκίνου, πριν το άτομο να έχει συμπτώματα. Καρκίνος που βρίσκεται πρόωρα, συχνά είναι μικρός και θεραπεύεται εύκολα.

Πότε θα πρέπει να κάνω προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Συνιστάται προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 50 ετών. Μερικοί άνθρωποι έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, λόγω του ισχυρού οικογενειακού ιστορικού ή ορισμένων παθήσεων, οπότε αρχίζουν τον έλεγχο σε νεαρότερη ηλικία.

Για ποιους άλλους λόγους ο γιατρός επιβάλλει κολονοσκόπηση;

Επιβάλλεται κολονοσκόπηση, εάν έχετε:

  • Αίμα στα κόπρανα
  • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (δυσκοιλιότητα ή διάρροιες)
  • Αναιμία
  • Μακροχρόνιο κοιλιακό πόνο που δεν εξηγείται
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου

Τι πρέπει να κάνω πριν από την κολονοσκόπηση;

Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για ό,τι πρέπει να κάνετε πριν από την κολονοσκόπηση και ποια θα είναι η προετοιμασία. Θα σας πει επίσης αν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε κάποια φάρμακα. Το παχύ έντερο πρέπει να καθαριστεί πριν από την κολονοσκόπηση με καθαρτικά που προκαλούν διάρροια (ειδικό καθαρτικό για κολονοσκόπηση).

1 ημέρα πριν την κολονοσκόπηση

Η διατροφή σας πριν την κολονοσκόπηση θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ελαφρύ πρωινό, χωρίς γάλα. Το μεσημέρι σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού θα πάρετε το καθαρτικό διάλυμα ανά συγκεκριμένα λεπτά σε ποσότητα που θα φτάσει τα 4 λίτρα. Αν είναι παγωμένο το διάλυμα πίνεται πιο ευχάριστα.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης;

Η κολονοσκόπηση είναι συνήθως ανώδυνη εξέταση και η κύρια ενόχληση μπορεί να είναι ένα φούσκωμα στην κοιλιά, από τον αέρα που χορηγείται για να διαταθεί και να ελεγχθεί με λεπτομέρεια το έντερο. Αφού ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι, θα σας τοποθετηθεί ένας φλεβοκαθετήρας, ο οποίος παραμένει σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε να μπορεί να σας χορηγηθεί, αν χρειάζεται, κατασταλτικά φάρμακα (μέθη), αναλγητικά ή σπασμολυτικά. Θα σας τοποθετηθεί επίσης στο δάκτυλο μια συσκευή η οποία μοιάζει με μανταλάκι και η οποία θα καταγράφει τις σφύξεις σας και τις αναπνοές σας.

Εάν κριθεί σκόπιμο θα σας χορηγηθεί και οξυγόνο. Το κολονοσκόπιο εισάγεται από τον πρωκτό και προωθείται ελέγχοντας όλο το παχύ έντερο και τα τελευταία εκατοστά του λεπτού εντέρου. Η εξέταση διαρκεί 15-30λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνοι σας, παρά μόνο μετά από την εντολή του γιατρού.

Τι θα συμβεί μετά την κολονοσκόπηση;

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν την αποχή από τη δουλειά και την οδήγηση για το υπόλοιπο της ημέρας. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε κανονικά.

Αξονική – Εικονική Κολονοσκόπηση (virtual colonoscopy)

Η αξονική – εικονική κολονοσκόπηση είναι μία νέου τύπου εξέταση που αφήνει τον ασθενή ανεπηρέαστο από τον φόβο χρήσης του επεμβατικού σωλήνα. Παρέχει τη δυνατότητα διάγνωσης πολυπόδων και όγκων του παχέος εντέρου σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

Στα διαγνωστικά κέντρα με έναν υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφου πραγματοποιείται η εικονική κολονοσκόπηση χωρίς μέθη. Μέσω υπολογιστή απεικονίζεται τρισδιάστατα το εσωτερικό της κοιλιάς και της πυέλου και δίνονται όλες οι απαντήσεις αμέσως από τον γιατρό στον ασθενή.