X
Πατήσια 210 8640918 || Σεπόλια 210 5157982 || Άνω Πατήσια 210 8640918 || Ίλιον 210 8640918 ||
Logo
Μικροβιολογικό Τμήμα
Πιστοποιημένο κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 15189  με αρ. πιστοποιητικού 1054-2

Το Εργαστήριο Βιοπαθολογίας καλύπτει εξετάσεις της ιατρικής ειδικότητας της βιοπαθολογίας, όπως εξετάσεις αίματος, ούρων και άλλων βιολογικών υγρών.

Οι αιμοληψίες και η λήψη άλλων κλινικών δειγμάτων γίνονται καθημερινά από τις 06.00 π.μ. έως τις 19.00 μ.μ. και το Σάββατο από τις 07.00 π.μ. έως τις 12.00 μ.μ.

Το τμήμα διαθέτει την πρωτοποριακή, ιατρική συσκευή Vein Viewer,  η οποία εξασφαλίζει ανώδυνα και με ασφάλεια την εύρεση φλεβών σε εξεταζόμενους κατά την αιμοληψία.

Επιπλέον, καθημερινά δίνεται η δυνατότητα κατ’ οίκον αιμοληψίας για άτομα με κινητικά προβλήματα χωρίς επιπρόσθετη χρέωση.

Είναι εξοπλισμένο με σύγχρονους αναλυτέςδιαπιστευμένες μεθόδους, νέες τεχνολογίες και αντιδραστήρια τελευταίας γενιάς.

 

Αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:

Aιματολογικό
Διενεργεί μερικές από τις συνηθέστερες εξετάσεις τόσο σε επίπεδο προ-συμπτωματικού ελέγχου όσο και για την διάγνωση συγκεκριμένων κλινικών οντοτήτων όπως γενική εξέταση αίματος, ομάδα αίματος, άμεση και έμμεση coombs, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, δοκιμασίες πηκτικότητας και αναζήτηση κληρονομικών και επίκτητων παραγόντων θρομβοφιλίας.
Βιοχημικό
Διενεργεί πλήθος εξετάσεων για τον έλεγχο της λειτουργίας των οργάνων και των συστημάτων του σώματος όπως δείκτες ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας, μεταβολισμού, νεοπλασματικούς, ορμονολογικούς και επίπεδα φαρμάκων. Το εργαστήριο ενσωματώνει συνεχώς τις αλματώδεις εξελίξεις της βιοχημείας των τελευταίων ετών και την έκρηξη της προόδου της ιατρικής τεχνολογίας, επιτρέποντας ακριβείς μετρήσεις που βοηθούν τον κλινικό ιατρό στη διάγνωση της νόσου.
Ανοσολογικό
Εκτελεί ποικίλες αναλύσεις αίματος για τον προσδιορισμό βιολογικών δεικτών που συνοδεύουν αυτοάνοσα νοσήματα, είτε συστηματικά, όπως ο ερυθηματώδης λύκος είτε οργανοειδικά, όπως οι θυρεοειδίτιδες, αλλεργίες ή λοιμώξεις, όπως οι ηπατίτιδες, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και περιγεννητικές λοιμώξεις (TORCH).
Μικροβιολογικό
Το τμήμα ακολουθεί αυστηρά πρωτόκολλα για τη λήψη, την επεξεργασία, την άμεση αναζήτηση και την καλλιέργεια κλινικών δειγμάτων όπως ούρα, κόπρανα, σπέρμα, πτύελα, κολποτραχηλικά, ουρηθρικά, φαρυγγικά, οφθαλμικά ή ωτικά επιχρίσματα, υγρά παρακεντήσεως, τραύματα κ.α. με σκοπό την ανάδειξη παθογόνων βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων.
Τμήμα Μοριακής Βιολογίας
Το πλέον αναπτυσσόμενο τμήμα του Βιοπαθολογικού εργαστηρίου διενεργεί γενετικές αναλύσεις για τη διάγνωση λοιμώξεων, όπως COVID-19, γρίπη και  κληρονομικών νοσημάτων όπως η κυστική ίνωση, οι αιμοσφαιρινοπάθειες και η θρομβοφιλία.
Να γνωρίζετε πως:

  • Για την προετοιμασία που μπορεί να απαιτούν οι εξετάσεις σας, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες στην υποσελίδα ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ – Προετοιμασίες Εξετάσεων ή επικοινωνήστε τηλεφωνικά με την Γραμματεία Υποδοχής.
  • Ο εξεταζόμενος πληρώνει μόνο το 15% στις εξετάσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις συνταγογραφούμενες εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ.
  • Η Κοσμοιατρική σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και την σπουδαιότητα της πρόληψης, δημιούργησε ειδικά διαμορφωμένα οικονομικά προγράμματα Προληπτικού Ελέγχου τα οποία είτε διαφοροποιούνται κάθε μήνα είτε ισχύουν όλο τον χρόνο, δίνοντας πρόσβασης σ’ όλους να ελέγχουν την υγεία τους. (Επισκεφθείτε την σελίδα “Προσφορές” ή  επικοινωνήστε τηλεφωνικά με την Γραμματεία Υποδοχής).
  • Ο εξεταζόμενος παραλαμβάνει τα αποτελέσματα σε συνεννόηση με την Γραμματεία του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου.
  • Επιπλέον, τα αποτελέσματα της εξέτασης αποστέλλονται – εφόσον ζητηθεί από τον εξεταζόμενο και χωρίς κάποια περαιτέρω επιβάρυνσή του – μέσω e-mail, σε προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση ή του θεράποντος ιατρού του.

Το Εργαστήριο Βιοπαθολογίας χρησιμοποιεί και εφαρμόζει καθημερινά και περιοδικά  πρωτόκολλα ελέγχου ποιότητας:

  • Εσωτερικός έλεγχος ποιότητας (καθημερινή βαθμονόμηση και μέτρηση ορών ελέγχου – control)
  • Εξωτερικός έλεγχος ποιότητας (ΕΣΕΑΠ ΕΑΕ BIORAD)
  • ΕΑΕ: (HCT, HGB, RBC, MCV, MCH, MCHC,PLT, RBC)
  • ΕΣΕΑΠ: (HbA1C, βιοχημικές εξετάσεις, ορμόνες Θυρεοειδούς, ορμόνες αναπαραγωγής, καρκινικοί δείκτες, ανοσολογικοί δείκτες, καρδιακοί δείκτες)
  • BIORAD: (βιοχημικές εξετάσεις, ορμόνες Θυρεοειδούς, ορμόνες αναπαραγωγής, καρκινικοί δείκτες, ανοσολογικοί δείκτες)

 

Το εργαστήριο καθημερινά προσφέρει έγκυρα, αξιόπιστα και πιστοποιημένα αποτελέσματα, τα οποία συμμορφώνονται στα πρωτόκολλα και τους κανονισμούς του πρότυπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 15189 καθώς επίσης και στις υποδείξεις των επιθεωρητών του ΕΣΥΔ.

Μονάδα ΠατησίωνΜονάδα ΣεπολίωνΑποστολή Email