Εξετάσεις Κοπράνων & Ούρων

Εξετάσεις ούρων

Οι εξετάσεις ούρων είναι πιο κοινές αναλύσεις στο απαραίτητο ετήσιο check up και αυτό γιατί τα ούρα παρέχουν ένα σύνολο σημαντικών πληροφοριών για τον οργανισμό. Πολλά τεστ γίνονται στο εργαστήριο. Για παράδειγμα η παρουσία σακχάρου υποδηλώνει διαβήτη, η παρουσία πρωτεΐνης ή αίματος υποδηλώνει νόσους των νεφρών.

Μαζί με τα ούρα που αποβάλλονται από το σώμα, φεύγουν και παθολογικά κύτταρα που μπορεί να φανούν χρήσιμα στον κυτταρολόγο για να αναγνωριστεί το δείγμα. Είναι μία εξέταση που μπορεί να προσφέρει στη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή να βοηθήσει παράλληλα στην ανίχνευση καρκίνου άλλων οργάνων.

Λήψη δείγματος

Το δείγμα λαμβάνεται περίπου στο μέσο της ούρησης αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Και οι άντρες και οι γυναίκες πρέπει να έχουν καθαρίσει με σαπούνι και άφθονο νερό την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Εξετάσεις κοπράνων

Τα κόπρανα ανάλογα με το χρώμα τους μπορούν να υποδηλώσουν απόφραξη των χοληφόρων οδών, κάποια εντερική πάθηση ή αιμορροϊδοπάθεια. Επιπλέον μπορεί να αποτελούν ένδειξη αιμορραγίας από κάποιο σημείο του γαστρεντερικού σωλήνα. Χάρη στα χημικά τεστ που γίνονται στο εργαστήριο, ο γιατρός λαμβάνει πολύ σημαντικές πληροφορίες.

Λήψη δείγματος

Η κένωση είναι απαραίτητο να γίνει σε ένα καθαρό και στεγνό δοχείο και τα κόπρανα να μην νοθεύονται με τα ούρα. Το δείγμα πρέπει να σταλεί το συντομότερο στο εργαστήριο.