Μία μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που κατατάσσονται στις ευπαθείς ομάδες στην εποχή του Κορωνοϊού είναι οι υπερτασικοί. Επιστημονικά δεδομένα έδειξαν από επιδημιολόγους της Κίνας, που βασίσθηκαν στην επιδημία του Κορωνοϊού, στην περιοχή της Wuhan, ότι οι ασθενείς που είχαν σοβαρή μόλυνση, ή που απεβίωσαν από τον Κορωνοϊό, ήταν κατά βάση μεγάλης ηλικίας (άνω των 80), ή έπασχαν από υπέρταση σε ποσοστό 30% με 50%, σακχαρώδη διαβήτη 20% με 25%, στεφανιαία νόσο 10% με 20% και διαταραχές πηκτικότητας του αίματος κυρίως με αυξημένα D-dimer (1-2).
Ο Κορωνοϊός αυξάνει σε έναν υπερτασικό ασθενή την πιθανότητα προσβολής από θρομβωτικό καρδιακό επεισόδιο. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται, καθώς ο Κορονοϊός αυξάνει τα D- dimers (διμερή ινωδογόνου).
Τα καρδιακά επεισόδια, εξαιτίας του Κορωνοϊού, προσβάλλουν και άτομα με διαγνωσμένα ή αδιάγνωστα νοσήματα μεταβολισμού, πνευμονοπάθειες, υπέρταση, καρδιακά νοσήματα, καθώς και καπνιστές.
Μία ακόμη αρνητική εικόνα που εμφανίζεται την εποχή της πανδημίας είναι ότι πολλοί υπερτασικοί ασθενείς αποφεύγουν να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις παρακολούθησης της υγείας τους και να επισκεφτούν τον γιατρό τους, γιατί φοβούνται τον Κορωνοϊό. Αν και η υπέρταση απαιτεί μία αντιμετώπιση με μεγάλη σοβαρότητα, η πανδημία έχει προκαλέσει μια σημαντική μείωση στην παρακολούθηση της και το γεγονός αυτό αυξάνει τους κινδύνους της υπέρτασης όπως:
Τα φάρμακα για την υπέρταση που περιέχουν αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτασίνης – Μεα (μετατρεπτικών ενζύμων) είναι ευνοϊκά για τους ασθενείς λόγω αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων – αγγειοδιαστολή-αντιοξειδωτικής δράσης.
ΑΓΓΕΙΟΤΑΣΙΝΗ ΙΙ:
Όσον αφορά την δράση της αγγειοτασίνης ΙΙ στο ενδοθήλιο:
Όσον αφορά την δράση της αγγειοτασίνης ΙΙ στο ινωδολυτικό μηχανισμό αρκετοί ερευνητές έδειξαν ότι η καπτοπρίλη αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, εν μέρει με την προκαλούμενη από τη βραδυκικίνη απελευθέρωση που προέρχεται από το ενδοθήλιο παράγοντα χάλασης (EDRF) και της προστακυκλίνης. (παραπομπή 1 &2)
Το πόρισμα της έρευνας έδειξε ότι τα ανθρώπινα αιμοπετάλια διαθέτουν υποδοχείς αγγειοτενσίνης ΙΙ και ότι η αντιαιμοπεταλιακή δραστηριότητα των αναστολέων του ΜΕΑ ενδέχεται να σχετίζεται άμεσα με τον αποκλεισμό των υποδοχέων. (παραπομπή 3)
Η ενασχόληση του με την υπέρταση ξεκινά από το 1988 και ξεκίνησε το αντι-υπερτασικό ιατρείο στο νοσοκομείο Παμμακάριστος, το οποίο κατατάσσεται μέσα στα δέκα πρώτα στην Ελλάδα.
Το 2000 στο πανευρωπαικό συνέδριο στην Πράγα πήρε το δίπλωμα του κλινικού ειδικού στην υπέρταση από την ευρωπαϊκή εταιρεία ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ.
Έχοντας μία καταξιωμένη πολυετή εμπειρία διατυπώνει τις απόψεις και τις εμπειρίες του όσον αφορά την δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων εκλεκτικών ανταγωνιστών των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ.
Από τον Dr. Θεοφάνη Δ. Δρόσο, Ειδικός παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (Τ. διευθυντής Παθολογικής κλινικής Νοσοκομείου Θ.Π Παμμακάριστος), Clinical Hypertension Specialist at the European Society of Hypertension (από το 2000).
Σημειώσεις άρθρου:
Παραπομπές άρθρου: