Μαγνητική Τομογραφία Ανοιχτού Τύπου

Ο υπερσύγχρονος  Μαγνητικός Τομογράφος με τον οποίο είναι εξοπλισμένο το τμήμα μαγνητικής τομογραφίας είναι ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα μαγνητικής διαγνωστικής απεικόνισης. Παράγει εικόνες διατομής σε κάθε προσανατολισμό (τομογραφήματα), απεικονίζοντας έτσι με μεγάλη λεπτομέρεια την εσωτερική δομή του ανθρώπινου σώματος.

Πλεονεκτήματα τομογράφου

Λόγω της ισχύος του μαγνητικού πεδίου (1,5 Tesla) είναι ικανός να παράγει εικόνες υψηλής διακριτικότητας και άριστης διαγνωστικής ποιότητας, σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Ο σχεδιασμός του μαγνήτη είναι ιδιαίτερα φιλικός προς τον εξεταζόμενο λόγω της ιδιαίτερα συμπαγούς κατασκευής και του μοναδικά ανοικτού σχεδιασμού του. Διευκολύνει ιδιαίτερα εξετάσεις κλειστοφοβικών, μικρών παιδιών και πολυτραυματιών.

Λόγω της νέας τεχνολογίας, είναι εφικτές οι παρακάτω απεικονίσεις:

 • Βέλτιστη απεικόνιση της άρθρωσης και των μαλακών μορίων (με ή χωρίς αρθρογράφημα)
 • Δυναμική και λεπτομερής εξέταση εγκεφάλου- υποφύσεως
 • Βέλτιστη απεικόνιση στα αγγεία κοιλίας, θώρακος, τραχήλου και εγκεφάλου
 • Δυναμική εξέταση στο ήπαρ (συκώτι)
 • Βέλτιστη απεικόνιση του χοληφόρου δένδρου (MRCP)
 • Βέλτιστη απεικόνιση καρδιάς

Άνεση ασθενούς

Επιτρέπεται η άνετη προσέγγιση του εξεταζόμενου, καθώς επίσης και η παραμονή του συνοδού πλησίον του. Λόγω επίσης του συμπαγούς μεγέθους του μαγνήτη σε πολλές εξετάσεις όπως γόνατου, κάτω άκρων και πυέλου, το κεφάλι του ασθενή βρίσκεται εκτός τούνελ με αποτέλεσμα την ανετότερη παραμονή του και τη μείωση της κλειστοφοβίας.

Πλήθος εξετάσεων που πραγματοποιούνται

Εφοδιασμένος με όλες τις σύγχρονες ακολουθίες και τα τελευταία λογισμικά προγράμματα, ο μαγνητικός τομογράφος ανοιχτού τύπου, πραγματοποιεί όλες τις βασικές και εξειδικευμένες εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας σε σημαντικά περιορισμένο χρόνο εκτέλεσης και με εξαιρετικά μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια.

Πραγματοποιούνται:

 

 • Εξετάσεις με ακολουθίες και τεχνικές ταχείας λήψης και υψηλής διακριτικής ικανότητας ολόκληρου του σώματος και της σπονδυλικής στήλης (π.χ. μαγνητική τομογραφία μέσης)
 • Επιπλέον προηγμένες εξετάσεις με ακολουθίες διάχυσης για τον εγκέφαλο
 • Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού με σκιαγραφικό
 • Μαγνητική αγγειογραφία και έλεγχο ροής σε όλα τα αγγεία του σώματος και του εγκεφάλου με τρισδιάστατη ανασύνθεση
 • Μοναδικές τρισδιάστατες ακολουθίες για τις αρθρώσεις και τους ακουστικούς πόρους
 • Μαγνητικά αρθρογραφήματα
 • Μαγνητική τομογραφία μαστού με δυναμική ανάλυση της πρόσληψης του σκιαγραφικού
 • Σύστημα ανίχνευσης και διόρθωσης αναπνευστικής κίνησης σε εξετάσεις θώρακα και κοιλίας προς αποφυγή artifacts από τις κινήσεις του σώματος
 • Μαγνητική εξέταση καρδιάς

Δεδομένης της έλλειψης της ακτινοβολίας και της υψηλής ευκρίνειας της εξέτασης η μαγνητική τομογραφία βοηθά σημαντικά στην εύρεση και την επίλυση πολλών παθολογιών και διαγνωστικών προβλημάτων.

Πόση ώρα διαρκεί μία μαγνητική τομογραφία;

Για να εξεταστεί ένα μέρος του σώματος (σάρωση) η διάρκεια δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά. Για τη σάρωση περισσότερων τμημάτων σου σώματος θα χρειαστούν αναλογικά περισσότερα λεπτά. Ανάλογα με τη διάγνωση που έχει ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό, ο χρόνος εξέτασης διαφέρει.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Ο ασθενής ξαπλώνει (τοποθετείται) σε ένα τραπέζι, βρίσκοντας την πιο βολική γι’ αυτόν θέση. Θα του δοθεί ένα κουμπί συναγερμού ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει και να μπορεί να ειδοποιηθεί άμεσα ο ιατρός. Όση ώρα διαρκεί η εξέταση θα ακούει δυνατούς επαναλαμβανόμενους ήχους οι οποίοι θα σταματούν και θα ξαναρχίζουν. Το μηχάνημα είναι ανοιχτό στα δύο άκρα του, ενώ εφόσον το επιθυμεί μπορεί να ακούει μουσική μέσω ακουστικών. Υπάρχει περίπτωση να κριθεί απαραίτητη η ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικής ουσίας.

Συστάσεις: Λόγω του υπάρχοντος μαγνητικού πεδίου θα πρέπει ο ασθενής να ενημερώσει για τυχόν παρουσία μετάλλων στο σώμα (αρθροπλαστικές, βηματοδότες, ακουστικά, μέταλλα, λάμες, βαλβίδες και απινιδωτές)

Η Κοσμοϊατρική είναι συμβεβλημένη με ΕΟΠΥΥ, οπότε το κόστος είναι προσιτό.