Home | Νέα | Εσείς έχετε εξεταστεί για Χλαμύδια & Γονόκοκκο;

Εσείς έχετε εξεταστεί για Χλαμύδια & Γονόκοκκο;

Εσείς έχετε εξεταστεί για Χλαμύδια & Γονόκοκκο;

Όταν λένε οι περισσότεροι ότι έχουν εξεταστεί για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, συνήθως έχουν υποβληθεί μόνο σε εξετάσεις αίματος για HIV, σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C. Όμως ξεχνούν ή δε γνωρίζουν ότι οι χλαμυδιακές και γονοκοκκικές λοιμώξεις είναι επίσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενες, εξίσου συχνές και προκαλούν σοβαρές βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από Χλαμύδια ή Γονόκοκκο;

Κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο μπορεί να μολυνθεί. Η μονογαμία και η χρήση προφυλακτικού ελαχιστοποιούν τη πιθανότητα μετάδοσης. Αντίθετα παράγοντες που την ευνοούν είναι :

 • Η ηλικία κάτω των 25 ετών
 • Πρόσφατη αλλαγή ερωτικού συντρόφου
 • Συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων
 • Σεξουαλική επαφή με εκδιδόμενα άτομα
 • Η μη χρήση ή περιστασιακή χρήση ή κακή εφαρμογή προφυλακτικού
 • Παλαιότερη λοίμωξη από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα

Πως θα καταλάβω ότι έχω μολυνθεί από Χλαμύδια ή Γονόκοκκο;

Η λοίμωξη συνήθως δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα με εξαίρεση τη προσβολή των ανδρών από Γονόκοκκο που συχνά είναι εμφανής. Αν εκδηλωθούν συμπτώματα, αυτά ξεκινούν λίγες ημέρες ή εβδομάδες από τη μόλυνση και μπορεί να περιλαμβάνουν :

 • Πόνο ή κάψιμο στην ούρηση
 • Πόνο στη κάτω κοιλιακή χώρα
 • Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
 • Εκκρίσεις από τον κόλπο
 • Έκκριμα από την ουρήθρα

Μπορώ να περιμένω να δω αν έχω συμπτώματα και τότε να υποβληθώ σε εξετάσεις;

Οι λοιμώξεις από Χλαμύδια και Γονόκοκκο χαρακτηρίζονται ύπουλες γιατί ενώ συνήθως δεν προκαλούν εμφανή προβλήματα, ακόμα και τότε μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές. Κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο εώς 25 ετών και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με παράγοντες που ευνοούν τη μετάδοση πρέπει να εξετάζονται ετησίως ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι συμπτώματα που υποψιάζουν για λοίμωξη.

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν λάβω έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία;

Στην αρχή τα μικρόβια αυτά προσβάλουν τον κόλπο, τον τράχηλο της μήτρας και την ουρήθρα χωρίς συμπτώματα. Αν δεν γίνει τότε η διάγνωση και θεραπεία, στη συνέχεια επεκτείνονται στη μήτρα, στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες, στους όρχεις και στον προστάτη. Σε αυτή τη φάση συνήθως τα συμπτώματα είναι ηχηρά λόγω πόνου και φλεγμονής και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στειρότητας. Επιπλέον ο Γονόκοκκος αν παραμεληθεί εισέρχεται στο αίμα και προσβάλει αρθρώσεις, καρδιά και μήνιγγες εγκεφάλου με κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς.

Μπορεί να θεραπευθεί η λοίμωξη από Χλαμύδια ή Γονόκοκκο;

Με σωστή αντιβιοτική αγωγή ο ασθενής μπορεί γρήγορα να απαλλαγεί και από τα δύο μικρόβια. Το κρίσιμο είναι η διάγνωση να γίνει γρήγορα ώστε η θεραπεία να δοθεί πριν προκληθούν βλάβες στο γεννητικό σύστημα. Τα αντιβιοτικά θα ¨σκοτώσουν¨ τα μικρόβια αλλά δεν μπορούν να αποκαταστήσουν οποιαδήποτε βλάβη έχει προκληθεί στην αναπαραγωγική ικανότητα του ασθενούς.

Σε τι εξετάσεις πρέπει να υποβληθώ για να ξέρω αν έχω Χλαμύδια ή Γονόκοκκο;

Οι συμβατικές καλλιέργειες δεν βοηθούν στη διάγνωση των Χλαμυδίων γι΄ αυτό πριν την εισαγωγή των μοριακών τεχνικών χρησιμοποιούνταν ανοσολογικές τεχνικές με αμφίβολα αποτελέσματα.

Για τον Γονόκοκκο, όταν υπάρχει έκκριμα από την ουρήθρα ή τον πρωκτό στον άνδρα, το μικρόβιο μπορεί να απομονωθεί σχετικά εύκολα με καλλιέργεια. Όμως στις γυναίκες και σε άνδρες χωρίς έκκριμα η καλλιέργεια συνήθως αποτυγχάνει.

Τα τελευταία χρόνια η μοριακή ανάλυση άλλαξε τα δεδομένα στη διάγνωση Χλαμυδιακών και Γονοκοκκικών λοιμώξεων.

Οι μελέτες έδειξαν ότι οι μοριακές μέθοδοι είναι πολύ πιο αξιόπιστες και γρήγορες, γι΄ αυτό σύγχρονα διαγνωστικά κέντρα, όπως η Κοσμοιατρική επιλέγουν μοριακές μεθόδους αναζήτησης Χλαμυδίων και Γονοκόκκου αυξάνοντας την αξιοπιστία και μειώνοντας το χρόνο έκδοσης αποτελέσματος. Μάλιστα ορισμένες μοριακές μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα σε δείγμα ούρων χωρίς την ανάγκη λήψης δειγμάτων που μπορεί να είναι επώδυνες για τον εξεταζόμενο (ουρηθρικό ή τραχηλικό επίχρισμα).

Σαράντης Βλάχος
Ιατρός-Βιοπαθολόγος,
Επιστημονικός Υπεύθυνος Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου
Μονάδας Σεπολίων