Γενικές Εξετάσεις Αίματος

Οι γενικές εξετάσεις αίματος είναι η πιο σημαντική ετήσια εργαστηριακή εξέταση σε κάθε ενήλικο που δεν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα υγείας. Τα ευρήματά της προσφέρουν ανεκτίμητης αξίας διαγνωστικές πληροφορίες για την γενική υγεία του ατόμου.

Τι δείχνουν οι αιματολογικές εξετάσεις;

Στις εξετάσεις αυτές ερευνάται η ποσότητα και η μορφολογία των κυττάρων του αίματος, τα οποία στο πλάσμα. Ο ποσοτικός έλεγχος αφορά τον αριθμό των αιμοσφαιρίων -ερυθρά, λευκά και αιμοπετάλια- ενώ η μορφολογικός έλεγχος αφορά τις μεταβολές που σχετίζονται με το μέγεθος και το σχήμα άλλων χαρακτηριστικών των αιμοσφαιρίων. Επιπλέον μετράται η αιμοσφαιρίνη και ο αιματοκρίτης.

Ο προσδιορισμός ενός μεγάλου αριθμού τιμών και παραμέτρων βοηθάει αποτελεσματικά στην διάγνωση νοσημάτων όπως είναι οι μικροβιακές και ιογενείς λοιμώξεις, η αναιμία, οι θρομβώσεις, η λευχαιμία. Μέσα από τις εξετάσεις αίματος, επίσης, πραγματοποιείται η πορεία πολλών παθήσεων και η ανεύρεση της επιθυμητής θεραπείας.

Πόσο διαρκούν και πόσο κοστίζουν (τιμές)

Στο διαγνωστικό μας κέντρο η διαδικασία διαρκεί πολύ λιγότερο απ’ ότι στα δημόσια νοσοκομεία. Ο χρόνος που αφιερώνετε συνήθως είναι λίγη ώρα από το πρωινό σας. Οι αιματολογικές σε ένα μεγάλο ποσοστό μπορούν να καλυφθούν από το ασφαλιστικό σας ταμείο, αν ο γιατρός είναι συμβεβλημένος. Στην Κοσμοϊατρική πραγματοποιούνται εξετάσεις σε τιμές ΕΟΠΥΥ.

Εξετάσεις αίματος και έμμηνος ρύση

Καλό είναι οι εξετάσεις που γίνονται για αναιμία όπως σίδηρος, να μην γίνονται ταυτόχρονα με την έμμηνο ρύση. Αφήστε ένα χρονικό διάστημα 5 ημερών τόσο από την περίοδο όσο και από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Αν λαμβάνετε σίδηρο, πραγματοποιήστε τις εξετάσεις μετά 20 ημέρες μετά το τέλος της αγωγής για να μην είναι επηρεασμένα καθόλου τα αποτελέσματα.

Τσιγάρο και αιματολογικές εξετάσεις

Το κάπνισμα ακριβώς πριν τις εξετάσεις αίματος μπορεί να μην σχετίζεται με λήψη τροφής στην πραγματικότητα όμως η νικοτίνη μπορεί να ανεβάσει την τιμή του σακχάρου στο αίμα.

Γενικά tips πριν προσέλθετε για εξετάσεις αίματος

  • Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές το προηγούμενο βράδυ
  • Μείνετε νηστικοί τουλάχιστον 8 ώρες

Αν έχετε προγραμματίσει και εξετάσεις ούρων, πλυθείτε καλά στην ευαίσθητη περιοχή πριν ουρήσετε το ειδικό δοχείο.

Για τιμές ΕΟΠΥΥ και για να μάθετε πόσο κοστίζουν οι εξετάσεις αίματος, ελάτε σε επαφή με το προσωπικό μας.