X
Πατήσια 210 8640918 || Σεπόλια 210 5157982 || Άνω Πατήσια 210 8640918 ||
Logo
Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής
Το νεοσύστατο και υπερσύγχρονο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής στην Κοσμοιατρική (Χαλκίδος 12,  Άνω Πατήσια) διαθέτει άνετους χώρους, άρτια εξειδικευμένο προσωπικό και είναι εξοπλισμένο με τη νέα δικέφαλη τομογραφική γ-camera Symbia Evo Excel, η οποία προσφέρει πρωτοποριακή διακριτική ικανότητα, απαράμιλλη άνεση κατά τη διάρκεια της εξέτασης και είναι συμβατή με όλους τους σωματότυπους (έως 227kg). Επίσης, είναι ειδικά διαμορφωμένο για εύκολη πρόσβαση από ασθενείς με κινητικά προβλήματα.

Οι εξετάσεις της Πυρηνικής Ιατρικής αναδεικνύουν την παθοφυσιολογική λειτουργικότητα του ανθρώπινου σώματος, η οποία δύναται να βοηθήσει στη διάγνωση και θεραπεία οξείων νοσημάτων ή χρόνιων παθήσεων.

Δεν υπάρχει λόγος οι λέξεις «πυρηνική» ή «ακτινοβολία» να “τρομάζουν”. Αυτές οι εξετάσεις έχουν σχεδιαστεί για την ελάχιστη δυνατή έκθεση του ανθρώπινου σώματος σε ακτινοβολία. Το ραδιοφάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών παρασκευάζεται με όλους τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους και έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.


 

Εξετάσεις Πυρηνικής Ιατρικής

Στην Πυρηνική Ιατρική χρησιμοποιούνται ραδιενεργές ουσίες, οι οποίες χορηγούνται σε ελάχιστες δόσεις για την απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος.

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΟΣΤΩΝ

Γενικά

 
Το σπινθηρογράφημα οστών είναι μια απεικονιστική μέθοδος της Πυρηνικής Ιατρικής με ικανότητα σάρωσης ολόκληρου του σκελετού, η οποία επιτρέπει την οπτικοποίηση του μεταβολισμού ή/και της αναδιαμόρφωσης (remodeling) των οστών, την οποία οι περισσότερες άλλες μέθοδοι ιατρικής απεικόνισης δεν προσφέρουν. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάει στη διάγνωση και τον εντοπισμό διαφόρων τύπων οστικών παθήσεων.
 

Ενδείξεις

 
Το σπινθηρογράφημα οστών είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο κυρίως για:

 • Τον έλεγχο δευτεροπαθών οστικών εντοπίσεων από νεοπλασία, όπως μαστού ή προστάτη.
 • Την αξιολόγηση οστικών όγκων, οστικών παθήσεων (π.χ. νόσος Paget) ή παρανεοπλασματικών συνδρόμων
 • Την αξιολόγηση άλγους/φλεγμονής σε οστά ή σε περιοχή αρθροπλαστικής (σπινθηρογράφημα 3 φάσεων)
 • Την εκτίμηση ανεξήγητου οστικού πόνου ή υποψίας οστικού τραυματισμού (σπινθηρογράφημα 3 φάσεων)
 • Την εκτίμηση μειωμένης οστικής αιμάτωσης ή οστεονέκρωσης (σπινθηρογράφημα 3 φάσεων)

 

Ασφάλεια

 
Παρόλο που η μέθοδος βασίζεται στην ενδοφλέβια χορήγηση ραδιοϊσοτόπου για την παραγωγή των εικόνων, αυτή η δόση προκαλεί πολύ μικρή έκθεση σε ακτινοβολία – λιγότερο από μια αξονική τομογραφία, χωρίς να παρατηρούνται παρενέργειες. Εάν φροντίζετε μικρά παιδιά, θα πρέπει να αποφύγετε τη στενή επαφή μαζί τους για μικρό χρονικό διάστημα μετά τη σάρωση. Αυτό οφείλεται στην ελάχιστη ποσότητα ραδιενέργειας που μπορεί να απελευθερώσει το σώμα σας.
 

Προετοιμασία για την εξέταση

 
Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη διατροφή σας ή να αποφύγετε συγκεκριμένες δραστηριότητες πριν το σπινθηρογράφημα οστών, συνιστάται ωστόσο καλή ενυδάτωση.
 
Ενημερώστε το κέντρο κατά τον προγραμματισμό της εξέτασης σας εάν:

 • έχετε κάνει πρόσφατα άλλη εξέταση με χρήση σκιαγραφικού (π.χ. βάριο).
 • είστε έγκυος – ή νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος – ή εάν θηλάζετε.

 
Αποφύγετε την λήψη φαρμάκων πριν την εξέταση που πιθανώς να επηρεάσουν την ποιότητα της απεικόνισης, κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεράποντα ιατρό σας:  γαστροπροστατευτικά (Βισμούθιο, Υδροξείδιο του Αργιλίου), κορτικοστεροειδή, ανταγωνιστές του ασβεστίου (νιφεδιπίνη), αιμοποιητικούς αυξητικούς παράγοντες, αναστολείς της τυροσινικής κινάσης.
 
Παρακαλείστε να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό της εξέτασης, όλες τις πρόσφατες απεικονιστικές και αιματολογικές σας εξετάσεις, καθώς και ότι περαιτέρω σας ζητηθεί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.
 

Διαδικασία εξέτασης:

 
Υπάρχει περίπτωση να παραμείνετε στο τμήμα αρκετές ώρες για την ολοκλήρωση της εξέτασης.
 
Ο ειδικός Ιατρός θα χορηγήσει ενδοφλέβια το ραδιοφάρμακο και το εξειδικευμένο προσωπικό θα σας παροτρύνει να πίνετε αρκετό νερό, ενώ περιμένετε.
 
Ο χρόνος μεταξύ της χορήγησης και της απεικόνισης ποικίλλει, ανάλογα με το λόγο και το είδος της εξέτασης (τριών φάσεων ή στατικό σπινθηρογράφημα).
 
Η τελική απεικόνιση θα γίνει περίπου τρεις ώρες μετά τη χορήγηση.
 
Σε αυτό το διάστημα, δεν θα επιτρέπεται η παρουσία του συνοδού σας στους ειδικούς χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης λόγω των κανονισμών ακτινοπροστασίας.
 

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΑΙΜΑΤΩΣΗΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

Γενικά

 
Το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου είναι μια απεικονιστική μέθοδος της Πυρηνικής Ιατρικής, η οποία αξιολογεί την μυοκαρδιακή αιμάτωση τόσο στην ηρεμία όσο και σε έντονη καρδιακή λειτουργία. Η εξέταση αξιολογεί την κατανομή του ραδιοφαρμάκου στο μυοκάρδιο και εντοπίζει περιοχές που υποαιματώνονται από τα στεφανιαία αγγεία ή που έχουν υποστεί βλάβη και προσφέρει έμμεσα πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργικότητα της καρδιάς. Σε σύγκριση με άλλες δοκιμασίες κόπωσης, το σπινθηρογράφημα καρδιάς μπορεί να προσδιορίσει καλύτερα τον κίνδυνο ενός καρδιακού συμβάντος εάν ο γιατρός σας γνωρίζει ή υποψιάζεται ότι έχετε στεφανιαία νόσο.
 

Ενδείξεις

 
Το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης του μυοκαρδίου είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο κυρίως για:

 • Εκτίμηση θεραπευτικού οφέλους πριν και μετά από αγγειοπλαστική ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη.
 • Εκτίμηση κινδύνου από ενδεχόμενη χειρουργική επέμβαση, μη καρδιολογική
 • Έλεγχο στεφανιαίας νόσου (ΣΝ) σε ασθενείς με μη διαγνωσμένο πόνο στο στήθος και χωρίς γνωστή ΣΝ (οικογενειακό ιστορικό, διαβήτης, χρόνια νεφρική νόσο ή CAC> 400)
 • Αξιολόγηση συγκεκριμένων διαταραχών σε ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας (μη ειδικές διαταραχές ST-T, αγωγιμότητας και υπερτροφία αριστερής κοιλίας)
 • Μη διαγνωστική δοκιμασία κόπωσης με άλλη μέθοδο
 • Αξιολόγηση κινδύνου μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου
 • Διερεύνηση καρδιακής ανεπάρκειας

 

Ασφάλεια

 
Συνήθως δεν υπάρχουν παρενέργειες ή επιπλοκές από το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης του μυοκαρδίου. Παρόλο που η μέθοδος βασίζεται στην ενδοφλέβια χορήγηση ραδιοϊσοτόπου (Τεχνήτιο-99m ή Θάλλιο-201) για την παραγωγή των εικόνων, αυτές οι δόσεις προκαλούν πολύ μικρή έκθεση σε ακτινοβολία – λιγότερο από μια αξονική τομογραφία. Εάν φροντίζετε μικρά παιδιά, θα πρέπει να αποφύγετε τη στενή επαφή μαζί τους για μικρό χρονικό διάστημα μετά τη σάρωση. Αυτό οφείλεται στην ελάχιστη ποσότητα ραδιενέργειας που μπορεί να απελευθερώσει το σώμα σας.
 
Το τεστ κοπώσεως με φυσική άσκηση ή φαρμακευτική αγωγή είναι γενικά ασφαλές και οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ιατρική διαδικασία, υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών:

 • Ζάλη, ναυτία, πονοκέφαλος, δύσπνοια ή πόνος στο στήθος (εκδηλώνονται συνήθως ήπια και για μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο ενημερώστε το γιατρό εάν εμφανιστούν)
 • Αλλεργική αντίδραση (σπάνια)
 • Καρδιακή αρρυθμία (σπάνια)
 • Καρδιακή προσβολή (εξαιρετικά σπάνια)
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση (σπάνια)

 

Προετοιμασία για την εξέταση

 
Οι εξεταζόμενοι πρέπει να είναι αιμοδυναμικά και κλινικά σταθεροί για τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη δοκιμασία κόπωσης. Σε διαβητικούς ασθενείς, η δίαιτα και η δοσολογία ινσουλίνης θα πρέπει να βελτιστοποιούνται την ημέρα της εξέτασης.
 
Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη (καφές, τσάι, κόλα κ.λπ.), φάρμακα που περιέχουν καφεΐνη (ορισμένα παυσίπονα, διεγερτικά και φάρμακα για τον έλεγχο του βάρους), τρόφιμα (σοκολάτα κ.λπ.), καθώς και βαριά γεύματα πρέπει να αποφεύγονται για τουλάχιστον 12 ώρες πριν από τη δοκιμασία κόπωσης.
 
Αποφύγετε την λήψη φαρμάκων πριν την εξέταση που πιθανώς να επηρεάσουν την ποιότητα της απεικόνισης, ΜΟΝΟ κατόπιν συνεννοήσεως με τον καρδιολόγο σας:  νιτρώδη, β-αναστολείς, ανταγωνιστές ασβεστίου.
 
Ενημερώστε έγκαιρα το διαγνωστικό κέντρο εάν:

 • δεν μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια από τις παραπάνω οδηγίες
 • είστε έγκυος – ή νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος – ή εάν θηλάζετε.

 
Φορέστε ή φέρετε μαζί σας άνετα ρούχα και παπούτσια για περπάτημα. Μην εφαρμόζετε λάδι, λοσιόν ή κρέμα στο δέρμα σας την ημέρα της δοκιμασίας κοπώσεως.
 
Παρακαλείστε να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό της εξέτασης, όλες τις πρόσφατες απεικονιστικές και αιματολογικές σας εξετάσεις, καθώς και ότι περαιτέρω σας ζητηθεί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.
 

Διαδικασία εξέτασης:

 
Υπάρχει περίπτωση να παραμείνετε στο τμήμα αρκετές ώρες για την ολοκλήρωση της εξέτασης ή να σας ζητηθεί να κάνετε τη δεύτερη φάση της εξέτασης την επόμενη ημέρα.
 
Το σπινθηρογράφημα πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τη δοκιμασία κόπωσης, στην οποία περπατάτε σε κυλιόμενο διάδρομο.
 
Εάν δεν μπορείτε να ασκηθείτε, θα λάβετε ένα φάρμακο ενδοφλεβίως που μιμείται την άσκηση αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά.
 
Η τελική επιλογή του διαγνωστικού πρωτοκόλλου θα γίνει από τον υπεύθυνο Πυρηνικό Ιατρό και Καρδιολόγο.
 
Ο χρόνος μεταξύ της χορήγησης του ραδιοφαρμάκου και της απεικόνισης διαφοροποιείται ανάλογα με το λόγο και το είδος της εξέτασης.
 
Σε αυτό το διάστημα, δεν θα επιτρέπεται η παρουσία του συνοδού σας στους ειδικούς χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης λόγω των κανονισμών ακτινοπροστασίας.
 

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ – ΣΤΑΤΙΚΟ ΝΕΦΡΩΝ

Γενικά

 
Το σπινθηρογράφημα νεφρών είναι μια απεικονιστική μέθοδος της Πυρηνικής Ιατρικής για τη μελέτη της λειτουργικότητας του ουροποιητικού συστήματος. Ανάλογα με το κλινικό ερώτημα, επιλέγεται η στατική μέθοδος με χορήγηση DMSA ή η δυναμική μέθοδος (νεφρόγραμμα) με χορήγηση DTPA ή MAG-3.
 

Ενδείξεις

 
Το στατικό σπινθηρογράφημα νεφρών είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο κυρίως για:

 • Μελέτη της λειτουργικής μορφολογίας και θέσης, καθώς και εκτίμηση της νεφρικής λειτουργικότητας
 • Προσδιορισμό της σχετικής λειτουργικότητας κάθε νεφρού ξεχωριστά.
 • Εντοπισμό παρεγχυματικών αλλοιώσεων ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος ή νεφροπάθειας που σχετίζεται με παλινδρόμηση.
 • Προεγχειρητική διερεύνηση και εκτίμηση θεραπευτικού / χειρουργικού αποτελέσματος.

 
Το δυναμικό σπινθηρογράφημα νεφρών ή αλλιώς νεφρόγραμμα είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο κυρίως για:

 • Διερεύνηση αποφρακτικής ουροπάθειας
 • Εκτίμηση οξείας και χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ή άλλου νεφρικού νοσήματος
 • Διερεύνηση νεφραγγειακής υπέρτασης (με χορήγηση καπτοπρίλης)
 • Εκτίμηση θεραπευτικού / χειρουργικού αποτελέσματος
 • Εκτίμηση ρυθμού σπειραματικής διήθησης (GFR) ή νεφρικής ροής πλάσματος (ERPF)

 

Ασφάλεια

 
Παρόλο που η μέθοδος βασίζεται στην ενδοφλέβια χορήγηση ραδιοϊσοτόπου (Τεχνήτιο-99m) για την παραγωγή των εικόνων, αυτές οι δόσεις προκαλούν πολύ μικρή έκθεση σε ακτινοβολία – λιγότερο από μια αξονική τομογραφία, χωρίς να παρατηρούνται παρενέργειες.
 

Προετοιμασία για την εξέταση

 
Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη διατροφή σας ή να αποφύγετε συγκεκριμένες δραστηριότητες πριν το σπινθηρογράφημα, ωστόσο συνιστάται καλή ενυδάτωση.
 
Ενημερώστε το κέντρο κατά τον προγραμματισμό της εξέτασης σας εάν:

 • γνωρίζετε το ενδεχόμενο νεφραγγειακής υπέρτασης.
 • είστε έγκυος – ή νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος – ή εάν θηλάζετε.

 
Παρακαλείστε να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό της εξέτασης, όλες τις πρόσφατες απεικονιστικές και αιματολογικές σας εξετάσεις, καθώς και ότι περαιτέρω σας ζητηθεί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.
 

Διαδικασία εξέτασης:

 
Υπάρχει περίπτωση να παραμείνετε στο τμήμα αρκετές ώρες για την ολοκλήρωση της εξέτασης.
 
Το εξειδικευμένο προσωπικό θα σας παροτρύνει να πίνετε αρκετό νερό ενώ περιμένετε.
 
Ο ειδικός Ιατρός θα χορηγήσει ενδοφλέβια το ραδιοφάρμακο και όποια επιπλέον φαρμακευτική ουσία ενδείκνυται ανάλογα με το είδος της εξέτασης.
 
Ο χρόνος μεταξύ της χορήγησης και της απεικόνισης κυμαίνεται ανάλογα με το είδος της εξέτασης.
 
Σε αυτό το μεσοδιάστημα, δεν θα επιτρέπεται η παρουσία του συνοδού σας στους ειδικούς χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης λόγω των κανονισμών ακτινοπροστασίας.
 

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ

Γενικά

 
Το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδή αδένα είναι μια απεικονιστική μέθοδος της Πυρηνικής Ιατρικής, η οποία αξιολογεί τη λειτουργία του θυρεοειδικού ιστού. Μία από τις πολύτιμες πληροφορίες που προσφέρει είναι η διάκριση των λεγόμενων ψυχρών όζων από τους θερμούς.
 

Ενδείξεις

 
Το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδή αδένα είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο κυρίως για:

 • Τη λειτουργικότητα όζων του θυρεοειδή που εντοπίστηκαν κατά την κλινική εξέταση ή / και από άλλες εξετάσεις απεικόνισης ή / και με απροσδιόριστα αποτελέσματα βιοψίας
 • Αξιολόγηση των ορίων και της λειτουργικότητας του θυρεοειδικού ιστού σε κλινικό ή υποκλινικό υπερθυρεοειδισμό
 • Την αξιολόγηση συγγενούς υποθυρεοειδισμού
 • Την αξιολόγηση εστιακών όγκων ή διάχυτης νόσου του θυρεοειδούς
 • Τον έλεγχο προ θεραπείας.

 

Ασφάλεια

 
Παρόλο που η μέθοδος βασίζεται στην ενδοφλέβια χορήγηση ραδιοϊσοτόπου για την παραγωγή των εικόνων, αυτές οι δόσεις προκαλούν πολύ μικρή έκθεση σε ακτινοβολία – λιγότερο από μια αξονική τομογραφία, χωρίς να παρατηρούνται παρενέργειες.
 

Προετοιμασία για την εξέταση

 
Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη διατροφή σας ή να αποφύγετε συγκεκριμένες δραστηριότητες πριν το σπινθηρογράφημα, συνιστάται ωστόσο καλή ενυδάτωση.
 
Ενημερώστε το κέντρο κατά τον προγραμματισμό της εξέτασης σας εάν:

 • λάβατε πρόσφατα ιώδιο (π.χ. μέσω τροφής, χορήγησης σκιαγραφικού, εφαρμογή αντισηπτικού με ιώδιο) και εάν λαμβάνετε ειδικά φάρμακα για τον θυρεοειδή αδένα.
 • είστε έγκυος – ή νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος – ή εάν θηλάζετε.

 
Αποφύγετε την λήψη φαρμάκων πριν την εξέταση που πιθανώς να επηρεάσουν την ποιότητα της απεικόνισης, κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεράποντα ιατρό σας:  αμιωδαρόνη, ιωδιούχα διαλύματα, θυρεοειδικά ορμονικά σκευάσματα, αντιθυρεοειδικά σκευάσματα.
 
Παρακαλείστε να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό της εξέτασης, όλες τις πρόσφατες απεικονιστικές και αιματολογικές / ορμονολογικές σας εξετάσεις, καθώς και ότι περαιτέρω σας ζητηθεί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.
 

Διαδικασία εξέτασης:

 
Υπάρχει περίπτωση να παραμείνετε στο τμήμα αρκετό χρόνο για την ολοκλήρωση της εξέτασης.
 
Ο ειδικός Ιατρός θα χορηγήσει ενδοφλέβια το ραδιοφάρμακο και το εξειδικευμένο προσωπικό θα σας παροτρύνει να πίνετε αρκετό νερό ενώ περιμένετε.
 
Ο χρόνος μεταξύ της χορήγησης και των αντίστοιχων απεικονίσεων είναι συνήθως 15-20 λεπτά, αλλά μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το λόγο και το είδος της εξέτασης.
 
Σε αυτό το διάστημα, δεν θα επιτρέπεται η παρουσία του συνοδού σας στους ειδικούς χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης λόγω των κανονισμών ακτινοπροστασίας.
 

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

Γενικά

 
Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών αδένων είναι μια απεικονιστική μέθοδος της Πυρηνικής Ιατρικής, η οποία απεικονίζει πιθανή υπερλειτουργικότητα παραθυρεοειδικού ιστού.
 

Ενδείξεις

 
Το σπινθηρογράφημα των παραθυρεοειδών αδένων είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο κυρίως για τον εντοπισμό δυσλειτουργικών παραθυρεοειδών αδένων (αδενωμάτων) σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί βιοχημικά με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.
 

Ασφάλεια

 
Παρόλο που η μέθοδος βασίζεται στην ενδοφλέβια χορήγηση ραδιοϊσοτόπου (Τεχνήτιο-99m) για την παραγωγή των εικόνων, αυτές οι δόσεις προκαλούν πολύ μικρή έκθεση σε ακτινοβολία – λιγότερο από μια αξονική τομογραφία, χωρίς να παρατηρούνται παρενέργειες.
 

Προετοιμασία για την εξέταση

 
Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη διατροφή σας ή να αποφύγετε συγκεκριμένες δραστηριότητες πριν το σπινθηρογράφημα, συνιστάται ωστόσο καλή ενυδάτωση.
 
Αποφύγετε την λήψη φαρμάκων πριν την εξέταση που πιθανώς να επηρεάσουν την ποιότητα της απεικόνισης, κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεράποντα ιατρό σας:

 • ανάλογα ασβεστίου ή / και βιταμίνη D (τουλάχιστον για μία εβδομάδα)
 • ανταγωνιστές ασβεστίου, β-αναστολείς, αντιαρρυθμικά και συμπαθομιμητικά φάρμακα (για 24 ώρες)
 • αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα (για 24 ώρες)

 
Ενημερώστε το κέντρο κατά τον προγραμματισμό της εξέτασης σας εάν:

 • λάβατε πρόσφατα ιώδιο (π.χ. μέσω τροφής, χορήγησης σκιαγραφικού, εφαρμογή αντισηπτικού με ιώδιο) και εάν λαμβάνετε ειδικά φάρμακα για τον θυρεοειδή αδένα.
 • είστε έγκυος – ή νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος – ή εάν θηλάζετε.

 
Παρακαλείστε να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό της εξέτασης, όλες τις πρόσφατες απεικονιστικές και αιματολογικές / ορμονολογικές σας εξετάσεις, καθώς και ότι περαιτέρω σας ζητηθεί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.
 

Διαδικασία εξέτασης:

 
Υπάρχει περίπτωση να παραμείνετε στο τμήμα αρκετές ώρες για την ολοκλήρωση της εξέτασης ή να σας ζητηθεί να κάνετε τη δεύτερη φάση της εξέτασης την επόμενη ημέρα. Ο ειδικός Ιατρός θα χορηγήσει ενδοφλέβια το ραδιοφάρμακο και το εξειδικευμένο προσωπικό θα σας παροτρύνει να πίνετε αρκετό νερό ενώ περιμένετε.
 
Ο χρόνος μεταξύ της πρώτης χορήγησης και της απεικόνισης είναι συνήθως 10 και 120 λεπτά.
 
Η δεύτερη χορήγηση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ή την επόμενη ημέρα και η απεικόνιση γίνεται συνήθως  μετά από 30 λεπτά.
 
Σε αυτά τα μεσοδιαστήματα, δεν θα επιτρέπεται η παρουσία του συνοδού σας στους ειδικούς χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης λόγω των κανονισμών ακτινοπροστασίας.
 

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΑΓΓΛΙΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ (DAT SCAN)

Γενικά

 
Το σπινθηρογράφημα των βασικών γαγγλιών του εγκεφάλου είναι μια απεικονιστική μέθοδος της Πυρηνικής Ιατρικής για τη  μελέτη του ντοπαμινεργικού συστήματος στον εγκέφαλο.
 

Ενδείξεις

 
Το σπινθηρογράφημα των βασικών γαγγλιών ή αλλιώς DAT Scan είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο κυρίως για:

 • Ανίχνευση απώλειας λειτουργικών ντοπαμινεργικών νευρώνων σε ασθενείς με κλινικά αβέβαιο Παρκινσονικό σύνδρομο.
 • Διαφορική διάγνωση προσυναπτικού παρκινσονισμού από άλλες μορφές παρκινσονισμού.
 • Διαφορική διάγνωση της άνοιας σωματίων Lewy από άλλες μορφές άνοιας

 

Ασφάλεια

 
Παρόλο που η μέθοδος βασίζεται στην ενδοφλέβια χορήγηση ραδιοφαρμάκου (I-123 Ιοφλουπάνιο) για την παραγωγή των εικόνων, αυτές οι δόσεις προκαλούν πολύ μικρή έκθεση σε ακτινοβολία – λιγότερο από μια αξονική τομογραφία, χωρίς να παρατηρούνται παρενέργειες.
 

Προετοιμασία για την εξέταση

 
Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη διατροφή σας ή να αποφύγετε συγκεκριμένες δραστηριότητες πριν το σπινθηρογράφημα.
 
Συνιστάται καλή ενυδάτωση, καθώς και η λήψη ιωδιούχου διαλύματος 5% την προηγούμενη ημέρα και 1 ώρα πριν την εξέταση, για την αποφυγή πρόσληψης ραδιοφαρμάκου από το θυρεοειδή αδένα.
 
Ακριβείς πληροφορίες θα λάβετε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.
 
Αποφύγετε την λήψη φαρμάκων για [x] ημέρες πριν την εξέταση που ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα της απεικόνισης, κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεράποντα ιατρό σας:

 • Ephedrine, Ketamine, Isoflurane [1 ημέρα]
 • Cocaine, Methylphenidate [2 ημέρες]
 • Methamphetamine, Mazindol, Modafinil [3 ημέρες]
 • Bezintropine, Fentanyl [5 ημέρες]
 • Amphetamine, Dexamphetamine [7 ημέρες]
 • Bupropion [8 ημέρες]
 • Phentermine [14 ημέρες]

 
Παρακαλείστε να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό της εξέτασης, όλες τις πρόσφατες απεικονιστικές και αιματολογικές σας εξετάσεις, καθώς και ότι περαιτέρω σας ζητηθεί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.
 

Διαδικασία εξέτασης:

 
Υπάρχει περίπτωση να παραμείνετε στο τμήμα αρκετές ώρες για την ολοκλήρωση της εξέτασης.
 
Ο ειδικός Ιατρός θα χορηγήσει ενδοφλέβια το ραδιοφάρμακο και το εξειδικευμένο προσωπικό θα σας παροτρύνει να πίνετε αρκετό νερό ενώ περιμένετε.
 
Ο χρόνος μεταξύ της χορήγησης και της απεικόνισης είναι συνήθως 3 ώρες. Σε αυτό το μεσοδιάστημα, δεν θα επιτρέπεται η παρουσία του συνοδού σας στους ειδικούς χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης λόγω των κανονισμών ακτινοπροστασίας.

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΜΦΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΕΙΑ / ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΦΡΟΥΡΟΥ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ

Γενικά

 
Η σπινθηρογραφική λεμφαγγειογραφεία στην Πυρηνική Ιατρική χαρτογραφεί τη λεμφική παροχέτευση από το ανατομικό σημείο ενδιαφέροντος. Σε περίπτωση νεοπλασίας, η μέθοδος αυτή αξιοποιείται για την ανάδειξη του φρουρού λεμφαδένα.
 

Ενδείξεις

 
Η σπινθηρογραφική λεμφαγγειογραφεία άνω ή κάτω άκρου είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο κυρίως για τον εντοπισμό του ανατομικού σημείου απόφραξης της λεμφικής παροχέτευσης σε περίπτωση λεμφοιδήματος.
 
Το σπινθηρογράφημα φρουρού λεμφαδένα είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο κυρίως για:

 • Προεγχειρητικό εντοπισμό του επιχώριου φρουρού λεμφαδένα σε νεοπλασία μαστού ή μελανώματος για την βιοψία του λεμφαδένα και κατ’επέκταση την ακριβέστερη σταδιοποίηση του νοσήματος.
 • Εντοπισμό του επιχώριου φρουρού λεμφαδένα μετά θεραπείας (neoadjuvant) για την βιοψία του και κατ’επέκταση την εκτίμηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

 

Ασφάλεια

 
Παρόλο που η μέθοδος βασίζεται στην τοπική έγχυση ραδιοϊσοτόπου (Τεχνήτιο-99m) για την παραγωγή των εικόνων, αυτές οι δόσεις προκαλούν ελάχιστη έκθεση σε ακτινοβολία – πολύ λιγότερο από μια αξονική τομογραφία, χωρίς να παρατηρούνται παρενέργειες.
 

Προετοιμασία για την εξέταση

 
Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη διατροφή σας ή να αποφύγετε συγκεκριμένες δραστηριότητες πριν το σπινθηρογράφημα.
 
Ενημερώστε το κέντρο κατά τον προγραμματισμό της εξέτασης σας εάν είστε έγκυος, ή νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, ή εάν θηλάζετε.
 
Παρακαλείστε να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό της εξέτασης, όλες τις πρόσφατες απεικονιστικές και αιματολογικές σας εξετάσεις, καθώς και ότι περαιτέρω σας ζητηθεί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.
 
Σε περίπτωση προγραμματισμένου χειρουργείου, είναι επίσης σημαντικό να έρθει σε επικοινωνία ο παραπέμπων ιατρός με τον Πυρηνικό Ιατρό του κέντρου για τον καλύτερο προγραμματισμό της εξέτασης.
 

Διαδικασία εξέτασης:

 
Υπάρχει περίπτωση να παραμείνετε στο τμήμα αρκετό χρόνο για την ολοκλήρωση της εξέτασης.
 
Ο ειδικός Ιατρός θα χορηγήσει τοπικά το ραδιοφάρμακο και η απεικόνιση θα ξεκινήσει άμεσα.
 
Σε αυτό το διάστημα, δεν θα επιτρέπεται η παρουσία του συνοδού σας στους ειδικούς χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης λόγω των κανονισμών ακτινοπροστασίας.

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΝΕΥΡΟΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ (OCTREO SCAN)

Γενικά

 
Το ολόσωμο σπινθηρογράφημα και τομογραφία με Οκτρεοτίδιο (ανάλογο της σωματοστατίνης) στην Πυρηνική Ιατρική ανιχνεύει και διερευνά τους όγκους με υψηλή συγκέντρωση υποδοχέων σωματοστατίνης (νευροενδοκρινείς όγκους – NETs).
 

Ενδείξεις

 
Το OCTREO SCAN είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο κυρίως για:

 • Εντοπισμό πρωτογενών όγκων NETs και σταδιοποίηση της νόσου
 • Ανίχνευση υπολειμματικής, υποτροπιάζουσας ή προοδευτικής νόσου
 • Αξιολόγηση της θεραπευτικής απόκρισης (μετά από χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή θεραπεία σωματοστατίνης)
 • Επιλογή ασθενών για θεραπεία με ραδιοεπισημασμένα πεπτίδια (PRRT)

 

Ασφάλεια

 
Παρόλο που η μέθοδος βασίζεται στην ενδοφλέβια χορήγηση ραδιοφαρμάκου για την παραγωγή των εικόνων, αυτές οι δόσεις προκαλούν πολύ μικρή έκθεση σε ακτινοβολία – λιγότερο από μια αξονική τομογραφία. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χορήγηση του ανάλογου σωματοστατίνης είναι σπάνιες (εμφανίζονται σε λιγότερο από 1% των ασθενών που μελετήθηκαν) και μπορεί να περιλαμβάνουν: ζάλη, πυρετό, έξαψη, κεφαλαλγία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, πόνο στις αρθρώσεις, ναυτία, εφίδρωση και αδυναμία.
 

Προετοιμασία για την εξέταση

 
Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη διατροφή σας ή να αποφύγετε συγκεκριμένες δραστηριότητες πριν το σπινθηρογράφημα, ωστόσο συνιστάται καλή ενυδάτωση.
 
Αποφύγετε την λήψη φαρμάκων πριν την εξέταση που πιθανώς να επηρεάσουν την ποιότητα της απεικόνισης, (για παράδειγμα ανάλογα σωματοστατίνης), κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεράποντα ιατρό σας.
 
Ακριβείς πληροφορίες θα λάβετε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.
 
Παρακαλείστε να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό της εξέτασης, όλες τις πρόσφατες απεικονιστικές και αιματολογικές σας εξετάσεις, καθώς και ότι περαιτέρω σας ζητηθεί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.
 

Διαδικασία εξέτασης:

 
Υπάρχει περίπτωση να παραμείνετε στο τμήμα αρκετές ώρες για την ολοκλήρωση της εξέτασης και να σας ζητηθεί να κάνετε τη δεύτερη φάση της εξέτασης την επόμενη ημέρα.
 
Ο ειδικός Ιατρός θα χορηγήσει ενδοφλέβια το ραδιοφάρμακο και το εξειδικευμένο προσωπικό θα σας παροτρύνει να πίνετε αρκετό νερό.
 
Ο χρόνος μεταξύ της χορήγησης και της απεικόνισης είναι συνήθως 4 και 24 ώρες.
 
Στο διάστημα της χορήγησης και της απεικόνισης, δεν θα επιτρέπεται η παρουσία του συνοδού σας στους ειδικούς χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης λόγω των κανονισμών ακτινοπροστασίας.

Μονάδα ΠατησίωνΜονάδα ΣεπολίωνΑποστολή Email